Γενικές Πληροφορίες για το Σάρκωμα της μήτρας

Βασικά σημεία

 • Το σάρκωμα της μήτρας είναι μια ασθένεια κατά την οποία σχηματίζονται κακοήθη (καρκινικά) κύτταρα στους μύες της μήτρας ή σε άλλους ιστούς που υποστηρίζουν τη μήτρα.
 • Η προηγούμενη θεραπεία με ακτινοθεραπεία στη λεκάνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σαρκώματος της μήτρας.
 • Τα συμπτώματα του σαρκώματος της μήτρας περιλαμβάνουν μη φυσιολογική αιμορραγία.
 • Οι εξετάσεις που εκτελούνται χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του σαρκώματος της μήτρας.
 • Ορισμένοι παράγοντες επηρεάζουν την πρόγνωση (πιθανότητα ανάκαμψης) και τις επιλογές θεραπείας.

Το σάρκωμα της μήτρας είναι μια ασθένεια κατά την οποία σχηματίζονται κακοήθη (καρκινικά) κύτταρα στους μύες της μήτρας ή σε άλλους ιστούς που υποστηρίζουν τη μήτρα.

Η μήτρα είναι μέρος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος . Η μήτρα είναι το κοίλο όργανο σε σχήμα αχλαδιού στη λεκάνη, όπου μεγαλώνει το έμβρυο. Ο τράχηλος βρίσκεται στο κάτω, στενό άκρο της μήτρας και οδηγεί στον κόλπο.

Ανατομία γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος

Το σχέδιο δείχνει τη μήτρα, το μυομήτριο (μυϊκό εξωτερικό στρώμα της μήτρας), το ενδομήτριο (εσωτερική επένδυση της μήτρας), τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες, τον τράχηλο της μήτρας και τον κόλπο. Η μήτρα έχει ένα μυϊκό εξωτερικό στρώμα που ονομάζεται μυομήτριο και μια εσωτερική επένδυση που ονομάζεται ενδομήτριο.

Το σάρκωμα της μήτρας είναι ένα πολύ σπάνιο είδος καρκίνου που σχηματίζεται στους μύες της μήτρας ή στους ιστούς που υποστηρίζουν τη μήτρα.

Το σάρκωμα της μήτρας είναι διαφορετικό από τον καρκίνο του ενδομητρίου, μια ασθένεια στην οποία σχηματίζεται καρκίνος στον ιστό που επενδύει τη μήτρα. Το καρκινοσάρκωμα είναι ένας υποτύπος καρκίνου του ενδομητρίου και σταδιοποιείται χρησιμοποιώντας ορισμούς για τον καρκίνο του ενδομητρίου.

Τα σαρκώματα της μήτρας περιλαμβάνουν λειομυοσαρκώματα, στρωματικά σαρκώματα ενδομητρίου και αδενοσάρκωμα.

Η προηγούμενη θεραπεία με ακτινοθεραπεία στη λεκάνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σαρκώματος της μήτρας.

Οτιδήποτε αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας ονομάζεται παράγοντας κινδύνου. Το να έχεις έναν παράγοντα κινδύνου δεν σημαίνει ότι θα πάθεις καρκίνο. Το να μην έχετε παράγοντες κινδύνου δεν σημαίνει ότι δεν θα πάθετε καρκίνο. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο. Οι παράγοντες κινδύνου για το σάρκωμα της μήτρας περιλαμβάνουν τους ακόλουθους:

Προηγούμενη θεραπεία με ακτινοθεραπεία στη λεκάνη.

Θεραπεία με ταμοξιφαίνη για τον καρκίνο του μαστού. Εάν παίρνετε αυτό το φάρμακο, κάντε μια πυελική εξέταση κάθε χρόνο και αναφέρετε οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία (εκτός από την εμμηνορροϊκή αιμορραγία) το συντομότερο δυνατό.

