ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ

  1. Τι είναι η κολποσκόπηση
  2. Γιατί εκτελείται
  3. Πως γίνεται η διαδικασία
  4. Ποιο είναι το κόστος
  5. Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό που θα εκτελέσει την κολονοσκόπηση

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση είναι μια διαδικασία εξέτασης του κόλπου με τη χρήση ενός μικρού κολποσκόπου, που είναι ένα ευέλικτο, φωτιζόμενο τηλεσκόπιο που εισάγεται στον κόλπο. Η εξέταση παρέχει μια εικόνα του κόλπου, των τοιχωμάτων και των οργάνων της περιοχής, όπως οι όγκοι ή οι βλάβες, που είναι δυσδιάκριτες με άλλες μεθόδους.

Γιατί εκτελείται;

Η κολποσκόπηση σε συνδυασμό με το τεστ Παπανικολάου είναι η κύρια μέθοδος για την ανίχνευση προκαρκινικών και καρκινικών βλαβών στον τράχηλο της μήτρας. Το τεστ Παπανικολάου ανιχνεύει ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας, ενώ η κολποσκόπηση βοηθά στην εντοπισμό από πρώτο χέρι ενδεχόμενων παθολογικών ευρημάτων και ανωμαλιών.

Η συχνότητα εκτέλεσης του τεστ Παπανικολάου και της κολποσκόπησης εξαρτάται από:

 • την ηλικία,
 • το ιστορικό υγείας,
 • το επίπεδο κινδύνου και
 • τις συστάσεις των κλινικών οδηγιών.

Συνήθως, στην αρχή της σεξουαλικής δραστηριότητας συνιστάται ετήσια εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου και της κολποσκόπησης, ενώ στη συνέχεια η συχνότητα μπορεί να μειωθεί ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τον κίνδυνο εμφάνισης βλαβών.

Η κολποσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση πολλών καταστάσεων, όπως :

 1. η φλεγμονή του κόλπου,
 2. οι λοιμώξεις,
 3. οι όγκοι,
 4. η ενδομητρίωση και
 5. άλλες παθήσεις του κόλπου.

Η διαδικασία μπορεί να εκτελεστεί από έναν γυναικολόγο στο ιατρείο του, σε μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά.

Ανατομία γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος

Ανατομία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Τα όργανα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος περιλαμβάνουν τη μήτρα, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες, τον τράχηλο και τον κόλπο. Η μήτρα έχει ένα μυϊκό εξωτερικό στρώμα που ονομάζεται μυομήτριο και μια εσωτερική επένδυση που ονομάζεται ενδομήτριο.

Φλεγμονή του κόλπου και κολποσκόπηση

Η κολποσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση φλεγμονής του κόλπου, καθώς ο/η γυναικολόγος μπορεί να παρατηρήσει οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα ή την εμφάνιση του κόλπου. Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσει την περιοχή για τυχόν ερεθισμούς, πληγές ή ενδεχόμενες μολύνσεις.

Αν κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης εντοπιστεί φλεγμονή του κόλπου, τότε μπορεί να προταθεί η λήψη δείγματος από τον κόλπο για ανάλυση. Η ανάλυση μπορεί να περιλαμβάνει μια καλλιέργεια βακτηρίων ή μια εξέταση για τον παράγοντα που προκαλεί τη φλεγμονή. Με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο/η γυναικολόγος μπορεί να προτείνει ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας για την αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Λοιμώξεις του κόλπου και κολποσκόπηση

Η κολποσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση λοιμώξεων του κόλπου. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο/η γυναικολόγος μπορεί να ελέγξει τον κόλπο για τυχόν ερεθισμούς, ερυθρότητα ή παρατεταμένη απόλυτη λευκή εκκρίση, τα οποία μπορεί να είναι σημάδια μιας λοιμώξεως.

