Η αποβολή είναι η απώλεια μιας εγκυμοσύνης κατά τις πρώτες 23 εβδομάδες.
Συμπτώματα αποβολής
Το κύριο σημάδι μιας αποβολής είναι η κολπική αιμορραγία, η οποία μπορεί να ακολουθείται από κράμπες και πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα. Εάν έχετε κολπική αιμορραγία, επικοινωνήστε με έναν γιατρό.
Μπορεί να παραπεμφθείτε σε μαιευτήριο εάν η εγκυμοσύνη σας βρίσκεται σε μεταγενέστερο στάδιο.
Αλλά να έχετε κατά νου ότι η ελαφριά κολπική αιμορραγία είναι σχετικά συχνή κατά το πρώτο τρίμηνο (πρώτοι 3 μήνες) της εγκυμοσύνης και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε αποβολή.
Αιτίες αποβολής
Υπάρχουν δυνητικά πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί μια αποβολή, αν και η αιτία συνήθως δεν εντοπίζεται. Η πλειοψηφία δεν προκαλείται από κάτι που έχετε κάνει εσείς.
Πιστεύεται ότι οι περισσότερες αποβολές προκαλούνται από μη φυσιολογικά χρωμοσώματα στο μωρό. Τα χρωμοσώματα είναι γενετικά «δομικά στοιχεία» που καθοδηγούν την ανάπτυξη ενός μωρού. Εάν ένα μωρό έχει πάρα πολλά ή όχι αρκετά χρωμοσώματα, δεν θα αναπτυχθεί σωστά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια αποβολή είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και οι περισσότερες γυναίκες συνεχίζουν να έχουν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη στο μέλλον.
Πρόληψη αποβολής
Η πλειοψηφία των αποβολών δεν μπορεί να προληφθεί. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο αποβολής.
- Αποφύγετε το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Το να έχετε υγιές βάρος πριν μείνετε έγκυος, η υγιεινή διατροφή και η μείωση του κινδύνου μόλυνσης μπορούν επίσης να βοηθήσουν.
Τι συμβαίνει αν νομίζετε ότι έχετε αποβολή
Εάν έχετε τα συμπτώματα μιας αποβολής, συνήθως θα παραπεμφθείτε σε ένα νοσοκομείο για εξετάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η σάρωση με υπερήχους ένα υπερηχογράφημα μπορεί να καθορίσει εάν έχετε αποβολή.
Όταν επιβεβαιωθεί μια αποβολή, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό ή τη μαία σας σχετικά με τις επιλογές για τη διαχείριση της διακοπής της εγκυμοσύνης.
Συχνά ο ιστός της εγκυμοσύνης θα αποβληθεί φυσικά σε 1 ή 2 εβδομάδες. Μερικές φορές μπορεί να συνιστάται φάρμακο για τη διευκόλυνση της αποβολής του ιστού ή μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε μια μικρή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του εάν δεν θέλετε να περιμένετε.
Μετά από αποβολή
Μια αποβολή να είναι μια δυσάρεστη συναισθηματική και σωματική εμπειρία. Μπορεί να έχετε αισθήματα ενοχής, σοκ και θυμού. Συμβουλές και υποστήριξη είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή από νοσοκομειακές συμβουλευτικές υπηρεσίες και φιλανθρωπικές ομάδες.
Μπορείτε να προσπαθήσετε για ένα άλλο μωρό μόλις τα συμπτώματά σας υποχωρήσουν και είστε συναισθηματικά και σωματικά έτοιμοι.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι περισσότερες αποβολές είναι τυχαίες και ακολουθούνται από μια υγιή εγκυμοσύνη.
Πόσο συχνές είναι οι αποβολές;
Οι αποβολές είναι πολύ πιο συχνές από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Μεταξύ των γυναικών που γνωρίζουν ότι είναι έγκυες, υπολογίζεται ότι περίπου 1 στις 8 εγκυμοσύνες θα καταλήξει σε αποβολή. Πολλές περισσότερες αποβολές συμβαίνουν προτού η γυναίκα συνειδητοποιήσει ότι είναι έγκυος. Η απώλεια 3 ή περισσότερων κυήσεων στη σειρά (υποτροπιάζουσες αποβολές) είναι ασυνήθιστη και επηρεάζει μόνο περίπου 1 στις 100 γυναίκες.
Το πιο κοινό σημάδι αποβολής είναι η κολπική αιμορραγία. Αυτό μπορεί να ποικίλλει από ελαφριά κηλίδες ή καφέ εκκρίσεις έως βαριά αιμορραγία και έντονο κόκκινο αίμα ή θρόμβους. Ωστόσο, η ελαφριά κολπική αιμορραγία είναι σχετικά συχνή κατά το πρώτο τρίμηνο (πρώτοι 3 μήνες) της εγκυμοσύνης και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε αποβολή.
Μερικές φορές, οι αποβολές συμβαίνουν επειδή το έμβρυο αναπτύσσεται εκτός της μήτρας. Αυτό είναι γνωστό ως έκτοπη κύηση. Οι έκτοπες εγκυμοσύνες είναι δυνητικά σοβαρές καθώς υπάρχει κίνδυνος να εμφανίσετε εσωτερική αιμορραγία.
Τα συμπτώματα μιας έκτοπης εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν:
- επίμονος και έντονος πόνος στην κοιλιά, συνήθως στη μία πλευρά
- κολπική αιμορραγία ή κηλίδες, συνήθως μετά την έναρξη του πόνου
- πόνος στην άκρη του ώμου σας
- διάρροια και εμετός
- αίσθημα λιποθυμίας και πιθανόν λιποθυμία
Τα συμπτώματα μιας έκτοπης εγκυμοσύνης εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 5ης και 14ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.
Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, επισκεφθείτε αμέσως το πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Εάν δεν μπορείτε να ταξιδέψετε, καλέστε το 166 και ζητήστε ασθενοφόρο.
Λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί μια αποβολή, αν και η αιτία συχνά δεν εντοπίζεται.
- Εάν μια αποβολή συμβεί κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (τους πρώτους 3 μήνες), συνήθως προκαλείται από προβλήματα με το αγέννητο μωρό (έμβρυο). Περίπου 3 στις 4 αποβολές συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
- Εάν μια αποβολή συμβεί μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορεί να είναι αποτέλεσμα γεγονότων, όπως μια υποκείμενη κατάσταση υγείας στη μητέρα.
Αυτές οι καθυστερημένες αποβολές μπορεί επίσης να προκληθούν από μια λοίμωξη γύρω από το μωρό, η οποία οδηγεί στο σπάσιμο του σάκου με τα υγρά πριν από οποιονδήποτε πόνο ή αιμορραγία.
Αποβολές πρώτου τριμήνου
Οι αποβολές πρώτου τριμήνου προκαλούνται συχνά από προβλήματα με τα χρωμοσώματα του εμβρύου.
Προβλήματα χρωμοσωμάτων
Τα χρωμοσώματα είναι κομμάτια DNA. Περιέχουν ένα λεπτομερές σύνολο οδηγιών που ελέγχουν ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, από το πώς αναπτύσσονται τα κύτταρα του σώματος μέχρι το χρώμα των ματιών ενός μωρού.
Μερικές φορές κάτι μπορεί να πάει στραβά στο σημείο της σύλληψης και το έμβρυο να λάβει πάρα πολλά ή όχι αρκετά χρωμοσώματα. Οι λόγοι για αυτό είναι συχνά ασαφείς, αλλά σημαίνει ότι το έμβρυο δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί φυσιολογικά, με αποτέλεσμα μια αποβολή.
Αυτό είναι πολύ απίθανο να επαναληφθεί. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα με εσάς ή τον σύντροφό σας.
Προβλήματα πλακούντα
Ο πλακούντας είναι το όργανο που συνδέει την παροχή αίματος με το μωρό σας. Εάν υπάρχει πρόβλημα με την ανάπτυξη του πλακούντα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αποβολή.
Άλλες καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο
Μια πρόωρη αποβολή μπορεί να συμβεί τυχαία. Αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων.
Η ηλικία σας μπορεί επίσης να επηρεάσει:
- σε γυναίκες κάτω των 30 ετών, 1 στις 10 εγκυμοσύνες καταλήγει σε αποβολή
- σε γυναίκες ηλικίας 35 έως 39 ετών, έως και 2 στις 10 εγκυμοσύνες καταλήγουν σε αποβολή
- σε γυναίκες άνω των 45 ετών, περισσότερες από 5 στις 10 εγκυμοσύνες θα καταλήξουν σε αποβολή
Μια εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να καταλήξει σε αποβολή εάν η γυναίκα:
- είναι παχύσαρκη
- καπνίζει
- κάνει χρήση ναρκωτικών
- πίνει πολλή καφεΐνη
- πίνει αλκοόλ
Αποβολές δεύτερου τριμήνου
Μακροχρόνιες συνθήκες υγείας
Αρκετές μακροχρόνιες (χρόνιες) παθήσεις υγείας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής στο δεύτερο τρίμηνο, ειδικά εάν δεν αντιμετωπίζονται ή ελέγχονται καλά.
Αυτές περιλαμβάνουν:
- διαβήτης (εάν είναι ανεπαρκώς ελεγχόμενος)
- σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση
- λύκος
- νεφρική νόσος
- υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας (υπερθυρεοειδισμός)
- ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής αδένας (υποθυρεοειδισμός)
- αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (APS)
- λοιμώξεις
Οι ακόλουθες λοιμώξεις μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο:
- ερυθρά (γερμανική ιλαρά) κυτταρομεγαλοϊός (CMV)
- βακτηριακή κολπίτιδα
- HIV
- χλαμύδια
- βλεννόρροια
- σύφιλη
- ελονοσία
Τροφική δηλητηρίαση
Η τροφική δηλητηρίαση , που προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Για παράδειγμα:
- λιστερίωση – πιο συχνά βρίσκεται σε μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το μπλε τυρί
- τοξοπλάσμωση – η οποία μπορεί να κολληθεί με την κατανάλωση ωμού ή κακοψημένου μολυσμένου κρέατος
- σαλμονέλα – προκαλείται συχνότερα από την κατανάλωση ωμών ή μερικώς μαγειρεμένων αυγών
Φάρμακα
Τα φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής περιλαμβάνουν:
- μισοπροστόλη – χρησιμοποιείται για έλκη στομάχου
- ρετινοειδή – χρησιμοποιούνται για έκζεμα και ακμή
- μεθοτρεξάτη – χρησιμοποιείται για παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα
- μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα – όπως η ιβουπροφαίνη. Αυτά χρησιμοποιούνται για τον πόνο και τη φλεγμονή
Για να είστε σίγουροι ότι ένα φάρμακο είναι ασφαλές στην εγκυμοσύνη, ελέγχετε πάντα με το γιατρό, τη μαία ή τον φαρμακοποιό σας πριν το πάρετε.
Δομή της μήτρας
Προβλήματα και ανωμαλίες με τη μήτρα σας μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αποβολές δεύτερου τριμήνου. Τα πιθανά προβλήματα περιλαμβάνουν:
- μη καρκινικές αναπτύξεις στη μήτρα που ονομάζονται ινομυώματα
- μια μη φυσιολογική μήτρα
- τραχηλική ανεπάρκεια.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μύες του τραχήλου της μήτρας είναι πιο αδύναμοι από το συνηθισμένο. Αυτό είναι γνωστό ως τραχηλική ανεπάρκεια.
Μια τραχηλική ανεπάρκεια μπορεί να προκληθεί από προηγούμενο τραυματισμό αυτής της περιοχής, συνήθως μετά από χειρουργική επέμβαση. Η μυϊκή αδυναμία μπορεί να προκαλέσει το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας πολύ νωρίς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οδηγώντας σε αποβολή.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια κατάσταση όπου οι ωοθήκες είναι μεγαλύτερες από το κανονικό. Προκαλείται από ορμονικές αλλαγές στις ωοθήκες.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι γνωστό ότι είναι η κύρια αιτία υπογονιμότητας καθώς μπορεί να αποτρέψει την απελευθέρωση ενός ωαρίου (ωορρηξία). Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μπορεί επίσης να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής.
Λανθασμένες αντιλήψεις για την αποβολή
Ο αυξημένος κίνδυνος αποβολής δεν συνδέεται με:
- τη συναισθηματική σας κατάσταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη
- το να πάθετε ένα σοκ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
- την άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – αλλά συζητήστε με τον γιατρό, ποιος τύπος άσκησης είναι κατάλληλος για εσάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
- την ανύψωση αντικειμένων ή καταπόνηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
- την εργασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – ή εργασία που περιλαμβάνει καθιστή ή όρθια στάση για μεγάλες περιόδους
- σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
- ταξίδια αεροπορικά
- την κατανάλωση πικάντικου φαγητό
Εξετάσεις
Το νοσοκομείο μπορεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις για να επιβεβαιώσει εάν έχετε αποβολή. Οι εξετάσεις μπορούν επίσης να επιβεβαιώσουν εάν υπάρχει ακόμα ιστός εγκυμοσύνης στη μήτρα σας (ατελής ή καθυστερημένη αποβολή) ή εάν όλος ο ιστός εγκυμοσύνης έχει εξέλθει από τη μήτρα σας (πλήρης αποβολή).
Η πρώτη εξέταση που χρησιμοποιείται είναι συνήθως μια υπερηχογραφική σάρωση για να ελέγξετε την ανάπτυξη του μωρού σας και να αναζητήσετε καρδιακό παλμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό πραγματοποιείται συνήθως χρησιμοποιώντας έναν μικρό καθετήρα που εισάγεται στον κόλπο (ενδοκολπικός υπέρηχος). Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεσθε λίγο άβολα αλλά δεν είναι επώδυνο.
Μπορεί να μπορείτε να κάνετε μια εξωτερική σάρωση της κοιλιάς σας εάν προτιμάτε, αν και αυτή η μέθοδος μειώνει την ακρίβεια της σάρωσης. Κανένας τύπος σάρωσης δεν είναι επικίνδυνος για το μωρό και δεν αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.
Μπορεί επίσης να σας προσφερθούν εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση των ορμονών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Συνήθως χρειάζεται να κάνετε 2 εξετάσεις αίματος με διαφορά 48 ωρών για να δείτε αν τα επίπεδα των ορμονών σας ανεβαίνουν ή πέφτουν.
Μερικές φορές μια αποβολή δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αμέσως χρησιμοποιώντας υπερηχογράφημα ή εξετάσεις αίματος. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορεί να σας συμβουλέψουν να κάνετε ξανά τις εξετάσεις σε 1 ή 2 εβδομάδες.
Εξετάσεις για επαναλαμβανόμενες αποβολές
Εάν είχατε 3 ή περισσότερες αποβολές στη σειρά (επαναλαμβανόμενες αποβολές), χρησιμοποιούνται συχνά περαιτέρω εξετάσεις για τον έλεγχο τυχόν υποκείμενης αιτίας. Ωστόσο, δεν εντοπίζεται αιτία στις μισές περίπου περιπτώσεις.
Εάν μείνετε έγκυος, οι περισσότερες μονάδες προσφέρουν πρώιμη υπερηχογραφική σάρωση και παρακολούθηση στα αρχικά στάδια για να καθησυχάσουν και να υποστηρίξουν τους γονείς.
Καρυότυπος
Εάν είχατε μια τρίτη αποβολή, συνιστάται να ελέγχετε το έμβρυο για ανωμαλίες στα χρωμοσώματα (DNA).
Εάν εντοπιστεί μια γενετική ανωμαλία, εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε επίσης να υποβληθείτε σε εξετάσεις για ανωμαλίες με τα χρωμοσώματά σας που θα μπορούσαν να προκαλούν το πρόβλημα. Αυτός ο τύπος δοκιμής είναι γνωστός ως καρυότυπος.
Εάν ο καρυότυπος ανιχνεύσει προβλήματα με τα χρωμοσώματα σας ή του συντρόφου σας, μπορείτε να παραπεμφθείτε σε έναν κλινικό γενετιστή.
Θα είναι σε θέση να εξηγήσει τις πιθανότητές σας για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη στο μέλλον και εάν υπάρχουν θεραπείες γονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε. Αυτό το είδος συμβουλών είναι γνωστό ως γενετική συμβουλευτική.
Επισκεφτείτε τον πληροφοριακό μας οδηγό για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Υπερηχογράφημα
Ένα ενδοκολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει τη δομή της μήτρας σας για τυχόν ανωμαλίες. Μια δεύτερη διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με έναν σαρωτή υπερήχων 3D για τη μελέτη της κάτω κοιλιάς και της λεκάνης σας για να παρέχει μια πιο ακριβή διάγνωση.
Η σάρωση μπορεί επίσης να ελέγξει εάν έχετε τραχηλική ανεπάρκεια. Αυτή η εξέταση μπορεί συνήθως να πραγματοποιηθεί μόνο όταν μείνετε ξανά έγκυος, οπότε συνήθως θα σας ζητηθεί να έρθετε για σάρωση όταν είστε μεταξύ 10 και 12 εβδομάδων έγκυος.
Εξέταση αίματος
Το αίμα σας μπορεί να ελεγχθεί για υψηλά επίπεδα του αντιφωσφολιπιδικού αντισώματος (aPL) και του αντιπηκτικού του λύκου. Αυτή η εξέταση πρέπει να γίνεται δύο φορές, με διαφορά λίγων εβδομάδων, όταν δεν είστε έγκυος.
Αυτά τα αντισώματα aPL είναι γνωστό ότι αυξάνουν την πιθανότητα θρόμβων αίματος και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο προσκολλάται ο πλακούντας. Αυτοί οι θρόμβοι αίματος και οι αλλαγές μπορούν να μειώσουν την παροχή αίματος στο έμβρυο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αποβολή.
Καθυστερημένη αποβολή
Μερικές φορές μια αποβολή διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια μιας σάρωσης ρουτίνας που πραγματοποιείται ως μέρος της προγεννητικής σας φροντίδας . Μια σάρωση μπορεί να αποκαλύψει ότι το μωρό σας δεν έχει καρδιακό παλμό ή ότι το μωρό σας είναι πολύ μικρό για την ημερομηνία της εγκυμοσύνης σας. Αυτό ονομάζεται χαμένη ή καθυστερημένη αποβολή.
Εάν δεν υπάρχει ιστός εγκυμοσύνης στη μήτρα σας, δεν απαιτείται θεραπεία.
Συναισθηματική επίδραση
Μερικές φορές ο συναισθηματικός αντίκτυπος γίνεται αισθητός αμέσως μετά την αποβολή, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες. Πολλές γυναίκες που επηρεάζονται από μια αποβολή, περνούν μια περίοδο πένθους.
Είναι συνηθισμένο να αισθάνεστε κουρασμένες, να χάνετε την όρεξή σας και να έχετε δυσκολία στον ύπνο μετά από μια αποβολή. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε ένα αίσθημα ενοχής, σοκ, θλίψης και θυμού – μερικές φορές σε έναν σύντροφο ή σε φίλους ή μέλη της οικογένειας που είχαν επιτυχημένη εγκυμοσύνη.
Διαφορετικοί άνθρωποι θρηνούν με διαφορετικούς τρόπους. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν παρήγορο να μιλούν για τα συναισθήματά τους, ενώ άλλοι βρίσκουν το θέμα πολύ οδυνηρό για να συζητήσουν.
Μερικοί άνθρωποι συμβιβάζονται με τη θλίψη τους μετά από μερικές εβδομάδες αποβολής και αρχίζουν να σχεδιάζουν την επόμενη εγκυμοσύνη τους. Για άλλους, η σκέψη του προγραμματισμού μιας άλλης εγκυμοσύνης είναι πολύ τραυματική, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Εάν είστε σε σχέση, μπορεί να σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι είστε και οι δύο ανοιχτοί για το πώς αισθάνεστε.
Ο σύντροφός σας μπορεί επίσης να επηρεαστεί από την απώλεια. Οι άντρες μερικές φορές δυσκολεύονται περισσότερο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, ιδιαίτερα αν αισθάνονται ότι ο κύριος ρόλος τους είναι να υποστηρίζουν τη μητέρα και όχι το αντίστροφο.
Η αποβολή μπορεί επίσης να προκαλέσει αισθήματα άγχους ή κατάθλιψης και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σχέσεων.
Εάν ανησυχείτε ότι εσείς ή ο σύντροφός σας αντιμετωπίζετε προβλήματα με το πένθος, μπορεί να χρειαστείτε περαιτέρω θεραπεία και συμβουλευτική. Υπάρχουν ομάδες υποστήριξης που μπορούν να παρέχουν ή να κανονίσουν συμβουλές για άτομα που έχουν επηρεαστεί από αποβολή. Ο γιατρός σας, επίσης μπορεί να σας παρέχει υποστήριξη και συμβουλές.
Πότε μπορώ να κάνω ξανά σεξ μετά από μια αποβολή;
Θα πρέπει να αποφύγετε το σεξ μέχρι να εξαφανιστούν όλα τα συμπτώματα της αποβολής. Η περίοδός σας θα πρέπει να επιστρέψει εντός 4 έως 8 εβδομάδων από την αποβολή σας, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να επιστρέψει σε έναν κανονικό κύκλο.
Εάν δεν θέλετε να μείνετε έγκυος, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αμέσως αντισύλληψη . Εάν θέλετε να μείνετε ξανά έγκυος, μπορεί να θέλετε να το συζητήσετε με τον γιατρό σας ή την ομάδα νοσοκομειακής περίθαλψης. Βεβαιωθείτε ότι αισθάνεστε καλά σωματικά και συναισθηματικά πριν προσπαθήσετε για άλλη εγκυμοσύνη.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι περισσότερες αποβολές είναι εφάπαξ και ακολουθούνται από μια υγιή εγκυμοσύνη.
[…] είδος απώλειας εγκυμοσύνης. Αλλά σε αντίθεση με την πρώιμη αποβολή, η οποία μπορεί να επιτραπεί να προχωρήσει φυσικά και […]