Τα συμπτώματα του σαρκώματος της μήτρας περιλαμβάνουν μη φυσιολογική αιμορραγία.

Η μη φυσιολογική αιμορραγία από τον κόλπο και άλλα σημεία και συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από σάρκωμα της μήτρας ή από άλλες καταστάσεις . Ελέγξτε με το γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα:

 • Αιμορραγία που δεν αποτελεί μέρος της εμμήνου ρύσεως
 • Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
 • Μια μάζα στον κόλπο
 • Πόνος ή αίσθημα φουσκώματος στην κοιλιά
 • Συχνοουρία

Οι εξετάσεις που εξετάζουν τη μήτρα χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του σαρκώματος της μήτρας.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ακόλουθες εξετάσεις και διαδικασίες:

Φυσική εξέταση και ιστορικό υγείας: Μια εξέταση του σώματος για τον έλεγχο των γενικών ενδείξεων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου για σημεία ασθένειας, όπως εξογκώματα ή οτιδήποτε άλλο φαίνεται ασυνήθιστο. Θα ληφθεί επίσης ένα ιστορικό των συνηθειών υγείας του ασθενούς και παλαιότερων ασθενειών και θεραπειών.
Πυελική εξέταση : Μια εξέταση του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας, της μήτρας, των σαλπίγγων, των ωοθηκών και του ορθού. Ένα κάτοπτρο εισάγεται στον κόλπο και ο γιατρός ή η νοσοκόμα εξετάζουν τον κόλπο και τον τράχηλο για σημεία ασθένειας. Συνήθως γίνεται τεστ Παπανικολάου του τραχήλου της μήτρας.
Τεστ Παπ : Μια διαδικασία συλλογής κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας και του κόλπου. Ένα κομμάτι βαμβάκι, μια βούρτσα ή ένα μικρό ξύλινο ραβδί χρησιμοποιείται για να ξύσει απαλά τα κύτταρα από τον τράχηλο και τον κόλπο. Τα κύτταρα εξετάζονται με μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί εάν είναι παθολογικά.
Ενδοκολπική υπερηχογραφική εξέταση : Μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για την εξέταση του κόλπου, της μήτρας, των σαλπίγγων και της ουροδόχου κύστης . Ο γιατρός μπορεί να αναγνωρίσει όγκους κοιτάζοντας το υπερηχογράφημα.
Διαστολή και απόξεση : Μια διαδικασία για την αφαίρεση δειγμάτων ιστού από την εσωτερική επένδυση της μήτρας.  Τα δείγματα ιστών ελέγχονται σε μικροσκόπιο για σημεία ασθένειας. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται επίσης D&C.
Βιοψία ενδομητρίου : Η αφαίρεση ιστού από το ενδομήτριο (εσωτερική επένδυση της μήτρας) με την εισαγωγή ενός λεπτού, εύκαμπτου σωλήνα μέσω του τραχήλου της μήτρας και μέσα στη μήτρα. Ο σωλήνας χρησιμοποιείται για να ξύσει απαλά μια μικρή ποσότητα ιστού από το ενδομήτριο και στη συνέχεια να αφαιρέσει τα δείγματα ιστού. Ένας παθολόγος βλέπει τον ιστό κάτω από ένα μικροσκόπιο για να ψάξει για καρκινικά κύτταρα.

Ορισμένοι παράγοντες επηρεάζουν την πρόγνωση (πιθανότητα ανάκαμψης) και τις επιλογές θεραπείας.

Η πρόγνωση και οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από τα ακόλουθα:

 • Το στάδιο του καρκίνου.
 • Ο τύπος και το μέγεθος του όγκου.
 • Η γενική υγεία του ασθενούς.
 • Είτε ο καρκίνος έχει μόλις διαγνωστεί είτε έχει υποτροπιάσει (επιστροφή).

Εξετάσεις για σαρκώματα της μήτρας

Ανατομικό μοντέλο μήτρας με σαρκώματα

Αφού διαγνωστεί το σάρκωμα της μήτρας, γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί εντός της μήτρας ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Το σάρκωμα της μήτρας μπορεί να διαγνωστεί, να σταδιοποιηθεί και να αντιμετωπιστεί στο ίδιο χειρουργείο.

Το ακόλουθο σύστημα σταδιοποίησης FIGO χρησιμοποιείται για λειομυοσαρκώματα και ενδομήτρια στρωματικά σαρκώματα:

 1. Στάδιο Ι
 2. Στάδιο II
 3. Στάδιο III
 4. Στάδιο IV

Το ακόλουθο σύστημα σταδιοποίησης FIGO χρησιμοποιείται για τα αδενοσαρκώματα:

 1. Στάδιο Ι
 2. Στάδιο II
 3. Στάδιο III
 4. Στάδιο IV

Το σάρκωμα της μήτρας μπορεί να υποτροπιάσει μετά τη θεραπεία του.

Αφού διαγνωστεί το σάρκωμα της μήτρας, γίνονται εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν τα καρκινικά κύτταρα έχουν εξαπλωθεί εντός της μήτρας ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Η διαδικασία που χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί εντός της μήτρας ή σε άλλα μέρη του σώματος ονομάζεται σταδιοποίηση. Οι πληροφορίες που συλλέγονται από τη διαδικασία σταδιοποίησης καθορίζουν το στάδιο της νόσου. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το στάδιο για να προγραμματίσετε τη θεραπεία. Οι ακόλουθες διαδικασίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία σταδιοποίησης:

Βιοχημικές εξετάσεις : Μια διαδικασία κατά την οποία ένα δείγμα αίματος ελέγχεται για τη μέτρηση των ποσοτήτων ορισμένων ουσιών που απελευθερώνονται στο αίμα από όργανα και ιστούς του σώματος. Μια ασυνήθιστη (μεγαλύτερη ή χαμηλότερη από την κανονική) ποσότητα μιας ουσίας μπορεί να είναι σημάδι ασθένειας.
Εξέταση CA 125 : Μια εξέταση που μετρά το επίπεδο του CA 125 στο αίμα. Το CA 125 είναι μια ουσία που απελευθερώνεται από τα κύτταρα στην κυκλοφορία του αίματος. Ένα αυξημένο επίπεδο CA 125 είναι μερικές φορές σημάδι καρκίνου ή άλλης πάθησης .
Ακτινογραφία θώρακος : Ακτινογραφία των οργάνων και των οστών στο εσωτερικό του θώρακα.
Ενδοκολπικός υπέρηχος : Μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για την εξέταση του κόλπου, της μήτρας, των σαλπίγγων και της ουροδόχου κύστης.
Αξονική τομογραφία: Μια διαδικασία που κάνει μια σειρά λεπτομερών εικόνων περιοχών μέσα στο σώμα, όπως η κοιλιά και η λεκάνη , που λαμβάνονται από διαφορετικές γωνίες. Οι εικόνες γίνονται από έναν υπολογιστή συνδεδεμένο με μια μηχανή ακτίνων Χ.
Κυστεοσκόπηση : Μια διαδικασία για την εξέταση στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας για τον έλεγχο ανώμαλων περιοχών. Ένα κυστεοσκόπιο εισάγεται μέσω της ουρήθρας στην ουροδόχο κύστη. Το κυστεοσκόπιο είναι ένα λεπτό όργανο που μοιάζει με σωλήνα με φως και φακό για προβολή. Μπορεί επίσης να έχει ένα εργαλείο για την αφαίρεση δειγμάτων ιστού, τα οποία ελέγχονται στο μικροσκόπιο για σημάδια καρκίνου.

Το σάρκωμα της μήτρας μπορεί να διαγνωστεί, να σταδιοποιηθεί και να αντιμετωπιστεί στο ίδιο χειρουργείο.

Η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται για τη διάγνωση, τη σταδιοποίηση και τη θεραπεία του σαρκώματος της μήτρας . Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης, ο γιατρός αφαιρεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του καρκίνου. Οι ακόλουθες διαδικασίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση, το στάδιο και τη θεραπεία του σαρκώματος της μήτρας:

 1. Λαπαροτομία : Μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία γίνεται μια τομή στο τοίχωμα της κοιλιάς για να ελεγχθεί το εσωτερικό της κοιλιάς για σημάδια ασθένειας. Το μέγεθος της τομής εξαρτάται από τον λόγο που γίνεται η λαπαροτομία. Μερικές φορές αφαιρούνται όργανα ή λαμβάνονται δείγματα ιστών και ελέγχονται σε μικροσκόπιο για σημεία ασθένειας.
 2. Κοιλιακές και πυελικές πλύσεις: Μια διαδικασία κατά την οποία ένα αλατούχο διάλυμα τοποθετείται στην κοιλιακή και πυελική κοιλότητα του σώματος . Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, το υγρό αφαιρείται και εξετάζεται σε μικροσκόπιο για έλεγχο για καρκινικά κύτταρα.
 3. Ριζική κοιλιακή υστερεκτομή : Μια χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας μέσω μιας μεγάλης τομής στην κοιλιά.
 4. Υστερεκτομή. Η μήτρα αφαιρείται χειρουργικά με ή χωρίς άλλα όργανα ή ιστούς. Σε μια ριζική υστερεκτομή, η μήτρα και ο τράχηλος αφαιρούνται. Σε μια ριζική υστερεκτομή με σαλπιγγοωοθηκεκτομή, (α) αφαιρείται η μήτρα συν μία (μονόπλευρη) ωοθήκη και η σάλπιγγα. ή (β) αφαιρούνται η μήτρα και οι (αμφίπλευρες) ωοθήκες και οι σάλπιγγες. Σε μια ριζική υστερεκτομή, αφαιρείται η μήτρα, ο τράχηλος, και οι δύο ωοθήκες, και οι δύο σάλπιγγες και ο κοντινός ιστός. Αυτές οι επεμβάσεις γίνονται χαμηλά χρησιμοποιώντας μια  εγκάρσια τομή ή μια κάθετη τομή.
 5. Αμφίπλευρη σαλπιγγοωοθηκεκτομή : Χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης και των δύο ωοθηκών και των δύο σαλπίγγων.
 6. Λεμφαδενεκτομή : Χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρούνται λεμφαδένες και ελέγχονται στο μικροσκόπιο για σημεία καρκίνου. Για μια τοπική λεμφαδενεκτομή , μερικοί από τους λεμφαδένες στην περιοχή του όγκου αφαιρούνται. Για μια ριζική λεμφαδενεκτομή , αφαιρούνται οι περισσότεροι ή όλοι οι λεμφαδένες στην περιοχή του όγκου. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται επίσης λεμφαδενικός καθαρισμός.

Σταδιοποίηση του σαρκώματος μήτρας

Σχεδιάγραμμα με τα στάδια του καρκίνου του ενδομητρίου

Το ακόλουθο σύστημα σταδιοποίησης FIGO χρησιμοποιείται για λειομυοσαρκώματα και ενδομήτρια στρωματικά σαρκώματα:

Στάδιο Ι

Στο στάδιο Ι, ο όγκος εντοπίζεται μόνο στη μήτρα. Το στάδιο Ι χωρίζεται σε στάδια ΙΑ και ΙΒ:

 • Στο στάδιο ΙΑ, ο όγκος είναι 5 εκατοστά ή μικρότερος.
 • Στο στάδιο ΙΒ, ο όγκος είναι μεγαλύτερος από 5 εκατοστά.

Στάδιο II

Στο στάδιο II, ο όγκος έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τη μήτρα, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τη λεκάνη. Το στάδιο ΙΙ χωρίζεται σε στάδια ΙΙΑ και ΙΙΒ:

 • Στο στάδιο ΙΙΑ, ο όγκος έχει εξαπλωθεί στην ωοθήκη, τη σάλπιγγα ή τους συνδετικούς ιστούς γύρω από τη μήτρα.
 • Στο στάδιο ΙΙΒ, ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε άλλους ιστούς της λεκάνης.

Στάδιο III

Στο στάδιο III, ο όγκος έχει εξαπλωθεί στους ιστούς της κοιλιάς. Το στάδιο III χωρίζεται σε στάδια IIIA, IIIB και IIIC:

 • Στο στάδιο ΙΙΙΑ, ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε ένα σημείο στην κοιλιά.
 • Στο στάδιο IIIB, ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από μία θέσεις στην κοιλιά.
 • Στο στάδιο IIIC, ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες στη λεκάνη και/ή γύρω από την κοιλιακή αορτή (το μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο στην κοιλιά).

Στάδιο IV

Το στάδιο IV χωρίζεται σε στάδια IVA και IVB:

 • Στο στάδιο IVA, ο όγκος έχει εξαπλωθεί στην ουροδόχο κύστη και/ή στο ορθό.
 • Στο στάδιο IVB, ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε μακρινά μέρη του σώματος.

Το ακόλουθο σύστημα σταδιοποίησης FIGO χρησιμοποιείται για τα αδενοσαρκώματα:

Στάδιο Ι

Στο στάδιο  , ο όγκος εντοπίζεται μόνο στη μήτρα. Το στάδιο Ι χωρίζεται σε στάδια IA, IB και IC:

 • Στο στάδιο ΙΑ, ο όγκος εντοπίζεται στο ενδομήτριο ή στον ενδοτράχηλο (το εσωτερικό τμήμα του τραχήλου της μήτρας που σχηματίζει ένα κανάλι που συνδέει τον κόλπο με τη μήτρα).
 • Στο στάδιο ΙΒ, ο όγκος έχει εξαπλωθεί στα μισά ή λιγότερο στο μυομήτριο (το μυϊκό εξωτερικό στρώμα της μήτρας).
 • Στο στάδιο IC, ο όγκος έχει εξαπλωθεί περισσότερο από το μισό μέσα στο μυομήτριο.

Στάδιο II

Στο στάδιο ΙΙ , ο όγκος έχει εξαπλωθεί έξω από τη μήτρα στη λεκάνη. Το στάδιο ΙΙ χωρίζεται σε στάδια ΙΙΑ και ΙΙΒ:

 • Στο στάδιο ΙΙΑ, ο όγκος έχει εξαπλωθεί στην ωοθήκη, τη σάλπιγγα ή τους συνδετικούς ιστούς γύρω από τη μήτρα.
 • Στο στάδιο ΙΙΒ, ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε άλλους ιστούς της λεκάνης.

Στάδιο III

Στο στάδιο III , ο όγκος έχει εξαπλωθεί στους ιστούς της κοιλιάς. Το στάδιο III χωρίζεται σε στάδια IIIA, IIIB και IIIC:

 • Στο στάδιο ΙΙΙΑ, ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε ένα σημείο στην κοιλιά.
 • Στο στάδιο IIIB, ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από μία θέσεις στην κοιλιά.
 • Στο στάδιο IIIC, ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε λεμφαδένες στη λεκάνη και/ή γύρω από την κοιλιακή αορτή (το μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο στην κοιλιά).

Στάδιο IV

Το στάδιο IV χωρίζεται σε στάδια IVA και IVB:

 • Στο στάδιο IVA, ο όγκος έχει εξαπλωθεί στην ουροδόχο κύστη και/ή στο ορθό.
 • Στο στάδιο IVB, ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε μακρινά μέρη του σώματος.

Το σάρκωμα της μήτρας μπορεί να υποτροπιάσει (να επανέλθει) μετά τη θεραπεία του. Ο καρκίνος μπορεί να επανέλθει στη μήτρα, τη λεκάνη ή σε άλλα μέρη του σώματος.

Θεραπείες για σάρκωμα μήτρας

Θεραπείες για σαρκώματα της μήτρας

Διαφορετικοί τύποι θεραπειών είναι διαθέσιμοι για ασθενείς με σάρκωμα της μήτρας. Ορισμένες θεραπείες είναι τυπικές (η θεραπεία που χρησιμοποιείται επί του παρόντος) και ορισμένες δοκιμάζονται σε κλινικές δοκιμές.

Χρησιμοποιούνται τέσσερις τύποι τυπικής θεραπείας:

Χειρουργική επέμβαση για σάρκωμα μήτρας

Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο κοινή θεραπεία για το σάρκωμα της μήτρας.

Αφού ο γιατρός αφαιρέσει όλο τον καρκίνο που μπορεί να παρατηρηθεί τη στιγμή της επέμβασης, σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να χορηγηθεί χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση για να σκοτωθούν τυχόν καρκινικά κύτταρα που έχουν απομείνει.

Ακτινοθεραπεία για σάρκωμα μήτρας

Η ακτινοθεραπεία είναι μια θεραπεία καρκίνου που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ υψηλής ενέργειας ή άλλους τύπους ακτινοβολίας για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα ή να τα εμποδίσει να αναπτυχθούν.

Ο τρόπος που χορηγείται η ακτινοθεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου που αντιμετωπίζεται. Η εξωτερική και η εσωτερική ακτινοθεραπεία χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του σαρκώματος της μήτρας και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως παρηγορητική θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής .

Χημειοθεραπεία για σάρκωμα μήτρας

Η χημειοθεραπεία είναι μια θεραπεία καρκίνου που χρησιμοποιεί φάρμακα για να σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, είτε σκοτώνοντας τα κύτταρα είτε εμποδίζοντας τη διαίρεση τους. Όταν η χημειοθεραπεία λαμβάνεται από το στόμα ή εγχέεται σε φλέβα ή μυ, τα φάρμακα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να φτάσουν στα καρκινικά κύτταρα σε όλο το σώμα.

Ορμονική θεραπεία

Η ορμονοθεραπεία είναι μια θεραπεία καρκίνου που αφαιρεί τις ορμόνες ή εμποδίζει τη δράση τους και σταματά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Οι ορμόνες είναι ουσίες που παράγονται από τους αδένες του σώματος και κυκλοφορούν στην κυκλοφορία του αίματος. Ορισμένες ορμόνες μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου. Εάν οι εξετάσεις δείξουν ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν μέρη όπου μπορούν να προσκολληθούν οι ορμόνες ( υποδοχείς ), χρησιμοποιούνται φάρμακα, χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία για τη μείωση της παραγωγής ορμονών ή την παρεμπόδιση της λειτουργίας τους.

Η θεραπεία για το σάρκωμα της μήτρας μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

Εξετάσεις παρακολούθησης

Μερικές από τις εξετάσεις που έγιναν για τη διάγνωση του καρκίνου ή για να διαπιστωθεί το στάδιο του καρκίνου μπορεί να επαναληφθούν. Ορισμένες εξετάσεις θα επαναληφθούν προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο καλά λειτουργεί η θεραπεία. Οι αποφάσεις για τη συνέχιση, αλλαγή ή διακοπή της θεραπείας μπορεί να βασίζονται στα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων.

Μερικές από τις εξετάσεις θα συνεχίσουν να γίνονται από καιρό σε καιρό μετά το τέλος της θεραπείας. Τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων μπορούν να δείξουν εάν η κατάστασή σας έχει αλλάξει ή εάν ο καρκίνος έχει υποτροπιάσει. Αυτές οι εξετάσεις μερικές φορές ονομάζονται τεστ παρακολούθησης ή έλεγχοι.