Γενικά για τον καρκίνο του τραχήλου

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται όταν τα κύτταρα αλλάζουν στον τράχηλο των γυναικών, ο οποίος συνδέει τη μήτρα και τον κόλπο. Αυτός ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει τους βαθύτερους ιστούς του τραχήλου τους και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός τους (να κάνει μετάσταση), συχνά στους πνεύμονες, το συκώτι, την ουροδόχο κύστη, τον κόλπο και το ορθό.

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από μόλυνση με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), η οποία μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αναπτύσσεται αργά, επομένως υπάρχει συνήθως χρόνος για να τον εντοπίσετε και να τον αντιμετωπίσετε προτού προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Σκοτώνει όλο και λιγότερες γυναίκες κάθε χρόνο, χάρη στον βελτιωμένο προσυμπτωματικό έλεγχο μέσω του τεστ Παπ.

Οι γυναίκες ηλικίας 35 έως 44 ετών είναι πιο πιθανό να το νοσήσουν. Περισσότερο από το 15% των νέων περιπτώσεων είναι σε γυναίκες άνω των 65 ετών, ωστόσο, ειδικά σε εκείνες που δεν έχουν κάνει τακτικές εξετάσεις.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Υπάρχουν περισσότερα από ένα είδη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

 • Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Αυτό σχηματίζεται στην επένδυση του τραχήλου σας. Βρίσκεται σε έως και 90% των περιπτώσεων.
 • Αδενοκαρκίνωμα. Αυτό σχηματίζεται στα κύτταρα που παράγουν βλέννα.
 • Μικτό καρκίνωμα. Αυτό έχει τα χαρακτηριστικά των δύο άλλων τύπων.

Τι προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ξεκινά με ασυνήθιστες αλλαγές στον ιστό σας. Οι περισσότερες περιπτώσεις συνδέονται με μόλυνση από τον HPV. Διαφορετικοί τύποι HPV μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα του δέρματος, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και άλλες δερματικές διαταραχές. Άλλοι συνδέονται με καρκίνους που αφορούν τον αιδοίο, τον κόλπο, το πέος, τον πρωκτό, τη γλώσσα και τις αμυγδαλές.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εάν:

 • Ξεκινήσατε να κάνετε σεξ πριν από τα 16 ή μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη της περιόδου σας
 • Έχετε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους
 • Παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια, ειδικά για περισσότερο από 5 χρόνια
 • Καπνίζετε
 • Έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Έχετε ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ)

Καρκίνος τραχήλου μήτρας

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Μπορεί να μην παρατηρήσετε συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέχρι να προχωρήσει. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 1. Πόνο όταν κάνετε σεξ
 2. Ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία, όπως μετά το σεξ, μεταξύ περιόδου, μετά την εμμηνόπαυση ή μετά από μια πυελική εξέταση
 3. Ασυνήθιστη κολπική έκκριση

Αφού εξαπλωθεί, ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει:

 • Πυελικό πόνο
 • Πρόβλημα με την ούρηση
 • Πρησμένα πόδια
 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Πόνο στα οστά
 • Απώλεια βάρους και έλλειψη όρεξης
 • Κόπωση

Πότε να καλέσετε το γιατρό σας

Η αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση δεν είναι ποτέ φυσιολογική, επομένως μιλήστε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε πολύ βαριές περιόδους ή συχνά αιμορραγείτε μεταξύ των περιόδων.

Μερικές γυναίκες έχουν αιμορραγία μετά την επαφή, ειδικά μετά από έντονη σεξουαλική επαφή. Μάλλον δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Αλλά μπορεί να θέλετε να ενημερώσετε τον γιατρό σας, ειδικά εάν συμβαίνει συχνά.

Πηγαίνετε στα επείγοντα, εάν έχετε κολπική αιμορραγία μαζί με αδυναμία ή εάν αισθάνεστε λιποθυμία ή ζαλάδα.

Όσα πρέπει να γνωρίζεται για την γυναικολογική ογκολογία

Για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συναισθηματικών δυσκολιών του καρκίνου της μήτρας, οι ασθενείς μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε μια ομάδα υποστήριξης. Η συμβουλευτική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που παρουσιάζουν κατάθλιψη μετά από υστερεκτομή.Γυναικολόγος στην Αθήνα Dr Καλαμπόκας Μανόλης

Ο Dr Μ. Καλαμπόκας είναι ειδικός στη Γυναικολογική Ογκολογία, Λαπαροσκόπηση, Κολποσκόπηση

Δείτε το βιογραφικό μου

Επικοινωνήστε μαζί μου