4rabet

Περίπου το 25% των εγκύων γυναικών διαγιγνώσκονται με βακτηριακή κολπίτιδα (BV). Η BV είναι μια κολπική λοίμωξη που εμφανίζεται όταν υπάρχει ανισορροπία στη φυσιολογική, υγιή κολπική χλωρίδα (μικροοργανισμοί). Όταν συμβαίνει αυτό, τα «κακά» βακτήρια αντισταθμίζουν τα «καλά» που ζουν κανονικά στον κόλπο. Τα πιο κοινά συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας είναι μια έντονη έκκριση με μυρωδιά ψαριού και μια αυξημένη ποσότητα κολπικών εκκρίσεων.

Η BV αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά. Ωστόσο, αν δεν αντιμετωπιστεί κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του βρέφους σας για πρόωρο (πρώιμο) τοκετό ή μωρό χαμηλού βάρους. Αυτό το άρθρο εξετάζει τα συμπτώματα, τις αιτίες, τους παράγοντες κινδύνου, τις επιπλοκές, την πρόληψη και τη θεραπεία της βακτηριακής κολπίτιδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 Ποια είναι τα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας;

Μερικές φορές η BV δεν προκαλεί συμπτώματα. Για ορισμένες γυναίκες, τα συμπτώματα είναι περιοδικά, δηλαδή έρχονται και φεύγουν. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, τα πιο συνηθισμένα είναι:

  • Μια έντονη οσμή: Η BV συχνά συνοδεύεται από μια δύσοσμη κολπική έκκριση. Μπορεί να είναι πιο ισχυρή μετά από κολπική σεξουαλική επαφή ή έμμηνο ρύση.
  • Αυξημένη κολπική έκκριση: Η BV μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση των κολπικών εκκρίσεων. Είναι συνήθως ένα λεπτό (και μερικές φορές αφρώδες) γκρι, πρασινωπό, κίτρινο ή λευκό.
  • Τα λιγότερο συχνά συμπτώματα της BV περιλαμβάνουν:
  • Κάψιμο ή φαγούρα στον κόλπο
  • Κάψιμο με ούρηση
  • Κνησμός γύρω από το εξωτερικό του κόλπου
  • Αιμορραγία μετά την επαφή
Σχεδιάγραμμα για την βακτηριακή κολπίτιδα

Πιθανά συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας

Πώς διαγιγνώσκεται της βακτηριακής κολπίτιδας

Για τη διάγνωση, ο γιατρός θα πάρει ένα ιατρικό ιστορικό και θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση, κολπική εξέταση. Αυτό είναι παρόμοιο με μια πυελική εξέταση και το τεστ Παπανικολάου (οι εξετάσεις που κάνετε κατά τη διάρκεια συνήθων γυναικολογικών ελέγχων ευεξίας). Τρία από τα ακόλουθα τέσσερα κριτήρια πρέπει να πληρούνται για τη διάγνωση της βακτηριακής κολπίτιδας:

  • Ένα pH πάνω από 4,5
  • Λεπτές, αυξημένες κολπικές εκκρίσεις
  • Οσμή ψαριού όταν προστίθεται διάλυμα καλίου 10% στο δείγμα εκκένωσης 20% ή περισσότερα ενδεικτικά κύτταρα (κύτταρα με ασαφή εμφάνιση που υποδεικνύουν βακτήρια) όταν η εκκένωση εξετάζεται με μικροσκόπιο

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα κάνει επίσης εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) κατά τη διάρκεια αυτού του ραντεβού.

Τι προκαλεί τη βακτηριακή κολπίτιδα;

Οι υγιείς κόλποι έχουν φυσικά βακτήρια που ονομάζονται φυσιολογική χλωρίδα. Τα υγιή βακτήρια και οι κολπικές εκκρίσεις διατηρούν τον κόλπο καθαρό και απαλλαγμένο από μολύνσεις. Η βακτηριακή κολπίτιδα εμφανίζεται όταν διαταράσσεται η υγιής ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο. Τα «κακά» βακτήρια καταλαμβάνουν τα «καλά» βακτήρια. Ενώ δεν είναι ΣΜΝ, μπορεί να προκύψει από σεξουαλική δραστηριότητα.

Παράγοντες Κινδύνου για Βακτηριακή Κολπίτιδα

Οι ακόλουθοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο

  • Τακτικό πλύσιμο
  • Χρησιμοποιώντας αρωματικά προϊόντα γυναικείας υγιεινής
  • Έχοντας πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους
  • Μη χρήση προφυλακτικών
  • Κάπνισμα
  • Σεξ με γυναίκες (συνήθως, και οι δύο γυναίκες προσβάλλονται από τη μόλυνση)
  • Εγκυμοσύνη (λόγω ορμονικών αλλαγών)
  • Έχοντας μια ενδομήτρια συσκευή (IUD) (αυτός είναι ένας μικρός κίνδυνος με περιορισμένα στοιχεία)

Αιτίες και Παράγοντες Κινδύνου της Βακτηριακής Κολπίτιδας

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της βακτηριακής κολπίτιδας; Ενώ η BV είναι συνήθως ήπια, είναι απαραίτητη η αντιμετώπισή της, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, υπάρχουν σπάνιες αλλά σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με την BV, όπως:

Πρόωρος τοκετός ή χαμηλό βάρος γέννησης: Η ύπαρξη BV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο να γεννήσετε το μωρό σας πολύ νωρίς. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο το μωρό να έχει χαμηλό βάρος γέννησης.

