Καρκίνος του ενδομητρίου: Σε τι τύπους διακρίνεται

Ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει τη μήτρα, το κοίλο όργανο σε σχήμα αχλαδιού όπου μεγαλώνει το μωρό. Η μήτρα είναι επενδεδυμένη με έναν ειδικό ιστό που ονομάζεται ενδομήτριο. Όταν ο καρκίνος αναπτύσσεται σε αυτή την επένδυση, ονομάζεται καρκίνος του ενδομητρίου. Οι περισσότεροι καρκίνοι στη μήτρα αφορούν καρκίνο του ενδομητρίου.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο καρκίνος του ενδομητρίου μπορεί να εξαπλωθεί στην ουροδόχο κύστη ή στο ορθό ή μπορεί να εξαπλωθεί στον κόλπο, τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες και πιο απομακρυσμένα όργανα.

Ευτυχώς, ο καρκίνος του ενδομητρίου αναπτύσσεται αργά και, με τακτικές εξετάσεις, συνήθως εντοπίζεται πριν εξαπλωθεί πολύ.

Τι σημαίνει ο τύπος του καρκίνου του ενδομητρίου;

Εάν διαγνωστείτε με καρκίνο του ενδομητρίου, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει ότι είναι τύπου 1 ή τύπου 2.

Περίπου το 80% των καρκίνων του ενδομητρίου είναι τύπου 1. Αυτό το είδος συνήθως δεν σχηματίζεται, δεν αναπτύσσεται ή εξαπλώνεται πολύ γρήγορα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι προκαλείται από την υπερβολική ποσότητα οιστρογόνου. Μερικές φορές αναπτύσσεται από μια κατάσταση που ονομάζεται άτυπη υπερπλασία, η οποία συμβαίνει, όταν αναπτύσσονται πάρα πολλά κύτταρα στο ενδομήτριο.

Η πρόγνωση για άτομα με καρκίνο του ενδομητρίου τύπου 1 είναι συνήθως καλή. Να σημειωθεί ότι η πρόγνωση είναι μια εκτίμηση του πώς θα εξελιχθεί η πορεία της νόσου.

Έως και το 20% του καρκίνου του ενδομητρίου είναι τύπου 2. Αυτός ο τύπος είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί εκτός της μήτρας. Οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι τον προκαλεί η υπερβολική ποσότητα οιστρογόνων. Η πρόγνωση δεν είναι τόσο καλή σε σύγκριση με τον τύπο 1. Οι γιατροί συνήθως χρειάζεται να θεραπεύσουν τον καρκίνο του ενδομητρίου τύπου 2, με πιο ειδικές και εξειδικευμένες θεραπείες.

Βαθμοί του καρκίνου του ενδομητρίου

Εάν λάβετε διάγνωση καρκίνου του ενδομητρίου τύπου 1 ή τύπου 2, ο γιατρός σας μπορεί να σας μιλήσει για τον «βαθμό» του. Για τους περισσότερους καρκίνους, ο βαθμός είναι ένας αριθμός, που σας λέει πόσο μη φυσιολογικά φαίνονται τα καρκινικά σας κύτταρα στο μικροσκόπιο. Ένας μικρότερος αριθμός σημαίνει ότι τα καρκινικά κύτταρα έχουν πιο φυσιολογική εμφάνιση και γενικά αυτό σημαίνει ότι ο καρκίνος σας είναι πιο πιθανό να αναπτύσσεται αργά.

Για παράδειγμα, το αδενοκαρκίνωμα του ενδομητρίου βαθμού 1 και 2 θεωρείται καρκίνος του ενδομητρίου τύπου 1. Ο γιατρός σας μπορεί να το ονομάσει “κατώτερου βαθμού”.

Οι όγκοι του ενδομητρίου 3ου βαθμού θεωρούνται καρκίνος του ενδομητρίου τύπου 2. Ο γιατρός μπορεί να το ονομάσει υψηλότερου βαθμού.Ενδομήτριο ανατομία

Υπάρχουν διαφορετικά είδη καρκίνου του ενδομητρίου;

Ναι. Οι γιατροί διακρίνουν τους καρκίνους σε διαφορετικές κατηγορίες με βάση το πώς φαίνονται τα κύτταρα τους στο μικροσκόπιο. Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του ενδομητρίου είναι ένα είδος αδενοκαρκινώματος (καρκίνος που σχηματίζεται στον αδενικό ιστό) που ονομάζεται ενδομητροειδής καρκίνος.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου ξεκινά από τους αδένες του ενδομητρίου σας (βλεννογόνο της μήτρας) και στο μικροσκόπιο μοιάζει πολύ με το φυσιολογικό βλεννογόνο της μήτρας (ενδομήτριο). Διαφέρει από άτομο σε άτομο ως προς το πόσο σοβαρό είναι.

Μερικά άλλα είδη καρκίνου του ενδομητρίου είναι:

  • Θηλώδης καρκίνωμα της μήτρας: Αυτή η σπανιότερη μορφή καρκίνου του ενδομητρίου και της μήτρας ξεκινά από την επένδυση της μήτρας. Τείνει να επανέρχεται ακόμα κι αν ο γιατρός σας το εντοπίσει νωρίς.
  • Διαυγές καρκίνωμα της μήτρας: Αυτή η μορφή είναι ακόμη πιο σπάνια, καθώς αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% των περιπτώσεων.
  • Καρκινοσάρκωμα μήτρας: Αυτό το σπάνιο είδος καρκίνου του ενδομητρίου και της μήτρας αποτελεί επίσης λιγότερο από το 5% των περιπτώσεων, αλλά τείνει να είναι επιθετικό. Αυτό σημαίνει ότι σχηματίζεται, αναπτύσσεται ή εξαπλώνεται γρήγορα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου;

Ο καρκίνος του ενδομητρίου εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Περισσότερο από το 95% του καρκίνου του ενδομητρίου παρατηρείται σε γυναίκες άνω των 40 ετών. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του ενδομητρίου εάν:

  • Είχαν νωρίς την πρώτη τους περίοδο
  • Μπήκαν αργά στην εμμηνόπαυση
  • Είναι παχύσαρκες
  • Έχουν διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Έχουν ιστορικό υπογονιμότητας, ακανόνιστες περιόδους ή μη φυσιολογικά κύτταρα στο ενδομήτριο (ονομάζεται υπερπλασία του ενδομητρίου)
  • Έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου ή του μαστού

Οι γυναίκες που λαμβάνουν το φάρμακο ταμοξιφαίνη για τη θεραπεία ή την πρόληψη του καρκίνου του μαστού έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Αλλά οι γυναίκες που έχουν πάρει αντισυλληπτικά χάπια έχουν μόνο τις μισές πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του ενδομητρίου μετά την εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μόνο με οιστρογόνα έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου. Έτσι, οι γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή δεν πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μόνο με οιστρογόνα.

Οι σπάνιοι όγκοι των ωοθηκών μπορούν να παράγουν οιστρογόνα και να αυξήσουν την πιθανότητα μιας γυναίκας να έχει καρκίνο του ενδομητρίου.

Οι δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά, ειδικά αυτές που περιέχουν κόκκινο κρέας, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του ενδομητρίου.

 

Υστεροσκοπική διάγνωση καρκίνου ενδομητρίου