Πως σχηματίζονται καρκινικά κύτταρα στους ιστούς του ενδομητρίου;

Τα καρκινικά κύτταρα στους ιστούς του ενδομητρίου σχηματίζονται όταν τα κύτταρα του ενδομητρίου αρχίζουν να μεταλλάσσονται και να αλλοιώνονται. Αυτές οι μεταλλάξεις καθοδηγούν τα κύτταρα να αναπτύσσονται και να διαιρούνται με τρόπο ανεξέλεγκτο, οδηγώντας στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Η ακριβής αιτία του καρκίνου του ενδομητρίου δεν είναι ακόμα γνωστή, αλλά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους ιστούς του ενδομητρίου.

Ο βασικός παράγοντας είναι η υπεροιστρογοναιμία, ή υπερβολική έκθεση σε επίπεδα οιστρογόνων. Η υπεροιστρογοναιμία μπορεί να συμβεί από πολλούς διαφορετικούς λόγους, όπως η παχυσαρκία, η χρήση ορμονικών θεραπειών, η αργή ή η απουσία εμμηνορροϊκής περιόδου και η διαβήτης. Επιπλέον, η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου, καθώς ο καρκίνος του ενδομητρίου συνήθως εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση.

Πως το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου;

Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του μεταβολικού συνδρόμου και του καρκίνου του ενδομητρίου. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια συλλογή συμπτωμάτων και καταστάσεων που συνήθως συμπεριλαμβάνουν υπέρταση, υπεργλυκαιμία, υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία και υπερχοληστερολαιμία.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η υπερινσουλιναιμία, η οποία σχετίζεται στενά με το μεταβολικό σύνδρομο, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Η υπερινσουλιναιμία μπορεί να οδηγήσει στην υπερπαραγωγή ορμονών, όπως τα οιστρογόνα, που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου.

Μεταβολικό σύνδρομο και καρκίνος του ενδομητρίου

Πως η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου;

Επιπλέον, η παχυσαρκία, που είναι συχνή συνοδευτική κατάσταση του μεταβολικού συνδρόμου, έχει επίσης συσχέτιση με τον καρκίνο του ενδομητρίου. Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει στην υπερπαραγωγή ορμονών, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.

Πως η υπερχοληστερολαιμία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου;

Υπάρχουν ορισμένες έρευνες που έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές αν η υπερχοληστερολαιμία είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του ενδομητρίου ή αν η συσχέτιση εξαρτάται από άλλους παράγοντες όπως το μεταβολικό σύνδρομο και την παχυσαρκία. Περισσότερες έρευνες απαιτούνται για να εξακριβωθεί αυτή η σχέση.

Πως η χρήση ορμονικών θεραπειών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου;

Η χρήση ορμονικών θεραπειών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου σε ορισμένες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, η χρήση ορμονικών θεραπειών με οιστρογόνα (HRT) στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.

Ο λόγος είναι ότι οι HRT περιλαμβάνει συνήθως τη χρήση οιστρογόνων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της πάχυνσης του ενδομητρίου. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου, κυρίως στις γυναίκες που έχουν παχυσαρκία, υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή διαταραχές στον κύκλο της εμμηνορροϊκής ροής.

Ωστόσο, η χρήση άλλων ορμονικών θεραπειών, όπως η αντισύλληψη και οι θεραπείες γονιμότητας, μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή αυτού του κινδύνου και μπορεί να είναι αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας στις γυναίκες που χρειάζονται τέτοιου είδους θεραπείες.

Πως η απουσία εμμηνορροϊκής περιόδου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου;

Η απουσία εμμηνορροϊκής περιόδου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου διότι η έλλειψη της κύκλου της οιστρογόνου έκκρισης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της πυκνότητας του ενδομητρίου, καθιστώντας το πιο επιρρεπές στην ανάπτυξη καρκίνου.

Επίσης, η έλλειψη εμμηνορροϊκής περιόδου μπορεί να συσχετιστεί με σύνδρομα που συνδέονται με αύξηση του κινδύνου καρκίνου του ενδομητρίου, όπως το σύνδρομο της πολυκυστικής ωοθήκης.

Πως ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου;

Ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου μέσω διάφορων μηχανισμών. Συγκεκριμένα, τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα που σχετίζονται με τον διαβήτη μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή ορμονών όπως τα ανδρογόνα και τα οιστρογόνα, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη καρκίνου του ενδομητρίου.

Επιπλέον, η υπεργλυκαιμία, η οποία είναι μια συνήθης επιπλοκή του διαβήτη, μπορεί επίσης να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Η υπεργλυκαιμία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στο σώμα, και οι φλεγμονές αυτές μπορούν να προκαλέσουν μεταστάσεις στα κύτταρα του ενδομητρίου και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Επιπλέον, ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει το οξυγόνο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου και άλλων τύπων καρκίνου.

Πως η ηλικία της γυναίκας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου;

Η ηλικία της γυναίκας αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του ενδομητρίου. Συγκεκριμένα, ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι πιο συχνός σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, καθώς η παραγωγή ορμονών από τα ωοθήκες διακόπτεται και η ενδομητρίωση μπορεί να συμβεί λόγω άλλων παραγόντων.

Συνήθως, ο καρκίνος του ενδομητρίου διαγιγνώσκεται σε γυναίκες άνω των 50 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερες γυναίκες, ειδικά αν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου.

infogrtaphic για την παχυσαρκία και τον καρκίνο του ενδομητρίου

#image_title

Πως μια γυναίκα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης του καρκίνου του ενδομητρίου;

Υπάρχουν κάποια βήματα που μπορεί να ακολουθήσει μια γυναίκα για να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου. Αυτά περιλαμβάνουν:

  1. Επιλογή υγιεινού τρόπου ζωής: Ένας υγιεινός τρόπος ζωής περιλαμβάνει την κατανάλωση υγιεινών τροφών, την άσκηση, την αποφυγή καπνίσματος και την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ.
  2. Επίσκεψη στον γυναικολόγο: Είναι σημαντικό να επισκέπτεται μια γυναίκα τον γυναικολόγο τακτικά για εξετάσεις και ελέγχους.
  3. Χρήση αντισυλληπτικού: Η χρήση του αντισυλληπτικού (όπως το προφυλακτικό) μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της ενδομητρίωσης, που συνδέεται με τον καρκίνο του ενδομητρίου.
  4. Ενημέρωση σχετικά με το ιστορικό οικογενειακής ασθένειας: Εάν υπάρχουν προηγούμενα κρούσματα καρκίνου του ενδομητρίου στην οικογένεια, θα πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό οποιαδήποτε προληπτικά μέτρα πρέπει να ληφθούν.

Εάν υπάρχουν προηγούμενα κρούσματα καρκίνου του ενδομητρίου στην οικογένεια, μπορούν να ληφθούν διάφορα προληπτικά μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου αυτού. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Παρακολούθηση: Αυξημένος έλεγχος με ακριβέστερες μεθόδους απεικόνισης, όπως η μαγνητική τομογραφία (MRI) ή η έγχρωμη διαγνωστική απεικόνιση (sonohysterography), προκειμένου να ανιχνεύσουν πιθανές αλλαγές στον ενδομητρίωμα και να ελέγξουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου.
  • Πρόληψη με φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιοιστρογόνα (π.χ. ταμοξιφαίνη), μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του ενδομητρίου σε γυναίκες που έχουν αυξημένο κίνδυνο.
  • Πρόληψη με χειρουργική επέμβαση: Σε περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου, η χειρουργική αφαίρεση του ενδομητρίου ή η αφαίρεση ωοθηκών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου.


Γυναικολόγος στην Αθήνα Dr Καλαμπόκας Μανόλης

Ο Dr Μ. Καλαμπόκας είναι ειδικός στη Γυναικολογική Ογκολογία, Λαπαροσκόπηση, Κολποσκόπηση

Δείτε το βιογραφικό μου

Επικοινωνήστε μαζί μου

Ενημερωθείτε εκτενώς για τον καρκίνο του ενδομητρίου

 

 

Παρακολουθήστε το video για την γυναικολογική ογκολογία