ΣΜΝ: Η BV αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένου του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), του ιού του απλού έρπητα (HPV), των χλαμυδίων ή της γονόρροιας.

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID): Η PID είναι μια λοίμωξη της μήτρας, των ωοθηκών και των σαλπίγγων.

Υπογονιμότητα: Η ανεπεξέργαστη BV μπορεί να οδηγήσει σε PID, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπογονιμότητας ή μικρότερη επιτυχία με θεραπείες γονιμότητας.

Αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης μετά από γυναικολογικές επεμβάσεις: Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη λοιμώξεων μετά από γυναικολογικές επεμβάσεις όπως η υστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεση της μήτρας).

Πώς αντιμετωπίζεται η βακτηριακή κολπίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ακόμα κι αν τα συμπτώματα της BV είναι ήπια, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε θεραπεία για την πρόληψη των επιπλοκών. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η BV συνήθως αντιμετωπίζεται με ένα από τα ακόλουθα αντιβιοτικά:

  • Flagyl (μετρονιδαζόλη)
  • Clindacin, Cleocin, Clindesse (κλινδαμυκίνη)

Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει χάπια που πρέπει να λαμβάνονται από το στόμα ή ένα τζελ ή κρέμα που εισάγεται ενδοκολπικά (στον κόλπο). Η αντιβιοτική θεραπεία για την BV συνήθως συνταγογραφείται για πέντε έως επτά ημέρες. Είναι καλύτερο να απέχετε από τη σεξουαλική επαφή μέχρι το τέλος της θεραπείας και τα συμπτώματά σας έχουν υποχωρήσει.

Η βακτηριακή κολπίτιδα σε infographic

infographic για την βακτηριακή κολπίτιδα και τα συμπτώματα της.

Είναι η μετρονιδαζόλη και η κλινδαμυκίνη ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού;

Ερευνητικές μελέτες δεν έχουν βρει ανησυχίες σχετικά με τη λήψη μετρονιδαζόλης ή κλινδαμυκίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Αυτό περιλαμβάνει το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η τινιδαζόλη είναι ένα αντιβιοτικό που συνταγογραφείται για μη έγκυες άτομα. Δεν έχει μελετηθεί στην εγκυμοσύνη. Οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν την τινιδαζόλη.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να εξετάσει τα ακόλουθα για τη θεραπεία του BV:

  • Προβιοτικά (από του στόματος ή κολπικά)
  • Βορικό οξύ
  • Κολπική βιταμίνη C
  • Xifaxan (ριφαξιμίνη)
  • Γέλη σακχαρόζης

Οι στενοί σύντροφοι που είναι επίσης γυναίκες θα πρέπει να επισκεφτούν τον γιατρό τους. Αυτό συμβαίνει επειδή η BV μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων. Και οι δύο γυναίκες συνήθως προσβάλλονται από τη μόλυνση και οι σύντροφοι μπορεί να χρειαστούν θεραπεία ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα.

Οι άνδρες σύντροφοι συνήθως δεν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η θεραπεία του άνδρα συντρόφου σας δεν βοηθά στην πρόληψη του υποτροπιάζοντος BV. Αυτό μπορεί να αλλάξει εάν περαιτέρω μελέτες δείξουν ότι η θεραπεία είναι χρήσιμη.

Επαναλαμβανόμενη βακτηριακή κολπίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μερικές φορές οι γυναικολόγοι συνταγογραφούν τόσο από του στόματος όσο και κολπικά φάρμακα για να τα πάρετε ταυτόχρονα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η μόλυνση επαναλαμβάνεται (επιστρέφει). Με επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, ο γιατρός μπορεί να αυξήσει τη δόση και τη διάρκεια (χρόνο) του φαρμάκου. Μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν μια δόση συντήρησης κολπικής κρέμας για να αποτρέψουν την επιστροφή της.

Πώς να αποτρέψετε τη βακτηριακή κολπίτιδα

Αν και η BV δεν είναι ΣΜΝ, μπορεί να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Τα ακόλουθα μειώνουν τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας που σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα:

  • Χρησιμοποιήστε προφυλάξεις.
  • Περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων ή αποφύγετε τη σεξουαλική δραστηριότητα.
  • Αποφύγετε την κολπική επαφή με οτιδήποτε έχει αγγίξει τον πρωκτό σας.
  • Καθαρίστε τα ερωτικά παιχνίδια μετά από κάθε χρήση.

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας:

  • Αποφύγετε αρωματικά σαπούνια, σπρέι ή προϊόντα γυναικείας υγιεινής.
  • Αποφύγετε το κολπικό πλύσιμο.
  • Φοράτε εσώρουχα που αναπνέουν από ύφασμα όπως βαμβάκι.
  • Σταματήστε το κάπνισμα.

Συμπερασματικά

Η βακτηριακή κολπίτιδα (BV) είναι μια κολπική λοίμωξη που εμφανίζεται όταν υπάρχει ανισορροπία στη φυσιολογική κολπική χλωρίδα. Τα ανθυγιεινά βακτήρια υπερτερούν των υγιών βακτηρίων στον κόλπο. Τα πιο κοινά συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας είναι μια έντονη έκκριση με μυρωδιά ψαριού και η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων. Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά που είναι ασφαλή για λήψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μη θεραπευμένη BV μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή μωρού χαμηλού βάρους. Αν και δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ), σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Οι ασφαλέστερες σεξουαλικές πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης.