Μύθοι σχετικά με τον καρκίνο του ενδομητρίου

Ορισμένες δημοφιλείς ιδέες σχετικά με το πώς αρχίζει και εξαπλώνεται ο καρκίνος – αν και επιστημονικά εσφαλμένες – μπορεί να φαίνεται ότι έχουν νόημα, ειδικά όταν αυτές οι ιδέες έχουν τις ρίζες τους σε παλιές θεωρίες. Αλλά οι λανθασμένες ιδέες για τον καρκίνο μπορεί να οδηγήσουν σε περιττή ανησυχία και ακόμη και να εμποδίσουν τις καλές αποφάσεις πρόληψης και θεραπείας. Αυτή η σελίδα παρέχει τις πιο πρόσφατες επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με ορισμένους κοινούς μύθους και παρανοήσεις για τον καρκίνο του ενδομητρίου.

Η κατανάλωση ζάχαρης θα επιδεινώσει τον καρκίνο μου;

Όχι. Αν και η έρευνα έχει δείξει ότι τα καρκινικά κύτταρα καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη (γλυκόζη) από τα φυσιολογικά κύτταρα, καμία μελέτη δεν έχει δείξει ότι η κατανάλωση ζάχαρης θα επιδεινώσει τον καρκίνο του ενδομητρίου ή ότι, εάν σταματήσετε να τρώτε ζάχαρη, ο καρκίνος σας θα συρρικνωθεί ή θα εξαφανιστεί. Ωστόσο, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του υπερβολικού βάρους και η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου.

Τα τεχνητά γλυκαντικά προκαλούν καρκίνο του ενδομητρίου;

Όχι. Ερευνητές έχουν διεξαγάγει μελέτες για την ασφάλεια των τεχνητών γλυκαντικών (υποκατάστατων ζάχαρης) σακχαρίνη (Sweet ‘N Low®, Sweet Twin®, NectaSweet®), κυκλαμικό,  ασπαρτάμη (Equal®, NutraSweet®), ακεσουλφάμη (Sunett®, Sweet One®), σουκραλόζη (Splenda®); και τη νεοτάμη και δεν βρήκαν στοιχεία ότι προκαλούν καρκίνο στον άνθρωπο.

Ζάχαρη και καρκίνος του ενδομητρίου

Είναι ο καρκίνος μεταδοτικός;

Ο καρκίνος του ενδομητρίου δεν είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

Η μόνη περίπτωση κατά την οποία ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί από το ένα άτομο στο άλλο είναι στην περίπτωση μεταμόσχευσης οργάνων ή ιστών. Ένα άτομο που λαμβάνει ένα όργανο ή ιστό από δότη που είχε καρκίνο στο παρελθόν μπορεί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο που σχετίζεται με μεταμόσχευση στο μέλλον. Ωστόσο, αυτός ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός – περίπου δύο περιπτώσεις καρκίνου ανά 10.000 μεταμοσχεύσεις οργάνων. Οι γιατροί αποφεύγουν τη χρήση οργάνων ή ιστών από δότες που έχουν ιστορικό καρκίνου.

Σε μερικούς ανθρώπους, οι καρκίνοι μπορεί να προκληθούν από ορισμένους ιούς (ορισμένοι τύποι ιών ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV, για παράδειγμα) και βακτήρια (όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ). Ενώ ένας ιός ή ένα βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο, οι καρκίνοι που μερικές φορές προκαλούν δεν μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο.

Η στάση μου —θετική ή αρνητική— καθορίζει τον κίνδυνο ή πιθανή ανάρρωσή μου από καρκίνο;

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν πειστικά επιστημονικά στοιχεία που να συνδέουν τη «στάση» ενός ατόμου με τον κίνδυνο να αναπτύξει ή να πεθάνει από καρκίνο του ενδομητρίου. Εάν έχετε καρκίνο του ενδομητρίου, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λυπημένοι, θυμωμένοι ή αποθαρρυμένοι μερικές φορές και θετικοί ή αισιόδοξοι άλλες φορές.

Τα άτομα με θετική στάση μπορεί να είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν κοινωνικές σχέσεις και να παραμείνουν δραστήριοι, ενώ η σωματική δραστηριότητα και η συναισθηματική υποστήριξη μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον καρκίνο.

Μπορεί η χειρουργική επέμβαση καρκίνου ή μια βιοψία όγκου να προκαλέσει την εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα;

Η πιθανότητα η χειρουργική επέμβαση να προκαλέσει την εξάπλωση του καρκίνου του ενδομητρίου σε  άλλα μέρη του σώματος είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ακολουθώντας τυπικές διαδικασίες, οι χειρουργοί χρησιμοποιούν ειδικές μεθόδους και λαμβάνουν πολλά μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων κατά τη διάρκεια βιοψιών ή χειρουργικών επεμβάσεων για την αφαίρεση όγκων.

Για παράδειγμα, εάν πρέπει να αφαιρέσουν ιστό από περισσότερες από μία περιοχές του σώματος, χρησιμοποιούν διαφορετικά χειρουργικά εργαλεία για κάθε περιοχή.

Άλλοι μύθοι για τον καρκίνο

Είναι ο καρκίνος θανατική ποινή;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πιθανότητα θανάτου από καρκίνο έχει μειωθεί σταθερά από τη δεκαετία του 1990. Τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης για ορισμένους καρκίνους, όπως του μαστού, του προστάτη και του θυρεοειδούς, είναι τώρα 90 τοις εκατό ή καλύτερα. Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για όλους τους καρκίνους μαζί είναι επί του παρόντος περίπου 67 τοις εκατό.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι αυτά τα ποσοστά βασίζονται σε δεδομένα από μεγάλο αριθμό ατόμων. Το πόσο καιρό θα ζήσει ένας μεμονωμένος καρκινοπαθής και αν θα πεθάνει από τη νόσο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως αν ο καρκίνος αναπτύσσεται αργά ή γρήγορα, πόσο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος στο σώμα, εάν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες, τη γενική υγεία του ατόμου και πολλά άλλα.

Τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν καρκίνο;

Όχι, όχι σύμφωνα με τις καλύτερες μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα. Ο καρκίνος προκαλείται από γενετικές μεταλλάξεις και τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ένα είδος ενέργειας χαμηλής συχνότητας που δεν καταστρέφει τα γονίδια.

ϊκητά τηλέφωνα και καρκίνος

Τα καλώδια ρεύματος προκαλούν καρκίνο;

Όχι, σύμφωνα με τις καλύτερες μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα. Οι γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος εκπέμπουν τόσο ηλεκτρική όσο και μαγνητική ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια που εκπέμπεται από τα ηλεκτροφόρα καλώδια θωρακίζεται ή εξασθενεί εύκολα από τοίχους και άλλα αντικείμενα. Η μαγνητική ενέργεια που εκπέμπεται από τα ηλεκτροφόρα καλώδια είναι μια μορφή ακτινοβολίας χαμηλής συχνότητας που δεν καταστρέφει τα γονίδια.

Υπάρχουν φυτικά προϊόντα που μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο;

Όχι. Αν και ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι εναλλακτικές ή συμπληρωματικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων βοτάνων, μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου του ενδομητρίου, κανένα φυτικό προϊόν δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για τη θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου. Στην πραγματικότητα, ορισμένα φυτικά προϊόντα μπορεί να είναι επιβλαβή όταν λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας ή της ακτινοθεραπείας, επειδή μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας αυτών των θεραπειών.

Οι καρκινοπαθείς θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους για τυχόν προϊόντα συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής — συμπεριλαμβανομένων βιταμινών και φυτικών συμπληρωμάτων — που μπορεί να χρησιμοποιούν.

Εάν κάποιος στην οικογένειά μου έχει καρκίνο, είναι πιθανό να πάθω κι εγώ καρκίνο;

Όχι απαραίτητα. Ο καρκίνος προκαλείται από επιβλαβείς αλλαγές (μεταλλάξεις) στα γονίδια. Μόνο περίπου το 5 έως 10 τοις εκατό των καρκίνων προκαλούνται από επιβλαβείς μεταλλάξεις που κληρονομούνται από τους γονείς ενός ατόμου. Σε οικογένειες με κληρονομική μετάλλαξη που προκαλεί καρκίνο, πολλά μέλη της οικογένειας θα αναπτύξουν συχνά τον ίδιο τύπο καρκίνου. Αυτοί οι καρκίνοι ονομάζονται «κληρονομικοί» καρκίνοι.

Το υπόλοιπο 90 έως 95 τοις εκατό των καρκίνων προκαλούνται από μεταλλάξεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου ως φυσικό αποτέλεσμα της γήρανσης και της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο καπνός του τσιγάρου και η ακτινοβολία. Αυτοί οι καρκίνοι ονομάζονται «μη κληρονομικοί» καρκίνοι.

Εάν κανένας στην οικογένειά μου δεν είχε καρκίνο, αυτό σημαίνει ότι δεν κινδυνεύω;

Όχι. Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα, περίπου το 38 τοις εκατό των ανδρών και των γυναικών θα διαγνωστούν με καρκίνο κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι περισσότεροι καρκίνοι προκαλούνται από γενετικές αλλαγές που συμβαίνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου ως φυσικό αποτέλεσμα της γήρανσης και της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ο καπνός του τσιγάρου και η ακτινοβολία. Άλλοι παράγοντες, όπως το είδος της τροφής που τρώτε, το πόσο τρώτε και το εάν ασκείστε, μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Τα αντιιδρωτικά ή τα αποσμητικά προκαλούν καρκίνο του μαστού;

Όχι. Οι καλύτερες μελέτες μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει στοιχεία που να συνδέουν τις χημικές ουσίες που συνήθως βρίσκονται στα αντιιδρωτικά και τα αποσμητικά με αλλαγές στον ιστό του μαστού.

Αποσμητικά και καρκίνοςΑποσμητικά και καρκίνος του μαστού

Η χρήση βαφής μαλλιών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;

Δεν υπάρχουν πειστικές επιστημονικές αποδείξεις ότι η χρήση βαφής μαλλιών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Ορισμένες μελέτες δείχνουν, ωστόσο, ότι οι κομμωτές και οι κουρείς που εκτίθενται τακτικά σε μεγάλες ποσότητες βαφής μαλλιών και άλλων χημικών προϊόντων μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης.