Ο καρκίνος του ενδομητρίου συμβαίνει όταν φυσιολογικά κύτταρα του ενδομητρίου μετατρέπονται σε άτυπα και στη συνέχεια εξελίσσονται σε καρκινικά όπου και πολλαπλασιάζονται εκτός ελέγχου.

Η μήτρα είναι το μέρος του σώματος μιας γυναίκας που μεγαλώνει το μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μήτρα έχει ένα λεπτό εσωτερικό στρώμα (ενδομήτριο) και ένα παχύ εξωτερικό στρώμα (μυομήτριο).

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου της μήτρας, αλλά ο πιο συχνός είναι αυτός του ενδομητρίου. Ο καρκίνος της μήτρας μπορεί να συμβεί σε γυναίκες κάθε ηλικίας, αλλά είναι πολύ πιο συχνός σε γυναίκες που έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση. Εμμηνόπαυση είναι η στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας όταν σταματάει να έχουν έμμηνο ρύση.

Το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του ενδομητρίου είναι ανώμαλη κολπική αιμορραγία (Αιμορραγία σε άσχετα χρονικά διαστήματα από αυτά της περιόδου, μεγαλύτερη ποσότητα αίματος από το συνηθισμένο στην έμμηνο ρύση, οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία σε μια γυναίκα που έχει ήδη περάσει στην εμμηνόπαυση).

Στάδια καρκίνου του ενδομητρίου

Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να προκληθούν και από καταστάσεις εκτός του καρκίνου. Αλλά αν έχετε αυτά τα συμπτώματα, ενημερώστε το συντομότερο τον ιατρό σας.

Εάν έχετε ανώμαλη κολπική αιμορραγία, ο ιατρός θα χρειαστεί να κάνει ένα τεστ (το πιθανότερο εντός του ιατρείου) που ονομάζεται βιοψία για να ελέγξει για καρκίνο του ενδομητρίου. Κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας, ο ιατρός παίρνει ένα μικρό δείγμα του ιστού από το τοίχωμα της μήτρας.

Οι γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση επίσης θα χρειαστεί να υποβληθούν σε μια απεικονιστική εξέταση που ονομάζεται υπερηχογράφημα για τον έλεγχο του ενδομητρίου και των ωοθηκών.

Σταδιοποίηση του καρκίνου είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι ιατροί μπορούν να ανακαλύψουν πόσο ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί.

Θεραπείες για καρκίνο του ενδομητρίου

Η σωστή θεραπεία για σας θα εξαρτηθεί από το στάδιο του καρκίνου σας και πόσο γρήγορα αυξάνεται. Η θεραπεία σας θα εξαρτηθεί επίσης από την ηλικία σας και άλλα ιατρικά προβλήματα.

Οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου θα μπορέσουν να υποβληθούν σε υστερεκτομία με ή χωρίς την αφαίρεση των λεμφαδένων (χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας, των ωοθηκών, και σαλπίγγων της μήτρας). Αυτή η χειρουργική επέμβαση ονομάζεται “υστερεκτομή”. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο ιατρός θα ελέγξει επίσης την περιοχή και τα όργανα γύρω από τη μήτρα για να δούμε αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν θα χρειαστούν περαιτέρω θεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση. Μερικές γυναίκες μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία με ένα ή δύο από τα παρακάτω: ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία (για την εξολόθρευση των καρκινικών κυττάρων που δεν είναι δυνατό να αφαιρεθούν με το χειρουργείο και για τη μείωση της πιθανότητας υποτροπής).

Μετά τη θεραπεία, θα πρέπει οι ασθενείς να ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να δούμε αν ο καρκίνος έχει επανέλθει. Θα πρέπει επίσης να προσέχετε για συμπτώματα κολπικής αιμορραγία ή άτυπα ενοχλήματα στην κοιλιακή χώρα ή από το αναπνευστικό.

Εάν ο καρκίνος του ενδομητρίου επιστρέψει, μπορεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.

Εάν γυναίκες δεν έχουν ακόμη περάσει από την εμμηνόπαυση και θέλουν να αποκτήσουν μωρό θα πρέπει να απευθυνθεί σε εμάς για να εκτιμήσουμε την κατάσταση και για το αν ο καρκίνος μπορεί να ελεγχθεί συντηρητικά.