Ανατομία

Οι ωοθήκες είναι γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα που βρίσκονται στη λεκάνη. Υπάρχουν δύο από αυτά, ένα σε κάθε πλευρά της μήτρας. Οι ωοθήκες παράγουν ωάρια και τις γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη ελέγχουν την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του γυναικείου σώματος – για παράδειγμα, το στήθος, το σχήμα του σώματος και τις τρίχες του σώματος – και ρυθμίζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο και την εγκυμοσύνη.

Εικόνα για τον καρκίνο των ωοθηκών στην Αθήνα

Μπορώ να τον αποτρέψω τον καρκίνο των ωοθηκών;

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι δύσκολος. Είναι δύσκολο να εντοπιστεί και εξαπλώνεται πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλο καρκίνο στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.

Επειδή τόσο λίγα είναι γνωστά για τις συγκεκριμένες αιτίες του καρκίνου των ωοθηκών, δεν υπάρχει μακρύς κατάλογος τρόπων πρόληψης.

Εάν το οικογενειακό σας ιστορικό δείχνει υψηλότερο κίνδυνο, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε πώς να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάστασή σας. Οι επιλογές περιλαμβάνουν γενετικό έλεγχο και συμβουλευτική. Εάν ο κίνδυνος σας είναι υψηλός, μπορεί να αποφασίσετε να αφαιρέσετε τις ωοθήκες σας προληπτικά. Αυτή η χειρουργική επέμβαση ονομάζεται προληπτική ωοθηκεκτομή.

Η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε λιπαρά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών και γενικά, η άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών.

Άλλα πράγματα που μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες καρκίνου των ωοθηκών περιλαμβάνουν:

Ποσοστά υποτροπής και επιβίωσης του καρκίνου των ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών επανεμφανίζεται ή υποτροπιάζει μετά τη θεραπεία σε περισσότερες από το 80% των περιπτώσεων. Αλλά οι πιθανότητες να συμβεί αυτό εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο είχε εξαπλωθεί (που ονομάζεται στάδιο), όταν λάβατε τη διάγνωση.

Οι πιθανότητες υποτροπής ανά στάδιο είναι:

Ι: 10%
II: 30%
III: 70% έως 90%
IV: 90% έως 95%

Τα ποσοστά επιβίωσης είναι το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (συνήθως 5 χρόνια) μετά τη διάγνωση. Συνολικά, περίπου το 46% των γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών ζει τουλάχιστον 5 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Ανά στάδιο, τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο των ωοθηκών 5 ετών είναι:

ΙΑ: 87%
IB: 71%
IC: 79%
ΙΙΑ: 67%
IIB: 55%
IIC: 57%
IIIA: 41%
IIIB: 25%
IIIC: 23%
IV: 11%

Όσα πρέπει να γνωρίζεται για την γυναικολογική ογκολογία

Να θυμάστε ότι η περίπτωση του κάθε ασθενή είναι διαφορετική, επομένως αυτοί οι αριθμοί είναι μόνο μια κατευθυντήρια γραμμή. Ο γιατρός σας μπορεί να συζητήσει μαζί σας, για το τι να περιμένετε.Γυναικολόγος στην Αθήνα Dr Καλαμπόκας Μανόλης

Ο Dr Μ. Καλαμπόκας είναι ειδικός στη Γυναικολογική Ογκολογία, Λαπαροσκόπηση, Κολποσκόπηση

Δείτε το βιογραφικό μου

Επικοινωνήστε μαζί μου