Γενικά για τον έρπητα των γεννητικών οργάνων

Ο Έρπητας των γεννητικών οργάνων είναι μία συνηθισμένη ιολογική λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του έρπητα (Herpes Simplex Virus, HSV).

Ο έρπητας των γεννητικών οργάνων μεταδίδεται κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής, αλλά μπορεί επίσης να μεταδοθεί από μια μητέρα στο παιδί της κατά τη διάρκεια της γέννας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό είτε δεν έχουν συμπτώματα είτε έχουν ελαφρά συμπτώματα που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο έρπητας των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, ερυθρότητα και προβλήματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Η διάγνωση του γεννητικού έρπητα γίνεται μέσω εξετάσεων αίματος και εξετάσεων σε δείγματα από τις πληγές. Αν διαπιστωθεί ότι κάποιος έχει γεννητικό έρπη, μπορεί να λάβει αντιική θεραπεία με αντιικά φάρμακα που ελαττώνουν τη συχνότητα και τη διάρκεια των εξάρσεων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει θεραπεία για τον έρπητα. Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και να μειώσουν τη μετάδοση του ιού, αλλά δεν μπορούν να εξαλείψουν πλήρως τη λοίμωξη.



Γυναικολόγος στην Αθήνα Dr Καλαμπόκας Μανόλης

Ο Dr Μ. Καλαμπόκας είναι ειδικός στη Γυναικολογική Ογκολογία, Λαπαροσκόπηση, Κολποσκόπηση

Δείτε το βιογραφικό μου

Επικοινωνήστε μαζί μου

 

 

Αιτίες που τον προκαλούν

Ο έρπητας των γεννητικών οργάνων προκαλείται από τους ιούς του έρπητα, HSV-1 και HSV-2. Οι δύο αυτοί ιοί ανήκουν στην ίδια οικογένεια, αλλά καθένας από αυτούς έχει τάσεις να προκαλεί διαφορετικούς τύπους λοιμώξεων.

Τρόποι Μετάδοσης

  1. Σεξουαλική Επαφή: Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του HSV-2, που είναι η πιο συνήθης αιτία του γεννητικού έρπητα, είναι μέσω του σεξουαλικού επαφή με έναν μολυσμένο εταίρο. Ο HSV-1 μπορεί επίσης να προκαλέσει γεννητικό έρπη, κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής.
  2. Επαφή με μικροσωματίδια: Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω επαφής με τις πληγές και τα ενδεχόμενα ανοιχτά ελκώματα των μολυσμένων περιοχών.
  3. Μετάδοση από Μητέρα σε Παιδί: Εάν μια μητέρα έχει εξάρσεις του έρπητα των γεννητικών οργάνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια της γέννας, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού στο βρέφος, κατά τη γέννα.

Ενεργοποίηση του Ιού

Ο ιός του έρπητα παραμένει κρυμμένος στο σώμα μετά την πρώτη λοίμωξη και ενεργοποιείται σε περιόδους στρες, ασθένειας, περιόδους εγκυμοσύνης ή κατάστασης αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, ο ιός επανέρχεται στην επιφάνεια του δέρματος ή των βλεννογόνων και προκαλεί νέες εξάρσεις.

Είναι σημαντικό να προσέξετε τη σεξουαλική υγεία σας, να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά και να είστε ενήμεροι για τα συμπτώματα του γεννητικού έρπητα. Σε περίπτωση που υποπτεύεστε ότι ενδέχεται να έχετε λοίμωξη, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για διάγνωση και θεραπεία.

Συμπτώματα που προκαλούν

Ο έρπητας των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά από άτομο σε άτομο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι μολύνσεις από τον έρπητα των γεννητικών οργάνων είναι ασυμπτωματικές, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν εμφανίζουν κανένα σημάδι. Ωστόσο, όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Πόνος και κνησμός: Ο έρπητας των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και κνησμό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ο πόνος μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστος και ενοχλητικός.
  2. Πληγές και εξάρσεις: Ο έρπητας προκαλεί μικρές πληγές ή εξάρσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, οι οποίες μπορεί να είναι αποτέλεσμα από τον ιό. Οι πληγές αυτές συνήθως σχηματίζουν κρούστες ή φουσκάλες.
  3. Κάψιμο: Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται κάψιμο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
  4. Ερυθρότητα και φουσκάλες: Η περιοχή των γεννητικών οργάνων μπορεί να γίνει ερυθρή και να σχηματίσει μικρές φουσκάλες.
  5. Πόνος στην περίοδο του ερεθισμού: Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται πόνο κατά τον ερεθισμό της περιοχής, όπως και κατά τη διάρκεια του σεξουαλικού επαφή ή της ούρησης.

Είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι αν κάποιος υποψιάζεται ότι έχει συμπτώματα έρπητα των γεννητικών οργάνων, πρέπει να επισκεφτεί αμέσως έναν γιατρό για διάγνωση και θεραπεία. Ο έρπητας των γεννητικών οργάνων μπορεί να διαχειριστεί και να ελεγχθεί με τη βοήθεια αντιικών φαρμάκων, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και στην μείωση της διάρκειας των εξάρσεων.

 



Θεόδωρος Καλαμπόκας Γυναικολόγος

Ο Dr Θ. Καλαμπόκας είναι ειδικός στη στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία, Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Υστεροσκόπηση, Ενδοσκόπηση

Δείτε το βιογραφικό μου

Επικοινωνήστε μαζί μου

 

Πως γίνεται η διάγνωση του έρπητα

Η διάγνωση του γεννητικού έρπητα γίνεται συνήθως από έναν ιατρό, συνήθως από δερματολόγο, ιατρό παθολόγο ή γυναικολόγο. Η διάγνωση συνήθως περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

1. Ιατρικό ιστορικό και συζήτηση

Ο ιατρός θα συζητήσει τα συμπτώματά σας και το ιστορικό σας. Είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς σχετικά με τα συμπτώματά σας και τη σεξουαλική σας δραστηριότητα.

2. Φυσικές Εξετάσεις

Ο ιατρός θα εξετάσει την περιοχή των γεννητικών οργάνων για  πληγές, ερυθρότητα ή άλλα ανωμαλίες.

3. Εξετάσεις Αίματος

Οι αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να επιβεβαιώσουν την παρουσία του ιού του έρπηταστο αίμα σας. Συγκεκριμένα, οι εξετάσεις αίματος μπορούν να ανιχνεύσουν αντισώματα κατά του ιού HSV.

4. Καλλιέργειες από πληγές

Ο ιατρός μπορεί να πάρει δείγματα από τις πληγές σας για καλλιέργεια σε εργαστήριο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του ιού.

5. Δοκιμές PCR (Polymerase Chain Reaction)

Η τεχνική PCR είναι μια εξειδικευμένη εξέταση που εντοπίζει τον γενετικό υλικό του ιού. Είναι μια από τις πιο αξιόπιστες μεθόδους για τον προσδιορισμό της παρουσίας του ιού.

6. Εξετάσεις αντισώματος IgG και IgM

Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των αντισωμάτων που παράγονται εναντίον του ιού του έρπητα. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη φάση της λοίμωξης.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων, ο ιατρός θα καθορίσει τη σωστή διάγνωση και θεραπεία. Είναι σημαντικό να συνομιλήσετε με τον ιατρό σας για τις επιλογές θεραπείας, τη διαχείριση και την πρόληψη της μελλοντικής μετάδοσης του ιού.

Αντιμετώπιση του έρπητα των γεννητικών οργάνων

Η θεραπεία του γεννητικού έρπητα βασίζεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, την μείωση της συχνότητας και της διάρκειας των εξάρσεων, καθώς και στην μείωση της μετάδοσης του ιού σε άλλα άτομα. Οι κύριες μέθοδοι θεραπείας περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

1. Φαρμακευτική Αγωγή

  • Αντιικά φάρμακα: Φάρμακα όπως οι ακυκλοβίρη, βαλακικλοβίρη και φαμκικλοβίρη συχνά χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τη συχνότητα και τη διάρκεια των εξάρσεων. Είναι πιο αποτελεσματικά όταν ξεκινούν αμέσως μετά τα πρώτα συμπτώματα ή κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης.
  • Φαρμακευτική αγωγή για μείωση της συχνότητας εξάρσεων: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιατρός μπορεί να προτείνει φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεται καθημερινά για να μειώσει τη συχνότητα των εξάρσεων.

2. Στήριξη του Ανοσοποιητικού Συστήματος

  • Καλή διατροφή και υγιεινή ζωή: Η υγιεινή διατροφή, αρκετή ξεκούραση και μείωση του στρες μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Εμβολιασμός: Υπάρχουν ερευνητικές εργασίες για εμβόλια που μπορεί να προστατεύσουν από τον έρπητα.

3. Πρόληψη της Μετάδοσης

  • Χρήση προφυλακτικών: Η χρήση προφυλακτικών κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τη μετάδοση του ιού.
  • Αποφυγή σεξουαλικής επαφής κατά την έξαρση: Κατά τη διάρκεια των εξάρσεων, οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή για να αποτρέψουν τη μετάδοση του ιού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρόλο που οι φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη μείωση της μετάδοσης, δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία που να εξαλείφει πλήρως τον ιό του έρπητα. Οι ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με γεννητικό έρπητα πρέπει να συνεργαστούν στενά με τον ιατρό τους για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της λοίμωξης.

 

Δείτε επίσης:               Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις λοιμώξεις του κόλπου