Ο καρκίνος του ενδομητρίου ξεκινά όταν τα κύτταρα στο ενδομήτριο (η εσωτερική επένδυση της μήτρας) αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Τα κύτταρα σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος μπορούν να γίνουν καρκίνος και να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου;

Μερικές γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου δεν έχουν συμπτώματα, μέχρι να εξαπλωθεί η ασθένεια σε άλλα όργανα. Αλλά ο καρκίνος του ενδομητρίου συνήθως διαγιγνώσκεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων – όπως η κολπική αιμορραγία – καθώς ο καρκίνος αρχίζει να αναπτύσσεται.

Μάθετε περισσότερα για τον καρκίνο του ενδομητρίου και τα στάδια του

Τα πιο πιθανά συμπτώματα είναι:

  • Μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία ή έκκριμα, που εμφανίζεται σε εννέα στις δέκα γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου. Πριν από την εμμηνόπαυση, αυτό σημαίνει ασυνήθιστα βαριές ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους ή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων. Αφού μια γυναίκα μπει στην εμμηνόπαυση, αυτό σημαίνει οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία, εκτός εάν υποβάλλεται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT). Παρόλο που η HRT μπορεί να προκαλέσει κολπική αιμορραγία σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τα πρώτα επεισόδια οποιασδήποτε τέτοιας αιμορραγίας θα πρέπει να ελέγχονται από γιατρό, για να βεβαιωθείτε ότι δεν οφείλονται σε καρκίνο του ενδομητρίου. Ωστόσο, μόνο το 15% των γυναικών με μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία θα έχουν καρκίνο του ενδομητρίου.
  • Κολπικές εκκρίσεις που μπορεί να κυμαίνονται από ροζ και υδαρές έως παχύρρευστες, καφέ και δύσοσμες.
  • Δύσκολη ή επώδυνη ούρηση.
  • Διευρυμένη μήτρα, ανιχνεύσιμη κατά την πυελική εξέταση.
  • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.
  • Απροσδόκητη απώλεια βάρους.
  • Αδυναμία και πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στην πλάτη ή στα πόδια. Αυτό συμβαίνει όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω καρκίνο του ενδομητρίου;

Γυναικολογικό μοντέλο με τα στάδια του καρκίνου του ενδομητρίου

Εάν οι γυναίκες έχουν συμπτώματα καρκίνου του ενδομητρίου, ο γιατρός τους θα τις εξετάσει και πιθανώς θα ζητήσει εξετάσεις αίματος και ούρων.

Άλλες πιθανές εξετάσεις περιλαμβάνουν:

  1. Η πυελική εξέταση και το τεστ Παπανικολάου, που αναζητούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μπορούν επίσης να εντοπίσουν έναν μικρό αριθμό καρκίνου του ενδομητρίου πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.
  2. Ενδοκολπικό υπερηχογράφημα, στο οποίο ο γιατρός εισάγει ένα όργανο που μοιάζει με ραβδί στον κόλπο της γυναίκας. Το όργανο στοχεύει ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας στη μήτρα. Το μοτίβο των ήχων που παράγουν δημιουργεί μια εικόνα. Το αλμυρό νερό μπορεί να τοποθετηθεί στη μήτρα μέσω του τραχήλου της μήτρας πριν από την εξέταση υπερήχων για να δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Αυτό ονομάζεται ηχοιστόγραμμα. Εάν το ενδομήτριο φαίνεται πολύ παχύ ή ακανόνιστο, ο γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει βιοψία ενδομητρίου στο ιατρείο ή διαστολή και απόξεση (D&C) στο χειρουργείο.
  3. Η οριστική εξέταση είναι η βιοψία (λήψη και εξέταση δείγματος ιστού από τη μήτρα). Εάν η βιοψία επιβεβαιώσει τη διάγνωση, ο γιατρός θα ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις όπως αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία. εξετάσεις αίματος για CA-125, έναν δείκτη που παρατηρείται τόσο με τον καρκίνο των ωοθηκών όσο και με τον καρκίνο του ενδομητρίου και κολονοσκόπηση. Ο γιατρός μπορεί επίσης να προτείνει διερευνητική χειρουργική επέμβαση, για να προσδιορίσει πόσο έχει εξαπλωθεί η ασθένεια.

Ποιες είναι οι θεραπείες για τον καρκίνο του ενδομητρίου;

Η χειρουργική επέμβαση είναι η τυπική θεραπεία για τον καρκίνο του ενδομητρίου που δεν έχει εξαπλωθεί. Είναι επίσης μια αποτελεσματική πρόληψη για γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο.

Η πιο επιτυχημένη θεραπεία για πρώιμο καρκίνο είναι η ολική υστερεκτομή με αμφοτερόπλευρη σαλπιγγοωοθηκεκτομή

Κατά την οποία αφαιρούνται η μήτρα, ο τράχηλος, οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες. Επιπλέον, τυχόν ύποπτοι λεμφαδένες και άλλοι ιστοί και όργανα υποβάλλονται σε βιοψία και μπορεί επίσης να αφαιρεθούν. Αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι πολύ πιθανό να αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου.

Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα από τη μήτρα, τότε μετά την επέμβαση χορηγείται στον ασθενή ακτινοβολία, συχνά σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, για να εξαφανιστούν τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα. Μερικοί γιατροί συνιστούν επίσης ακτινοβολία όταν ο όγκος είναι μεγάλος, αλλά δεν έχει εξαπλωθεί πέρα από τη μήτρα.

Οι ασθενείς με εκτεταμένο καρκίνο του ενδομητρίου συνήθως λαμβάνουν ορμονοθεραπεία, συνήθως προγεστερόνη, για να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου. Μπορεί επίσης να χορηγηθεί χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία για τη μείωση του μεγέθους και του αριθμού των όγκων. Όλα αυτά μπορούν να παρατείνουν τη ζωή και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Εάν η θεραπεία καταστρέψει με επιτυχία μακρινούς όγκους και ο υπόλοιπος καρκίνος περιορίζεται στη μήτρα, τον τράχηλο, τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες, μπορεί επίσης να γίνει χειρουργική επέμβαση.

Οι ασθενείς σε ύφεση χρειάζονται εξετάσεις κάθε λίγους μήνες για αρκετά χρόνια. Εάν ο καρκίνος επανέλθει, συνήθως συμβαίνει μέσα σε τρία χρόνια. Αν συλληφθεί έγκαιρα, ο καρκίνος που επανεμφανίζεται μπορεί να θεραπευτεί με επιθετική ακτινοβολία, χημειοθεραπεία ή περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις.

Όσα πρέπει να γνωρίζεται για την γυναικολογική ογκολογία

Για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συναισθηματικών δυσκολιών του καρκίνου της μήτρας, οι ασθενείς μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε μια ομάδα υποστήριξης. Η συμβουλευτική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που παρουσιάζουν κατάθλιψη μετά από υστερεκτομή.Γυναικολόγος στην Αθήνα Dr Καλαμπόκας Μανόλης

Ο Dr Μ. Καλαμπόκας είναι ειδικός στη Γυναικολογική Ογκολογία, Λαπαροσκόπηση, Κολποσκόπηση

Δείτε το βιογραφικό μου

Επικοινωνήστε μαζί μου