Ουρεόπλασμα – Επισκόπηση

Το ουρεόπλασμα, επίσης γνωστό ως ουροπλάσμα, είναι μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis. Αυτή η λοίμωξη μπορεί να πλήξει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, αν και οι επιπτώσεις της μπορεί να είναι πιο σοβαρές για τις γυναίκες.

Αιτίες: Το Chlamydia trachomatis είναι το βακτήριο που προκαλεί το ουρεόπλασμα. Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής με κάποιον που είναι μολυσμένος. Επίσης, το νεογνό μπορεί να μολυνθεί κατά τη διάρκεια της γέννησης, εάν η μητέρα έχει την λοίμωξη.

Συμπτώματα: Σε πολλές περιπτώσεις, το ουρεόπλασμα μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματικό. Ωστόσο, όταν εμφανίζονται συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Άνδρες: Πόνος και αίσθημα καύσης κατά την ούρηση, ασυχνή ούρηση, φαγούρα ή ερεθισμός στο πέος, και περιορισμένη ροή ούρων.
  • Γυναίκες: Πόνος και αίσθημα καύσης κατά την ούρηση, αλλαγές στην εκκριτική υγρασία του αιδοίου, μετριουμένη αιμορραγία μεταξύ περιόδων.

Αντιμετώπιση: Η αντιμετώπιση του ουρεόπλασμα βασίζεται στη χορήγηση αντιβιοτικών, όπως η αζιθρομυκίνη ή η ντοξυκυκλίνη. Είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε την προτεινόμενη διάρκεια της θεραπείας, ακόμα κι αν τα συμπτώματα εξαφανιστούν νωρίτερα.

Επίσης, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τους σεξουαλικούς σας εταίρους, ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν και να αντιμετωπίσουν την λοίμωξη αν είναι απαραίτητο. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι καλό να αποφεύγετε τις σεξουαλικές επαφές, προκειμένου να μην μεταδοθεί το βακτήριο.

Τέλος, η τακτική εξέταση και έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις είναι σημαντική για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση του ουρεόπλασμα και άλλων λοιμώξεων.Γυναικολόγος στην Αθήνα Dr Καλαμπόκας Μανόλης

Ο Dr Μ. Καλαμπόκας είναι ειδικός στη Γυναικολογική Ογκολογία, Λαπαροσκόπηση, Κολποσκόπηση

Δείτε το βιογραφικό μου

Επικοινωνήστε μαζί μου

 

 

Αιτίες και συμπτώματα των ουρεοπλασμάτων

Το ουρεόπλασμα προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Chlamydiaceae. Αυτό το βακτήριο μπορεί να μολύνει τα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό, τον λαιμό και τα μάτια. Υπάρχουν διάφορα στελέχη του Chlamydia trachomatis που προκαλούν διαφορετικές μορφές λοιμώξεων, ανάλογα με την περιοχή του σώματος που επηρεάζουν. Οι πιο συνηθισμένες μορφές που σχετίζονται με το ουρεόπλασμα είναι:

1. Ουρεοθρίτιδα: Η ουρεοθρίτιδα είναι η φλεγμονή της ουρήθρας, του σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη προς τα έξω. Όταν το Chlamydia trachomatis εισέρχεται στην ουρήθρα μέσω σεξουαλικής επαφής, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, η οποία συνοδεύεται από πόνο και αίσθημα καύσης στην ούρηση.

2. Προστάτης και Επινεφρίδια: Στους άνδρες, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στο προστάτη και τα επινεφρίδια, προκαλώντας προστατίτιδα και επινεφριδίτιδα αντίστοιχα. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στη γύρω περιοχή της ουροδόχου κύστης και μπορεί να προκληθεί φλεγμονή, οδηγώντας σε πόνο στον προστάτη, δυσκολία ούρησης και άλλα συμπτώματα.

3. Σαλπιγγίτιδα και Περιφλεγμονή: Στις γυναίκες, το Chlamydia trachomatis μπορεί να εισβάλει στις σάλπιγγες, που είναι οι σωλήνες που συνδέουν τις ωοθήκες με τη μήτρα. Αυτή η λοίμωξη ονομάζεται σαλπιγγίτιδα και μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην κοιλιά, αλλαγές στην περίοδο, οργανικές βλάβες και ακόμα και σε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

4. Κολπίτιδα: Η κολπίτιδα είναι η φλεγμονή του κόλπου. Η λοίμωξη αυτή μπορεί να προκαλέσει αυξημένη εκκριτική υγρασία, κνησμό και αίσθηση καύσης στην περιοχή του κόλπου.

Σημαντικό είναι να αντιμετωπίζεται το ουρεόπλασμα με κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία, καθώς η ανεξέλεγκτη λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές και προβλήματα υγείας.

 Θεόδωρος Καλαμπόκας Γυναικολόγος

Ο Dr Θ. Καλαμπόκας είναι ειδικός στη στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία, Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Υστεροσκόπηση, Ενδοσκόπηση

Δείτε το βιογραφικό μου

Επικοινωνήστε μαζί μου

Αναλυτικά για την αντιμετώπιση της λοίμωξης

Η αντιμετώπιση του ουρεοπλάσματος περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιβιοτικών για την εξάλειψη του βακτηρίου Chlamydia trachomatis. Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τη θεραπεία το συντομότερο δυνατόν μόλις γίνει η διάγνωση, προκειμένου να αποτρέψετε τυχόν επιπλοκές και να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης της λοίμωξης σε άλλους.

Οι πιο συνηθισμένες αντιβιοτικές θεραπείες για το ουρεόπλασμα περιλαμβάνουν την αζιθρομυκίνη και τη ντοξυκυκλίνη. Η επιλογή του αντιβιοτικού μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο της λοίμωξης, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την ατομική σας ιστορία υγείας.

Είναι σημαντικό να λάβετε τα αντιβιοτικά σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας και να ολοκληρώσετε την πλήρη διάρκεια της θεραπείας, ακόμα και αν τα συμπτώματα εξαφανιστούν πριν την ολοκλήρωσή της.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές:

  1. Αποφεύγετε το σεξ: Κατά τη διάρκεια της θεραπείας και μέχρι να είστε βέβαιοι ότι η λοίμωξη έχει θεραπευτεί, αποφεύγετε το σεξουαλικό επαφές.
  2. Ειδοποιήστε τους σεξουαλικούς εταίρους σας: Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τους σεξουαλικούς εταίρους σας για τη λοίμωξη, ώστε να μπορέσουν να ελεγχθούν και να θεραπευτούν αν είναι αναγκαίο.
  3. Εξετάσεις επαναληπτικών ελέγχων: Μετά τη θεραπεία, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει επαναληπτικές εξετάσεις για να βεβαιωθεί ότι η λοίμωξη έχει εξαλειφθεί.
  4. Εξέταση για άλλες STDs: Επειδή η μόλυνση με Chlamydia trachomatis συχνά συμβαδίζει με άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, είναι σημαντικό να εξεταστείτε και για άλλες STDs.

Αν εκδηλώνετε σοβαρά συμπτώματα, όπως πόνο στην κοιλιά, πυρετό ή άλλα ανησυχητικά σημεία, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για περαιτέρω καθοδήγηση και αξιολόγηση.

.

Δείτε επίσης:               Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις λοιμώξεις του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας