Ειδικό ενδομήτριο σύστημα (σπείραμα-σπιράλ) σχεδιάστηκε ως αντισυλληπτική μέθοδος αλλά πολλές γυναίκες που το χρησιμοποίησαν παρατήρησαν ότι οι περίοδοι τους έγιναν πιο ελαφρές ή σταμάτησαν εντελώς.

Πολλές γυναίκες τώρα χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν τις έντονες περιόδους ακόμη και αν δεν χρειάζονται αντισύλληψη.

Είναι κατάλληλο ανεξάρτητα από το αν η γυναίκα είχε εγκυμοσύνη στο παρελθόν. Η μήτρα πρέπει να είναι σχετικά κανονική σε σχήμα και μέγεθος.

Είναι διαφορετικό από άλλα σπιράλ διότι περιέχει προγεστογόνο (ορμόνη) και δεν είναι χάλκινο. Αυτή η ορμόνη είναι η ίδια που περιέχεται στο αντισυλληπτικό χάπι προγεστογόνου, στα εμφυτεύματα και τις ενέσεις. Περιέχει πολύ μικρή δόση ορμόνης διότι απελευθερώνεται απευθείας μέσα στη μήτρα. Αυτό ελαχιστοποιεί την πιθανότητα παρενεργειών σε άλλα σημεία του οργανισμού.

Πως λειτουργεί;

Η ορμόνη αποδεσμεύεται σταδιακά μέσα στη μήτρα και σταματά την ανάπτυξη του ενδομητρίου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερος ιστός για να απορριφθεί με την περίοδο.

Αρχίζει την αντισυλληπτική λειτουργία του εντός 7 ημερών από την εφαρμογή. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επηρεάσει τις περιόδους και τους πρώτους 2-4 μήνες πολλές γυναίκες έχουν ακατάστατη αιμορραγία. Ορισμένες φορές αυτό είναι μόνο μερικές κηλίδες, άλλες φορές όμως είναι σαν κανονική περίοδος. Αυτό μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό, αλλά προσπαθείστε να κρατήσετε για 6 μήνες.

Μέχρι τότε, 8 στις 10 γυναίκες έχουν πολύ ελαφρότερες περιόδους. Ορισμένες συνεχίζουν να έχουν τακτικές περιόδους, ενώ άλλες έχουν αραιά μικρή αιμορραγία ή καθόλου αιμορραγία. Επίσης σε πολλές γυναίκες οι πόνοι μειώνονται, ιδίως αν οι πόνοι συμπίπτουν χρονικά με την έντονη ροή.

Συνήθως αντικαθίσταται κάθε 5 χρόνια αλλά σε κάποιες περιπτώσεις διαρκεί ακόμη περισσότερο. Αν δεν σας βοηθήσει με τα συμπτώματά σας τότε ο ιατρός θα σας συστήσει εναλλακτική αντιμετώπιση ανάλογα με την περίπτωση.

Πως εφαρμόζεται;

Τοποθετείται στο ιατρείο σε οποιαδήποτε στιγμή του έμμηνου κύκλου εφ΄όσον δεν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης. Συνήθως ο ιατρός θα σας συστήσει και καλλιέργεια κολπικού υγρού για να αποκλειστεί πιθανή κολπίτιδα .

Τοποθετείται μέσα στη μήτρα περνώντας έναν στενό σωλήνα μέσα από τον τράχηλο. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Η τοποθέτηση ίσως φέρει κράμπες όπως της περιόδου και καλό είναι να πάρετε ένα απλό παυσίπονο (παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη) μισή ώρα πριν την επίσκεψη.

Είναι δυνατή η χρήση τοπικού αναισθητικού αλλά οι περισσότερες γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει δεν το χρειάζονται.

Τι συμβαίνει μετά την τοποθέτηση του;

Μπορείτε να φύγετε από το ιατρείο μετά 30 περίπου λεπτά. Καλό είναι να περιμένετε μία ώρα πριν οδηγήσετε.

Θα μπορέσετε να επιστρέψετε στις συνήθεις σας δραστηριότητες αλλά ίσως νιώσετε κάποια ενόχληση στην κοιλιακή χώρα ή την μέση για 1 ή 2 ημέρες.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Υπάρχει 1 περίπτωση στις 1000 να διαπεράσει το τοίχωμα της μήτρας κατά την εφαρμογή. Αυτό ονομάζεται διάτρηση και θα διαπιστωθεί είτε αμέσως είτε στον επανέλεγχο 6 εβδομάδες αργότερα. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αφαιρεθεί με αναισθητικό.

Υπάρχει μικρός κίνδυνος μόλυνσης κατά τις 3 πρώτες εβδομάδες μετά την τοποθέτηση και συνιστάται να μην χρησιμοποιείτε ταμπόν σε αυτό το διάστημα. Τα ταμπόν μπορούν να χρησιμοποιούνται αργότερα.

Η μόλυνση μπορεί να φέρει πυρετό, έντονες ή μεγάλης διάρκειας κράμπες ή έντονη αιμορραγία. Αν υπάρχουν τέτοια συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό αμέσως.

Υπάρχει 1 πιθανότητα στις 20 η μήτρα να το «απορρίψει». Αυτό είναι πιθανότερο τους πρώτους μήνες μετά την τοποθέτηση. Ο ιατρός θα ελέγξει τη θέση του στον επανέλεγχο μετά από 6 εβδομάδες. Μπορείτε να τη διαπιστώσετε και σεις η ίδια στον τράχηλο της μήτρας.

Είναι απίθανο να βγει τελείως χωρίς να το καταλάβετε εκτός αν έχετε ιδιαίτερα έντονη αιμορραγία. Είναι χρήσιμο να το δείτε πριν την τοποθέτησή του.

Έχει άλλες παρενέργειες;

20 στις 100 γυναίκες ίσως έχουν πονοκεφάλους, έντονη αλλαγή διάθεσης, λιπαρότητα δέρματος, ευαισθησία στους μαστούς ή ναυτία. Τέτοια συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μέσα στους 2 πρώτους μήνες.

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν ωορρηξία, ακόμη και αν δεν έχουν περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι τα προεμμηνορροικά συμπτώματα ίσως συνεχίσουν.

ΔΕΝ προκαλεί αύξηση βάρους. Κάποιες γυναίκες παίρνουν ή χάνουν βάρος για άλλους λόγους παράλληλα με την τοποθέτηση του.

Επηρεάζει το σεξ;

Λογικά δεν πρέπει να αισθάνεστε την ύπαρξη του ούτε εσείς ούτε ο σύντροφός σας. Αν συμβαίνει το αντίθετο ο ιατρός θα ελέγξει τη θέση του και ίσως μικρύνει λίγο τις σπείρες.

Χρειάζεται άλλη επίσκεψη;

Συστήνεται επανέλεγχος μετά 6 εβδομάδες για να διαπιστωθεί ότι είναι στη σωστή θέση. Κατόπιν δεν χρειάζεται άλλος έλεγχος αν δεν υπάρχει πρόβλημα.

 

Το σπιράλ και η αντισύλληψη

Παρέχει αποτελεσματική αντισύλληψη. Αν το χρησιμοποιούν 100 γυναίκες για 1 έτος, μόνο μία θα μείνει έγκυος. Αυτό το κάνει πιο αξιόπιστο από το αντισυλληπτικό χάπι και τα προφυλακτικά. Συνεχίζει να λειτουργεί αν η γυναίκα λαμβάνει αντιβίωση ή είναι άρρωστη ή έχει διάρροια.

Αν αφαιρεθεί, η γονιμότητα επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα εντός λίγων εβδομάδων.

Αν μια γυναίκα πιστεύει ότι ίσως είναι έγκυος παρά την ύπαρξη του πρέπει το συντομότερο να κάνει τεστ εγκυμοσύνης, και αν αυτό είναι θετικό, να επισκεφθεί τον ιατρό. Υπάρχει πιθανότητα έκτοπης (εξωμήτριας) κύησης στις σάλπιγγες.

Δεν προστατεύει έναντι σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Το σπιράλ και η εμμηνόπαυση

Δεν περιέχει οιστρογόνο και επομένως δεν σταματά τις εξάψεις ούτε προλαμβάνει την οστεοπόρωση  Αν χρειάζεται θεραπεία αντικατάστασης ορμονών πρέπει να λαμβάνονται δισκία οιστρογόνου ή αυτοκόλλητα. Αν χρησιμοποιείται ως μέρος της θεραπείας υποκατάστασης ορμονών (ΘΟΥ) θα πρέπει να αντικατασταθεί μετά από 4 χρόνια.

Αν μία γυναίκα δεν έχει κανονικές περιόδους δεν θα γνωρίζει ακριβώς πότε ξεκίνησε η εμμηνόπαυσή της. Κατά μέσο όρο οι περίοδοι σταματούν στην ηλικία των 51 ετών αλλά μπορούν και να συνεχιστούν μέχρι τα 53 ή 54. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα το σπιράλ μπορεί να παραμείνει μέχρι την ηλικία των 54 ετών και τότε να αφαιρεθεί. Ο ιατρός θα σας συμβουλέψει γι αυτό ανάλογα με την περίπτωση.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Σάρκωμα μήτρας

Πρόληψη καρκίνου του ενδομητρίου

Έλεγχος για δρεπανοκυτταρική αναιμία και θαλασσαιμία

Αποβολή