Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, η ερωτική επαφή χωρίς προφύλαξη είναι συχνό φαινόμενο στις εφηβικές ηλικίες, λόγω της έντονης σεξουαλικής επιθυμίας και δραστηριότητας αλλά και της ανωριμότητας των εφήβων. Ο μέσος όρος γνωριμίας τους με το ολοκληρωμένο σεξ είναι τα 15,5 χρόνια, ενώ μέχρι την ηλικία των 18 ετών οι ερωτικοί σύντροφοι είναι κατά μέσο όρο δύο, τόσο για τα αγόρια, όσο και για τα κορίτσια. Το δυσάρεστο όλων είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό δεν χρησιμοποιεί κάποια μέθοδο αντισύλληψης και δεν  θεωρεί απαραίτητη την προφύλαξη, με αποτέλεσμα να υπάρχει έξαρση των αφροδισιακών νοσημάτων  και αύξηση των ανεπιθύμητων κυήσεων και των αμβλώσεων.

 Μία εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα στην εφηβική ηλικία, μπορεί να επιφέρει μία σειρά από αρκετά δυσάρεστα γεγονότα, ειδικά για τις νεαρές γυναίκες. Οι κυήσεις σε αυτήν την ηλικία αποτελούν κυήσεις υψηλού κινδύνου κυρίως λόγω της ανωριμότητας του αναπαραγωγικού συστήματος μίας νεαρής έφηβης και των ιστών της αλλά και της συναισθηματικής ανωριμότητας και των δύο ερωτικών συντρόφων. Η συνηθέστερη κατάληξη είναι η έκτρωση, καθώς ή έφηβη αφενός φοβάται την αντιμετώπιση της από τον κοινωνικό περίγυρο και αφετέρου η ίδια και ο σύντροφός της  δεν είναι έτοιμοι, είτε επαγγελματικά είτε συναισθηματικά, για να αναλάβουν μία τέτοια ευθύνη, όπως αυτήν της γέννησης ενός παιδιού.

 Μεγάλη έμφαση και προσοχή πρέπει να δοθεί στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς, εκτός του ότι αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία, κάποια από αυτά οδηγούν ακόμα και στον θάνατο. Τα νοσήματα που μεταδίδονται κυρίως με την σεξουαλική επαφή περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τις χλαμυδιακές λοιμώξεις, τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τη μη ειδική βακτηριακή κολπίτιδα, τις λοιμώξεις από τριχομονάδες, τις λοιμώξεις από τον ιο των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), τις ηπατίτιδες και την ιδιαίτερα σημαντική HIV λοίμωξη .

Τέλος, θεωρείται απαραίτητη η άμεση επικοινωνία των γονέων με τα παιδιά τους καθώς και η ενημέρωσή τους από οποιονδήποτε φορέα όπως το σχολείο, κάποιον γιατρό κτλ για να αποφεύγονται τέτοιου είδους ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Διαβάστε επίσης: Σύλληψη με εξωσωματική γονιμοποίηση,

Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών

Έλεγχος για δρεπανοκυτταρική αναιμία και θαλασσαιμία