Η Λαπαροσκοπική χειρουργική είναι τρόπος χειρουργικής επέμβασης. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις – από αρκετούς θεωρείται η σημαντικότερη – της Γενικής Χειρουργικής κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα, που αναπτύχθηκε κυρίως τη δεκαετία του 1990 με την χρήση των οπτικών ινών και της τεχνολογίας βίντεο.

Είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα της προσεκτικής εξέτασης των αναπαραγωγικών οργάνων της γυναίκας – μήτρα, ωοθήκες και σάλπιγγες- καθώς και άλλων οργάνων της κοιλιακής χώρας μέσω του λαπαροσκοπίου. Το λαπαροσκόπιο εισάγεται στην πυελική κοιλότητα μέσω μιας πολύ μικρής τομής κάτω ακριβώς από τον ομφαλό.

Πλεονεκτήματα

Οι  κλασικές χειρουργικές επεμβάσεις όταν γίνονται με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης, παρουσιάζουν τα εξής πλεονεκτήματα:

 1. Μη σημαντικό χειρουργικό τραύμα
 2. Μεγέθυνση εικόνας 10-15 φορές και καλύτερος φωτισμός,
 3. Μικρότερη απώλεια αίματος,
 4. Μικρότερος χειρουργικός τραυματισμός επί των ιστών, με αποτέλεσμα:
 5. Γρήγορη ανάρρωση,
 6. Γρήγορη έξοδο από το νοσοκομείο,
 7. Χαμηλότερο κόστος νοσηλείας,
 8. Ταχεία επάνοδο στην εργασία,
 9. Έλλειψη μετεγχειρητικών επιπλοκών που έχουν σχέση με το τραύμα   (διαπύηση διάσπαση, κήλη κλπ.)
 10. Μεγάλη ελάττωση μετεγχειρητικού άλγους,
 11. Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές,
 12. Έλλειψη επαφής με το αίμα του ασθενούς προφυλάσσοντας την χειρουργική ομάδα από την μετάδοση ιογενών λοιμώξεων όπως ηπατίτιδα και AIDS,
 13. Μείωση της επίπτωσης δημιουργίας μετεγχειρητικών συμφύσεων

Ενδείξεις

Λαπαροσκοπικά αντιμετωπίζονται παθήσεις των σαλπίγγων, των ωοθηκών, της μήτρας ή άλλες παθολογικές καταστάσεις της ελάσσονος πυέλου.

Πιο συγκεκριμένα:

  Σε τι κατάσταση θα είμαι μετά την επέμβαση;

Μπορεί να αισθανθείτε πόνο στον ώμο σας, λόγω της συσσώρευσης του διοξειδίου του άνθρακα που έχει χρησιμοποιηθεί για την επέμβαση. Το αέριο μπορεί να κάνει έως και 5 ημέρες για να απορροφηθεί. Τα ράμματα θα απορροφηθούν μόνα τους. Εάν αισθάνεστε τρομερή δυσφορία από αυτά, μπορούμε να τα αφαιρέσουμε μετά από 7 ημέρες μετά την επέμβαση. Καλό θα είναι, για τις επόμενες 5 με 7 ημέρες, να μην πάτε στην εργασία σας.

Πότε θα πάω σπίτι;

Συνήθως θα χρειαστεί να μείνετε, προληπτικά, το βράδυ στο νοσοκομείο. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορείτε να γυρίσετε στο σπίτι σας την ίδια ημέρα.