Λίγα λόγια για την ενδομητρίωση;
Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα του εσωτερικού στρώματος της μήτρας (ενδομήτριο) αναπτύσσονται έξω από τη μήτρα, συνήθως στους γειτονικούς ιστούς της περιοχής του παχέος εντέρου, των ωοθηκών ή της ουροδόχου κύστης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία των γειτονικών οργάνων.
Η ενδομητρίωση ανήκει στις κοινές γυναικείες παθήσεις του αναπαραγωγικού συστήματος. Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή, αλλά υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πιθανόν να συντελούν στην ανάπτυξή της, όπως η γενετική διάταξη, η έκθεση σε ορμόνες, οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλοι παράγοντες.
Η θεραπεία της ενδομητρίωσης μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή ορμονική αγωγή, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να γίνει χειρουργική αφαίρεση του επηρεαζόμενου
Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;
Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης μπορούν να διαφέρουν από μία γυναίκα σε άλλη και μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με τη θέση της ενδομητριακής βλάβης. Ορισμένα από τα συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με την ενδομητρίωση περιλαμβάνουν:
- Πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου, ο οποίος μπορεί να είναι έντονος και δυσκολία στη διαχείρισή του με φάρμακα.
- Σεξουαλικός πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή.
- Αλλεργικές αντιδράσεις ή δυσκολία στην αναπαραγωγή.
- Προβλήματα στην αποβολή των ούρων, ειδικά κατά τη διάρκεια της περιόδου.
- Ανεξήγητος πόνος στην κοιλιά ή στη λεκάνη, ο οποίος μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου.
- Αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης που δεν εξηγείται από άλλα προβλήματα υγείας.
- Προβλήματα στην κύησης και τη γονιμότητα.
Πόσο συχνή είναι η ενδομητρίωση;
Η ενδομητρίωση είναι μια σχετικά συχνή πάθηση στις γυναίκες στην περίοδο της επαναλαμβανόμενης περιόδου. Εκτιμάται ότι περίπου 1 στις 10-15 γυναίκες στον κόσμο επηρεάζονται από την ενδομητρίωση κατά τη διάρκεια της επαναλαμβανόμενης περιόδου, αν και ο ακριβής αριθμός εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες σε όλες τις ηλικίες και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής τους. Επιπλέον, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη γονιμότητα, καθώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ωοθηκών και των σαλπίγγων της μήτρας.
Υπάρχουν στοιχεία από την Ελλάδα;
Ναι, υπάρχουν στοιχεία από την Ελλάδα σχετικά με την ενδομητρίωση. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη σε Ελληνίδες γυναίκες με περίοδο, περίπου 1 στις 10 γυναίκες είχε ενδομητρίωση. Επίσης, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που διεξήχθη σε Ελληνίδες γυναίκες με επιθυμία για σύλληψη, το ποσοστό ενδομητρίωσης ήταν 22,6%.
Επιπλέον, υπάρχουν κέντρα που ασχολούνται με την ενδομητρίωση στην Ελλάδα, όπως το Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Υπογονιμότητας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, που παρέχει πλήρη διάγνωση και θεραπεία της ενδομητρίωσης.
Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η ενδομητρίωση στην γονιμότητα;
Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στη γονιμότητα, καθώς επηρεάζει τη λειτουργία των αναπαραγωγικών οργάνων της γυναίκας. Αν και οι περιπτώσεις στη γονιμότητα μπορεί να είναι διαφορετικές για κάθε γυναίκα, από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η ενδομητρίωση στη γονιμότητα είναι τα εξής:
- Αλλοίωση της δομής των ωοθηκών και των σαλπίγγων της μήτρας, που μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη την επιτυχή εγκυμοσύνη.
- Επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων και τη συστολή των μυών της μήτρας, που μπορεί να καταστήσει δυσκολότερη την επιτυχή εγκυμοσύνη.
- Μπορεί να προκαλέσει την αύξηση της φλεγμονής και του πόνου στην περιοχή των αναπαραγωγικών οργάνων, που μπορεί να επηρεάσει την επιτυχή εγκυμοσύνη.
- Επιπλέον, η ενδομητρίωση μπορεί να συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο πρόκλησης αποβολής, εξωμήτριας εγκυμοσύνης και άλλων προβλημάτων
Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχής εγκυμοσύνης με ενδομητρίωση;
Τα ποσοστά κύησης με ενδομητρίωση εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της ενδομητρίωσης και τη θεραπεία που λαμβάνει η γυναίκα. Η επιτυχία εξαρτάται από το πόσο προχωρημένη είναι η ενδομητρίωση, το πόσο επηρεάζονται οι αναπαραγωγικοί ιστοί και το πόσο αποτελεσματική είναι η θεραπεία.
Οι γυναίκες με ενδομητρίωση μπορούν να επιτύχουν εγκυμοσύνη μετά από θεραπευτικές επεμβάσεις, όπως η λαπαροσκοπική αφαίρεση της ενδομητρίου, η ενδομητρική υπερθερμία, η χορήγηση φαρμάκων για την αναστολή της υποδοχής των ορμονών και η εξωσωματική γονιμοποίηση. Τα ποσοστά θεραπευτικής κύησης μετά από επεμβάσεις είναι διαφορετικά ανάλογα με την εκάστοτε θεραπεία και τη σοβαρότητα της ενδομητρίωσης.
Γενικά, το ποσοστό της κύησης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση για γυναίκες με ενδομητρίωση είναι παρόμοιο με το ποσοστό για γυναίκες χωρίς ενδομητρίωση.
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξωσωματική γονιμοποίηση
Ο Dr Μ. Καλαμπόκας είναι ειδικός στη Γυναικολογική Ογκολογία, Λαπαροσκόπηση, Κολποσκόπηση
Ο Dr Θ. Καλαμπόκας είναι ειδικός στη στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία, Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Υστεροσκόπηση, Ενδοσκόπηση