ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ

    1. Τι είναι η ενδομητρίωση
    2. Ποια είναι τα συμπτώματα
    3. Παράγοντες κινδύνου
    4. Πως γίνεται η διάγνωση
    5. Θεραπείες
    6. Ενδομητρίωση και εγκυμοσύνη

Ανατομία της μήτρας

Η μήτρα είναι ένας μυϊκός οργανισμός που βρίσκεται στο κέντρο του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Έχει σχήμα κώνου και βρίσκεται στην κοιλιακή κοιλότητα, ανάμεσα στον ουροδόχο κύστη και τον πρωκτό.

Η μήτρα αποτελείται από τρία βασικά μέρη:

  1. Το σώμα της μήτρας: Αυτό είναι το μεγαλύτερο μέρος της μήτρας και περιλαμβάνει τον κεντρικό χώρο της.
  2. Το λαιμό της μήτρας: Αυτό είναι το στενό μέρος της μήτρας που συνδέει το σώμα της μήτρας με το κανάλι του τραχήλου της μήτρας.
  3. Ο τράχηλος της μήτρας: Αυτός είναι ο προέκταση του λαιμού της μήτρας και συνδέει τη μήτρα με τον κόλπο της γυναίκας.

Η μήτρα αποτελείται από τρία στρώματα ιστών:

  1. Εξωτερική στιβάδα: αποτελείται από συνδετικό ιστό και καλύπτει την επιφάνεια της μήτρας.
  2. Μυϊκό στρώμα: αποτελείται από ιστούς μυϊκής έννοιας και αποτελεί το κύριο στρώμα της μήτρας. Αυτό το στρώμα είναι υπεύθυνο για το σφίξιμο και τα ανοίγματα της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.
  3. Ενδομήτριο: είναι η εσωτερική στρώση της μήτρας, η οποία καλύπτει το εσωτερικό τμήμα της μήτρας και ανανεώνεται κάθε μήνα κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου της γυναίκας, προετοιμάζεται για την υποδοχή του ωαρίου σε περίπτωση που συμβεί η επίλυση της ωοθηκικής ωορρηξίας.

Η μήτρα είναι επίσης περικυκλωμένη από συνδετικό ιστό και έχει τέσσερις προσαρτήσεις: δύο στα πλαϊνά της, που ονομάζονται οσφύοι, και δύο στο επάνω μέρος της, που ονομάζονται τα σακρολυμφικά αγγεία. Οι προσαρτήσεις αυτές σταθεροποιούν τη μήτρα στη θέση της.

Τι είναι το ενδομήτριο;

Το ενδομήτριο είναι ο εσωτερικός επικαλυπτόμενος ιστός της μήτρας, ο οποίος ανανεώνεται κατά τη διάρκεια του κύκλου της γυναίκας και προετοιμάζεται για την υποδοχή και την ανάπτυξη του εμβρύου σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Το ενδομήτριο αποτελείται κυρίως από κύτταρα που ονομάζονται ενδομητριακά κύτταρα, τα οποία είναι ευαίσθητα στις ορμόνες που ελέγχουν τον κύκλο της γυναίκας.

Κατά τη διάρκεια της κάθε περιόδου, το ενδομήτριο ανανεώνεται και προετοιμάζεται για την υποδοχή του ωαρίου στην περίπτωση που θα ξεκινήσει εγκυμοσύνη. Αν δεν συμβαίνει αυτό, το ενδομήτριο αποβάλλεται από το σώμα κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Τι είναι η ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση στην οποία τα κύτταρα του εσωτερικού επιθηλίου της μήτρας (ενδομήτριο) αναπτύσσονται έξω από τη μήτρα, συνήθως στους γειτονικούς ιστούς, όπως στα όργανα του πεπτικού συστήματος και στα ουροποιητικά όργανα. Ο ενδομήτριος ιστός είναι ευαίσθητος στις ορμόνες και συνήθως κατά τη διάρκεια της κυήσεως, όταν παράγονται μεγάλες ποσότητες οιστρογόνων.

Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει πόνο στην περιοχή της μήτρας και των γειτονικών ιστών, καθώς και άλλα συμπτώματα, όπως πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου. Η ενδομητρίωση μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, εκτός και αν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία.

Η ενδομητρίωση μπορεί να διαγνωστεί με βιοψία ιστού ή με βαθμονόμηση από έναν ειδικό. Η θεραπεία της ενδομητρίωσης περιλαμβάνει συνήθως φαρμακευτική θεραπεία και χειρουργική αφαίρεση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης δεν διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην έχουν συμπτώματα καθόλου, ενώ άλλες μπορεί να έχουν έντονα συμπτώματα. Κάποια συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν στην ενδομητρίωση είναι:

  • Πόνος στην περιοχή της μήτρας, που μπορεί να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της περιόδου ή κατά τη σεξουαλική επαφή.
  • Αιμορραγίες εκτός της περιόδου ή σε μεγαλύτερη ποσότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου.
  • Δυσκολία στη σύλληψη και αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων.
  • Έντονη δυσφορία και κούραση.
  • Πόνος στομάχι, τον λαιμό και τα πόδια.
  • Πεπτικά προβλήματα όπως διάρροια και δυσκοιλιότητα.
  • Πονοκέφαλοι και ζάλη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η ενδομητρίωση μπορεί να είναι ασυμπτωματική, χωρίς να παρουσιάζει κάποιο συγκεκριμένο σύμπτωμα.

Ενδομητρίωση και πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου

Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου, γνωστή και ως δυσμηνόρροια. Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και να επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση.

Οι επιλογές θεραπείας για τον πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου περιλαμβάνουν:

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής που σχετίζονται με τη δυσμηνόρροια. Παραδείγματα αντιφλεγμονωδών φαρμάκων είναι η ιβουπροφένη, η ναπροξένη και η ασπιρίνη.

Ορμόνες: Η θεραπεία με ορμόνες, όπως οι προγεστίνες ή οι αντισυλληπτικές ορμόνες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι ορμόνες μπορούν να μειώσουν την ανάπτυξη του ενδομητρίου και να ελέγξουν τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας.

Χειρουργική επέμβαση: Σε περιπτώσεις σοβαρής ενδομητρίωσης, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική αφαίρεση τής.

Ενδομητρίωση και πεπτικά προβλήματα

Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα σε ορισμένες γυναίκες. Η συστηματική φλεγμονή που προκαλείται από την ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό σύστημα και να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, διάρροια, κοιλιακούς πόνους και άλλα προβλήματα.

Επιπλέον, η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει τον ευαισθητοποιητή παράγοντα της εντερικής κινητικότητας, ο οποίος ελέγχει την κινητικότητα του εντέρου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά και διαταραχές στην κινητικότητα του εντέρου.

Αν κάποια γυναίκα παρατηρεί πεπτικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας, μπορεί να συζητήσει με τον γυναικολόγο της την κατάλληλη θεραπεία για να ανακουφιστεί από αυτά τα συμπτώματα. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική αλλαγή ή αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής.

Παράγοντες κινδύνου για ενδομητρίωση

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ενδομητρίωση. Ορισμένοι από αυτούς είναι:

  1. Γενετικό υπόβαθρο: Η ενδομητρίωση μπορεί να είναι πιο κοινή σε οικογένειες με ιστορικό ενδομητρίωσης.
  2. Υπερβολική παραγωγή οιστρογόνων: Οι ορμονικές διαταραχές που οδηγούν σε υπερβολική παραγωγή οιστρογόνων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενδομητρίωσης.
  3. Ανθρώπινος παράγοντας: Οι επίμονες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της περιόδου μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενδομητρίωσης.
  4. Ιστορικό: Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε προηγούμενη θεραπεία στη μήτρα, μπορεί να έχει αυξημένο κίνδυνο ενδομητρίωσης.
  5. Υποτροπές του ενδομητρίου: Η αύξηση της πυκνότητας του ενδομητρίου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενδομητρίωσης.
  6. Ηλικία: Η ενδομητρίωση είναι πιο συνηθισμένη σε γυναίκες που είναι στην εμμηνόρροια. Ωστόσο, η ενδομητρίωση είναι πιο συχνή σε γυναίκες από 30 έως 40 ετών. Επιπλέον, η ενδομητρίωση μπορεί να εμφανιστεί και σε προεμμηνορροϊκές κοπέλες και σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

 

Πως γίνεται η διάγνωση της ενδομητρίωσης

Η διάγνωση της ενδομητρίωσης μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους, ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη θέση της πάθησης. Ορισμένες από αυτές τις μεθόδους είναι:

Ιστοπαθολογική ανάλυση

Η ενδομητρική βλάβη μπορεί να διαγνωστεί με τη βιοψία του ενδομητρίου και την ανάλυση του δείγματος στο εργαστήριο.

Η ιστοπαθολογική ανάλυση του ενδομητρίου είναι μια διαδικασία κατά την οποία λαμβάνεται ένα μικρό δείγμα του ενδομητρίου που αξιολογείται υπό μικροσκόπιο από έναν ειδικό παθολόγο. Η ανάλυση αυτή είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης.

Η διαδικασία της ιστοπαθολογικής ανάλυσης περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

  1. Συλλογή δείγματος: Το δείγμα μυομητρίου συλλέγεται κατά τη διάρκεια μιας λαπαροσκοπικής επέμβασης ή μιας βιοψίας.
  2. Επεξεργασία του δείγματος: Το δείγμα επεξεργάζεται με διάφορες χημικές μεθόδους και έτσι ώστε να μπορεί να εξεταστεί υπό μικροσκόπιο.
  3. Εξέταση υπό μικροσκόπιο: Το δείγμα εξετάζεται υπό μικροσκόπιο από έναν ειδικό παθολόγο. Ο παθολόγος θα αξιολογήσει την πυκνότητα, τη μορφολογία και την κατανομή των κυττάρων του ενδομητρίου και θα επιβεβαιώσει ή αποκλείσει την παρουσία ενδομητρίωσης.
  4. Αναφορά αποτελεσμάτων.

Υπερηχογράφημα

Ο υπέρηχος είναι μια μη επεμβατική μέθοδος που έχει ακουστικούς ήχους για τη δημιουργία μιας εικόνας του εσωτερικού της μήτρας. Η μέθοδος αυτή μπορεί να δείξει την παρουσία της ενδομητρίωσης, καθώς και τη θέση και το μέγεθος των βλαβών.

Πως γίνεται το υπερηχογράφημα του ενδομητρίου;

Το υπερηχογράφημα του ενδομητρίου είναι μια μη επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιεί υπερήχους για να δημιουργήσει εικόνες του ενδομητρίου και να αξιολογήσει την παρουσία ή την απουσία ενδομητριακών βλαβών. Η διαδικασία του υπερηχογραφήματος του ενδομητρίου περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

  1. Προετοιμασία: Η ασθενής καλείται να βρίσκεται σε μια κατάλληλη θέση, συνήθως στην πολυθρόνα του γυναικολόγου, και να αποκαλύψει το κάτω μέρος της κοιλιάς της.
  2. Εφαρμογή του μεταδότη: Ένας μεταδότης υπερήχων τοποθετείτε στην κοιλιακή περιοχή της ασθενούς. Ο μεταδότης εκπέμπει ήχους υψηλής συχνότητας που ανακλώνται στα όργανα της κοιλιακής περιοχής και επιστρέφουν στο μεταδότη. Οι ήχοι αυτοί καταγράφονται από μια μονάδα λήψης.
  3. Επεξεργασία των δεδομένων: Τα δεδομένα που συλλέγονται από τη μονάδα λήψης επεξεργάζονται από έναν υπολογιστή και μετατρέπονται σε μια εικόνα του ενδομητρίου.
  4. Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων: Ο γιατρός που εκτελεί τη διαδικασία και που εξετάζει την εικόνα του ενδομητρίου, θα αξιολογήσει την κατάσταση.

Μαγνητική τομογραφία

Η μαγνητική τομογραφία του ενδομητρίου είναι μια μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης του ενδομητρίου με τη χρήση μαγνητικών πεδίων και υψηλής συχνότητας ραδιοκυμάτων.

Η διαδικασία της μαγνητικής τομογραφίας του ενδομητρίου συνήθως γίνεται ως εξής:

  1. Ο ασθενής έχει τοποθετηθεί στην κατάλληλη θέση για τη διενέργεια της μαγνητικής τομογραφίας.
  2. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο ασθενής θα είναι εξαρτημένος από έναν κυκλικό μαγνήτη που παράγει τα μαγνητικά πεδία και τις ραδιοσυχνότητες που οδηγούν στη δημιουργία των εικόνων.
  3. Η ανίχνευση των μαγνητικών πεδίων που παράγονται από το ενδομήτριο, σε συνδυασμό με τις ραδιοσυχνότητες, θα δημιουργήσει διαφορετικά επίπεδα εικόνων του ενδομητρίου και των γύρω ιστών.

Η μαγνητική τομογραφία του ενδομήτριου είναι μια ακριβής διαδικασία, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται μόνο όταν άλλες εξετάσεις δεν έχουν αποδώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Επεξηγηματικό βίντεο του ιατρού για την ενδομητρίωση στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Θεραπείες ενδομητρίωσης

Οι θεραπευτικές επιλογές για την ενδομητρίωση εξαρτώνται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, την ηλικία της ασθενούς, τη σεξουαλική δραστηριότητα, τα προγονικά δεδομένα και τις επιθυμίες της ασθενούς για την αναπαραγωγή.

Οι πιθανές θεραπευτικές επιλογές είναι:

Φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελαττώσουν τον πόνο και να ελέγξουν την ανάπτυξη της ενδομητρίωσης. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη, αντιπυρηνικά και χημειοθεραπεία.

  • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΑΦ): Τα ΑΦ, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής που σχετίζονται με την ενδομητρίωση.
  • Αντιπυρηνικά φάρμακα: Τα αντιπυρηνικά φάρμακα, όπως η δαναζόλη και η γοναδοτροπίνη απελευθερωτής (GnRH), μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της ανάπτυξης της ενδομητρίωσης. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν επηρεάζοντας τη λειτουργία των αυξητικών ορμονών και μειώνοντας την παραγωγή εστρογόνων στο ενδομήτριο.
  • Χημειοθεραπεία: Η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ελαχιστοποίηση της ανάπτυξης των κυττάρων της ενδομητρίωσης.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική αφαίρεση της ενδομητρίωσης μπορεί να προταθεί για τους πιο σοβαρούς και επίμονους πόνους, καθώς και για την αντιμετώπιση του ασθενούς στειρότητας.

Η χειρουργική είναι μια επιλογή θεραπείας για την ενδομητρίωση σε περιπτώσεις που οι φαρμακευτικές θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα ή δεν είναι κατάλληλες για τον ασθενή. Η χειρουργική αφαίρεση του ενδομητρίου ονομάζεται χειρουργική ενδομητρική απομάκρυνση (laparoscopic excision of endometriosis).

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ένας εξειδικευμένος χειρουργός στην ενδομητρίωση, αφαιρεί τα ενδομητριακά αθροίσματα χρησιμοποιώντας εργαλεία και μια κάμερα (laparoscope) που εισέρχεται στο σώμα μέσω μικρών τομών. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρή ενδομητρίωση, μπορεί να κριθεί απαραίτητο να αφαιρεθεί ολόκληρη ή το μεγαλύτερο μέρος της μήτρας.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης και στη βελτίωση της γονιμότητας σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, η επανεμφάνιση της ενδομητρίωσης μετά τη χειρουργική επέμβαση, δεν εξασφαλίζεται απόλυτα.

Αγωγές με ορμόνες

Οι ορμόνες, όπως οι αντισυλληπτικές, μπορούν να βοηθήσουν τη ρύθμιση του κύκλου της γυναίκας και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Η αγωγή με ορμόνες είναι μια επιλογή θεραπείας για την ενδομητρίωση. Οι ορμόνες μπορούν να μειώσουν την ποσότητα των οιστρογόνων που παράγονται στο σώμα και να ελέγξουν την ανάπτυξη του ενδομητρίου. Αυτή η αγωγή μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση του πόνου και της αιμορραγίας που σχετίζεται με την ενδομητρίωση.

Οι κύριες κατηγορίες ορμονών που προτείνονται για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης είναι οι  γοναδοτροπίνες (GnRH), οι προγεστογόνες, οι αναστολείς της κυκλοφορίας την προγεστερόνης, οι προγεστινικοί αναστολείς και οι αντιανδρογόνοι.

Οι ορμόνες που συνήθως αναφέρονται είναι:

  1. Προγεστίνες: Οι προγεστίνες είναι φάρμακα που αυξάνουν τη συγκέντρωση της προγεστερόνης στο σώμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας του οιστρογόνου που παράγεται από τον οργανισμό σας και να μειώσει την ανάπτυξη του ενδομητρίου.
  2. Γοναδοτροπίνες απελευθερωτές (GnRH): Αυτά τα φάρμακα αποτρέπουν την απελευθέρωση των γοναδοτροπινών, που περιορίζουν την παραγωγή οιστρογόνου. Οι GnRH χορηγούνται από ένεση ή ρινικό σπρέι και συνήθως για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης πριν από τη χειρουργική θεραπεία.
  3. Προγεστερόνη: Αυτό το φάρμακο είναι μια τεχνική για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης με τη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων.

Φροντίδα στο σπίτι

Η φροντίδα στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Μερικές πρακτικές φροντίδες που μπορούν να βοηθήσουν περιλαμβάνουν:

  • Θερμοφόρα: Η εφαρμογή ζεστής θερμοφόρας στην κοιλιά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου της ενδομητρίωσης.
  • Αλλαγή διατροφής: Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης, ενώ άλλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Επιλογή υγιεινής διατροφής, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και πηγές πρωτεΐνης, καθώς αυτό μπορεί να βελτιώσει τη γενική υγεία και να ανακουφίσει από τον πόνο. Αποφυγή καφέ, αλκοόλ και καπνίσματος, καθώς αυτά μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης.
  • Χρήση ζεστού νερού στην περιοχή της μέσης ή της κοιλιάς για να ανακουφιστεί ο πόνος.
  • Εκτέλεση άσκησης και γιόγκα για να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος και να ανακουφιστεί ο πόνος.
  • Χρήση φαρμάκων που συνταγογραφούνται από έναν ιατρό για την ανακούφιση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων.

Σχηματική αναπαράσταση ενδομητρίωσης σε ιατρικό μοντέλο

Ενδομητρίωση και εγκυμοσύνη

Σύλληψη

Η ενδομητρίωση μπορεί να δυσχεράνει τη σύλληψη σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά δεν την καθιστά αδύνατη. Ειδικότερα, η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ωαρίου υλικού, την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και την επικολλητικότητα του ωαρίου στην εσωτερική επιφάνεια των σωλήνων της μήτρας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση κύστεων στις ωοθήκες, καθιστώντας τη σύλληψη δυσκολότερη. Ωστόσο, πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση δεν μπορούν να μείνουν έγκυες φυσιολογικά.

Σε περιπτώσεις όπου η ενδομητρίωση δυσχεραίνει τη σύλληψη, μπορεί να γίνει συντηρητική θεραπεία με φάρμακα ή χειρουργική απομάκρυνση του παθολογικού ιστού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η θεραπεία της ενδομητρίωσης πρέπει να είναι ατομικά προσαρμοσμένη και να βασίζεται στα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της περίπτωσης.

Εγκυμοσύνη

Η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη και να δυσχεράνει τη σύλληψη σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατο να συλληφθεί και να κυοφορήσει μια γυναίκα με ενδομητρίωση. Στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν υγιείς εγκυμοσύνες και γεννούν υγιή μωρά.

Ωστόσο, η ενδομητρίωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρης γέννας, αυξημένου κινδύνου εξωσωματικής κύησης και αυξημένου κινδύνου κεκλιμένης κοιλίας. Επίσης, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να απαιτήσει ειδική παρακολούθηση από τον γυναικολόγο ματαιώνοντας τις εγκυμοσύνες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει την τοποθεσία του πλακούντα και να επηρεάσει τη διαδικασία της εγκυμοσύνης. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Ενδομητρίωση και εξωσωματική γονιμοποίηση

Η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει την εξωσωματική κύηση και την επιτυχία της. Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια μέθοδος αναπαραγωγής όπου τα ωάρια συλλέγονται από την ωοθήκη και ενώνονται εξωσωματικά με σπερματοζωάρια, και στη συνέχεια το έμβρυο τοποθετείται στη μήτρα.

Η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει την εξωσωματική εγκυμοσύνη, αν και η επίδραση της εξαρτάται από το στάδιο και τη σοβαρότητα της ενδομητρίωσης. Εάν η ενδομητρίωση είναι σε πρώτο στάδιο και δεν επηρεάζει τις γειτονικές δομές, η εξωσωματική εγκυμοσύνη μπορεί να προχωρήσει κανονικά.

Ωστόσο, εάν η ενδομητρίωση είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο και επηρεάζει τις γειτονικές δομές, όπως τους όγκους της κολπικής περιοχής, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα με την εξωσωματική εγκυμοσύνη. Η ενδομητρίωση μπορεί να καταστήσει δύσκολη την επιβίωση της εξωσωματικής εγκυμοσύνης και να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής.

Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει αύξηση της φλεγμονής και της δυσκαμψίας των σωλήνων των ωαρίων, επηρεάζοντας έτσι την κίνηση του ωαρίου μέσα στον σωλήνα και μειώνοντας έτσι την πιθανότητα επιτυχούς εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επιπλέον, η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση εξωσωματικής κύησης στη μήτρα, καθώς η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές για γυναίκες με ενδομητρίωση που επιδιώκουν την εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι επιλογές περιλαμβάνουν την προσθήκη φαρμάκων που μειώνουν τη φλεγμονή.

Όσα πρέπει να ξέρετε για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Δείτε πόσο κοστίζει η εξωσωματική

 



Γυναικολόγος στην Αθήνα Dr Καλαμπόκας Μανόλης

Ο Dr Μ. Καλαμπόκας είναι ειδικός στη Γυναικολογική Ογκολογία, Λαπαροσκόπηση, Κολποσκόπηση

Δείτε το βιογραφικό μου

Επικοινωνήστε μαζί μου

 

 



Θεόδωρος Καλαμπόκας Γυναικολόγος

Ο Dr Θ. Καλαμπόκας είναι ειδικός στη στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία, Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Υστεροσκόπηση, Ενδοσκόπηση

Δείτε το βιογραφικό μου

Επικοινωνήστε μαζί μου

 

 

 

Last update: 20/04/23