Η υπερπλασία του ενδομητρίου είναι μια πάθηση του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Η επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο) γίνεται ασυνήθιστα παχύ λόγω του ότι έχει πάρα πολλά κύτταρα. Δεν είναι καρκίνος, αλλά σε ορισμένες γυναίκες, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου, ενός τύπου καρκίνου της μήτρας.

  Ενημερωθείτε για τον καρκίνο του ενδομητρίου

Πόσο συχνή είναι η υπερπλασία του ενδομητρίου;

Η υπερπλασία του ενδομητρίου είναι σπάνια. Επηρεάζει περίπου 133 στις 100.000 γυναίκες.

Ποια μπορεί να έχει υπερπλασία του ενδομητρίου;

Οι γυναίκες που βρίσκονται σε προεμμηνόπαυση ή εμμηνόπαυση είναι πιο πιθανό να έχουν υπερπλασία του ενδομητρίου. Εμφανίζεται σπάνια σε γυναίκες κάτω των 35 ετών. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού (ταμοξιφαίνη).
 • Διαβήτης.
 • Πρώιμη ηλικία για έμμηνο ρύση ή καθυστερημένη έναρξη της εμμηνόπαυσης.
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών, καρκίνου της μήτρας ή του παχέος εντέρου.
 • Νόσος της χοληδόχου κύστης.
 • Ορμονική θεραπεία.
 • Ευσαρκία.
 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).
 • Κάπνισμα.
 • Νόσος του θυρεοειδούς.
 • Μακρύ ιστορικό ακανόνιστης ή απουσίας εμμήνου ρύσεως.

Αριστερά: Μια φυσιολογική μήτρα. Δεξιά: Μήτρα με υπερπλασία

Ποιοι είναι οι τύποι υπερπλασίας του ενδομητρίου;

Οι γιατροί ταξινομούν την υπερπλασία του ενδομητρίου με βάση τα είδη των κυτταρικών αλλαγών στην επένδυση του ενδομητρίου. Οι τύποι υπερπλασίας του ενδομητρίου περιλαμβάνουν:

 1. Απλή υπερπλασία ενδομητρίου (χωρίς ατυπία): Αυτός ο τύπος υπερπλασίας του ενδομητρίου έχει κύτταρα με φυσιολογική όψη που δεν είναι πιθανό να γίνουν καρκινικά. Αυτή η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί χωρίς θεραπεία. Η ορμονοθεραπεία βοηθά σε ορισμένες περιπτώσεις.
 2. Απλή ή σύνθετη άτυπη υπερπλασία του ενδομητρίου: Η υπερανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων προκαλεί αυτή την προκαρκινική κατάσταση. Χωρίς θεραπεία, ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου ή της μήτρας αυξάνεται.

Τι προκαλεί την υπερπλασία του ενδομητρίου;

Οι γυναίκες που αναπτύσσουν υπερπλασία του ενδομητρίου παράγουν πάρα πολλά οιστρογόνα και όχι αρκετή προγεστερόνη. Αυτές οι γυναικείες ορμόνες παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην έμμηνο ρύση και την εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, τα οιστρογόνα πυκνώνουν στο ενδομήτριο, ενώ η προγεστερόνη προετοιμάζει τη μήτρα για εγκυμοσύνη. Εάν δεν συμβεί σύλληψη, τα επίπεδα προγεστερόνης πέφτουν. Η πτώση της προγεστερόνης ενεργοποιεί τη μήτρα να αποβάλει την επένδυση της ως έμμηνος ρύση.

Οι γυναίκες που έχουν υπερπλασία του ενδομητρίου παράγουν ελάχιστη, έως καθόλου, προγεστερόνη. Ως αποτέλεσμα, η μήτρα δεν αποβάλλει την ενδομήτρια επένδυση. Αντίθετα, η επένδυση συνεχίζει να μεγαλώνει και να πυκνώνει.

Επιπλέον, η παχυσαρκία συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων. Ο λιπώδης ιστός (αποθήκες λίπους στην κοιλιά και το σώμα) μπορεί να μετατρέψει τις ορμόνες που παράγουν λίπος σε οιστρογόνα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η παχυσαρκία συμβάλλει σε αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων στην κυκλοφορία και αυξάνει τον κίνδυνο υπερπλασίας του ενδομητρίου.

Ενδομήτριο με υπερπλασία κάτω από το μικροσκόπιο/

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερπλασίας του ενδομητρίου;

Οι γυναίκες με υπερπλασία του ενδομητρίου μπορεί να εμφανίσουν:

 • Μη φυσιολογική έμμηνο ρύση, όπως σύντομοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι, ασυνήθιστα μεγάλες περίοδοι ή απώλεια περιόδου.
 • Βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία.
 • Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση (όταν σταματούν οι περίοδοι).

Πώς αντιμετωπίζεται ή αντιμετωπίζεται η υπερπλασία του ενδομητρίου;

Εάν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου λόγω άτυπης υπερπλασίας του ενδομητρίου, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει υστερεκτομή. Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τα συμπτώματα να βελτιώνονται με λιγότερο επεμβατικές θεραπείες με προγεστερόνη.