Αν κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης εντοπιστεί μια λοίμωξη του κόλπου, τότε ο/η γυναικολόγος μπορεί να προτείνει να ληφθούν δείγματα από τον κόλπο για ανάλυση. Η ανάλυση μπορεί να περιλαμβάνει μια καλλιέργεια βακτηρίων ή άλλους ιούς που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του κόλπου. Με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο/η γυναικολόγος μπορεί να προτείνει ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας για την αντιμετώπιση της λοιμώξεως.

Όγκοι του κόλπου και κολποσκόπηση

Η κολποσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και την αξιολόγηση όγκων του κόλπου. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο/η γυναικολόγος μπορεί να ελέγξει τον κόλπο για την ύπαρξη όγκων ή βλαβών. Οι όγκοι του κόλπου μπορεί να είναι βλαβεροί ή μη βλαβεροί, όπως οι κύστες του κόλπου ή οι πολυποίησεις.

Αν κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης εντοπιστεί ένας όγκος, τότε ο/η γυναικολόγος μπορεί να προτείνει να ληφθούν δείγματα από τον όγκο για ανάλυση. Η ανάλυση μπορεί να περιλαμβάνει μια βιοψία του όγκου για να διαπιστωθεί εάν είναι κακοήθης ή όχι. Επίσης, μπορεί να γίνει χρήση υπερήχων για την αξιολόγηση του μεγέθους και της τοποθεσίας του όγκου.

Συνολικά, η κολποσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και αξιολόγηση όλων των ενδεχόμενων προβλημάτων του κόλπου, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, των όγκων και άλλων παθήσεων.

Ενδομητρίωση και κολποσκόπηση

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση στην οποία οι ιστοί που καλύπτουν το εσωτερικό της μήτρας, γνωστοί και ως ενδομήτριο, αναπτύσσονται έξω από τη μήτρα, συνήθως στον κόλπο, τους ωοθήκες ή τον τροπικό ιστό. Η κολποσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της ενδομητρίωσης.

Κατά τη διάρκεια μιας κολποσκόπησης, ο/η γυναικολόγος μπορεί να αναζητήσει σημάδια ενδομητριακού ιστού εκτός από τη μήτρα. Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση ενός εργαλείου που ονομάζεται κολποσκόπος, ο οποίος εισάγεται στον κόλπο και δίνει στον/στην γυναικολόγο ένα οπτικό μέσο για να δει την περιοχή.

Η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει την υγεία της γυναίκας, προκαλώντας συχνά έντονο πόνο και μηνιγγία κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αν ανακαλυφθεί ενδομητρίωση κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης, ο/η γυναικολόγος μπορεί να προτείνει διάφορες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών και χειρουργικών θεραπειών.

Κολποσκόπηση και άλλες βλάβες του τραχήλου

Η κολποσκόπηση είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τη διάγνωση και την ανίχνευση διαφόρων βλαβών στον τράχηλο της μήτρας. Οι βλάβες αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν:

Μηνιγγίωμα: Μια κατάσταση στην οποία ο τράχηλος της μήτρας αιμορραγεί ελαφρώς μετά από τη σεξουαλική επαφή ή την άσκηση. Η κολποσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση αυτής της κατάστασης.

Υπερπλασία: Μια κατάσταση στην οποία ο τράχηλος της μήτρας είναι υπερβολικά μεγάλος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Η κολποσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση αυτής της υπερπλασίας.

Προληπτικές βλάβες: Αυτές οι βλάβες προκαλούνται από τον ιό του ανθρώπινου Παπιλλώματος (HPV) και μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η κολποσκόπηση μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση αυτών των βλαβών και να βοηθήσει στην επιλογή της καλύτερης θεραπείας.

Πως γίνεται η διαδικασία;

Η διαδικασία της κολποσκόπησης ξεκινά με την έναρξη μιας συνομιλίας με τον/την γυναικολόγο σας σχετικά με το ιστορικό της υγείας σας και τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε. Στη συνέχεια, θα σας ζητήσει να τοποθετήσετε τα πόδια σας στα στηρίγματα που υπάρχουν στο κάθισμα του κολποσκοπίου.

Στη συνέχεια, ο/η γυναικολόγος θα τοποθετήσει ένα ειδικό επιθέμα που βοηθά στην εισαγωγή του κολποσκόπου και θα εισάγει αργά το κολποσκόπιο στον κόλπο σας. Το κολποσκόπιο είναι συνήθως συνδεδεμένο με μια κάμερα που μπορεί να μεταδώσει εικόνες σε μια οθόνη, ώστε να μπορείτε να δείτε τον κόλπο σας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης, ο/η γυναικολόγος θα παρατηρεί τον κόλπο σας και την περιοχή γύρω από αυτόν για να ελέγξει για οποιαδήποτε ανωμαλία ή παθήσεις. Η διαδικασία συνήθως διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και είναι συνήθως ανώδυνη.

Τι δείχνει η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για να εξετάσει τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας μιας γυναίκας. Οι κολποσκόποι είναι ειδικές συσκευές που εισάγονται στον κόλπο και παρέχουν εικόνες του εσωτερικού του.

Κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης, ο γυναικολόγος εισάγει ένα μικρό φλέγμα που ανοίγει τον κόλπο και επιτρέπει στο φως να εισέλθει στο εσωτερικό. Στη συνέχεια, ο γυναικολόγος εισάγει τον κολποσκόπο, ο οποίος είναι ένας μικρός σωλήνας με μια κάμερα στην άκρη του. Η κάμερα στέλνει εικόνες σε μια οθόνη, έτσι ώστε ο γυναικολόγος να μπορεί να εξετάσει τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας.

Η κολποσκόπηση μπορεί να δείξει πολλά πράγματα, όπως:

 • Παθήσεις του κόλπου, όπως φλεγμονή, λοιμώξεις και όγκοι
 • Προληπτικές βλάβες που προκαλούνται από τον ιό του ανθρώπινου παπιλλώματος (HPV), οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
 • Υπερπλασία, ή υερβοστικότητα στον τράχηλο της μήτρας, η οποία μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο ενός προβλήματος υγείας.
 • Επιπλέον, η κολποσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει το επίπεδο των ορμονών στον οργανισμό μιας γυναίκας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση των προβλημάτων της αναπαραγωγικής υγείας, όπως η ανεπάρκεια των ορμονών ή η ενδομητρίωση.
 • Τέλος, η κολποσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη λήψη βιοψίας, κατά τη διάρκεια της οποίας εξάγονται δείγματα κύτταρων από τον τράχηλο της μήτρας για εργαστηριακή ανάλυση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή άλλων παθήσεων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κολποσκόπηση δεν είναι πλήρως ακριβής και δεν μπορεί να δείξει όλες τις παθήσεις του κόλπου και της μήτρας. Ωστόσο, είναι μια σημαντική εργαλειοθήκη για την ανίχνευση και τη διάγνωση πολλών παθήσεων και προβλημάτων υγείας

Αναπαράσταση ενδοκολπικού υπερηχογραφήματος

Ενδοκολπικό υπερηχογράφημα. Ένας ανιχνευτής υπερήχων που συνδέεται με έναν υπολογιστή εισάγεται στον κόλπο και μετακινείται απαλά για να δείξει διαφορετικά όργανα. Ο ανιχνευτής αναπηδά ηχητικά κύματα από τα εσωτερικά όργανα και τους ιστούς για να κάνει ηχώ που σχηματίζει ένα υπερηχογράφημα (εικόνα υπολογιστή).

Ποιο είναι το κόστος της κολποσκόπησης;

Το κόστος της κολποσκόπησης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη χώρα, την περιοχή, τον τύπο κλινικής ή νοσοκομείου, και την ιδιωτική ή δημόσια χρηματοδότηση του συστήματος υγείας.

Συνήθως, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κόστος της κολποσκόπησης χωρίς ασφαλιστική κάλυψη μπορεί να κυμαίνεται από 300 έως 1.500 δολάρια, ενώ με ασφάλιση το κόστος εξαρτάται από το είδος της ασφάλισης και την πολιτική κάλυψης. Σε άλλες χώρες, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κολποσκόπηση παρέχεται δωρεάν στις γυναίκες από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κάλυψη των εξόδων μπορεί να περιλαμβάνει το κόστος των εξετάσεων πριν και μετά την κολποσκόπηση, όπως αιματολογικές εξετάσεις και βιοψίες. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να συζητήσετε τα κόστη και τις επιλογές χρηματοδότησης με τον γυναικολόγο σας πριν από τη διενέργεια της κολποσκόπησης.

Τι ισχύει στην Ελλάδα;

Το κόστος της κολποσκόπησης στην Ελλάδα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πού θα γίνει η εξέταση και ανάλογα με το αν θα γίνει με τη συμμετοχή του εθνικού συστήματος υγείας ή όχι. Συνήθως το κόστος της κολποσκόπησης κυμαίνεται από 50 έως 150 ευρώ για τους ασφαλισμένους, ανάλογα με το εάν θα γίνει σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο, ενώ για όσους δεν έχουν ασφάλιση το κόστος μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο.

Ωστόσο, αυτά τα νούμερα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τόπο και την περιοχή της χώρας. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις η εξέταση μπορεί να γίνει δωρεάν ή με ειδική άδεια από τον γιατρό του ασθενούς.

Η κολποσκόπηση μπορεί να γίνει είτε σε νοσοκομείο είτε σε ιατρείο. Στην περίπτωση που γίνεται σε νοσοκομείο, συνήθως απαιτείται να προηγηθεί ιατρική συνταγή ή να έχει ο ασθενής ή οι συγγενείς του ζητήσει την εξέταση. Στη συνέχεια, ο ασθενής κλείνει ραντεβού σε ειδικό τμήμα για την εξέταση.

Σε ιατρεία, η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί κατόπιν ραντεβού με τον γιατρό και μπορεί να μην απαιτείται ιατρική συνταγή. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κολποσκόπηση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό και σε κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο.

Η τοποθεσία όπου θα γίνει η κολποσκόπηση (νοσοκομείο ή ιατρείο) μπορεί να επηρεάσει το κόστος της εξέτασης. Συνήθως, οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή και τον τύπο του κέντρου υγείας.

Ποιες ερωτήσεις να κάνω στον γιατρό που θα εκτελέσει την κολονοσκόπηση;

Παρακάτω θα βρείτε μερικές πιθανές ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον γιατρό σας πριν από μια κολονοσκόπηση:

 1. Ποια είναι η διαδικασία της κολονοσκόπησης και πώς πρέπει να προετοιμαστώ;
 2. Πόσο καιρό διαρκεί η διαδικασία και πόσο χρόνο χρειάζομαι για ανάρρωση;
 3. Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της διαδικασίας και πόσο συχνά συμβαίνουν;
 4. Χρειάζομαι αναισθησία κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης;
 5. Ποια είναι η εμπειρία σας στις κολονοσκοπήσεις και πόσα παρόμοια περιστατικά έχετε εκτελέσει στο παρελθόν;
 6. Ποια είναι η επιστημονική σας εξειδίκευση και πώς συνεχίζετε να ενημερώνεστε για τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα και προτάσεις;
 7. Τι είδους αναφορά θα λάβω μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και πόσο σύντομα θα μπορέσω να λάβω τα αποτελέσματα;
 8. Ποια είναι η εκτίμηση του κόστους και θα υπάρχουν άλλες χρεώσεις που θα πρέπει να πληρώσω;

 Γυναικολόγος στην Αθήνα Dr Καλαμπόκας Μανόλης

Ο Μανόλης Καλαμπόκας είναι πιστοποιημένος από το Βρετανικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων (RCOG) και από τη Βρετανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου(BSCCP) στη διαγνωστική και επεμβατική κολποσκόπηση.

Δείτε το βιογραφικό μου

Επικοινωνήστε μαζί μου

Ενημερωθείτε εκτενώς για τις πολυκυστικές ωοθήκες

 

 

Παρακολουθήστε το video για την γυναικολογική ογκολογία