Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένα πρόβλημα υγείας που επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν ορμονική ανισορροπία και προβλήματα μεταβολισμού που μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική υγεία και την εμφάνισή τους. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι επίσης μια κοινή και θεραπεύσιμη αιτία υπογονιμότητας.

Μερικά από τα συμπτώματα του PCOS περιλαμβάνουν:

  • Ακανόνιστος εμμηνορροϊκός κύκλος. Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να χάσουν περίοδο ή να έχουν λιγότερες περιόδους (λιγότερες από οκτώ το χρόνο). Ή, η περίοδός τους μπορεί να έρχεται κάθε 21 ημέρες ή πιο συχνά. Ορισμένες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σταματούν να έχουν έμμηνο ρύση.
  • Έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, στο πηγούνι ή σε μέρη του σώματος όπου συνήθως οι άνδρες έχουν τρίχες. Η τριχοφυΐα επηρεάζει έως και το 70% των γυναικών με πολυκυστικές
  • Ακμή στο πρόσωπο, στο στήθος και στο πάνω μέρος της πλάτης
  • Αραίωση μαλλιών ή απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής. Φαλάκρα ανδρικού τύπου
  • Αύξηση βάρους ή δυσκολία στην απώλεια βάρους
  • Σκουρόχρωμο δέρμα, ιδιαίτερα κατά μήκος των πτυχών του λαιμού, στη βουβωνική χώρα και κάτω από το στήθος

Infographic για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου δεν είναι γνωστή. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, παίζουν ρόλο:

  1. Υψηλά επίπεδα ανδρογόνων. Τα ανδρογόνα ονομάζονται μερικές φορές «ανδρικές ορμόνες», αν και όλες οι γυναίκες παράγουν μικρές ποσότητες ανδρογόνων. Τα ανδρογόνα ελέγχουν την ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, όπως η φαλάκρα με ανδρικό πρότυπο. Οι γυναίκες με πολυκυστικές έχουν περισσότερα ανδρογόνα από το κανονικό. Τα υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα ανδρογόνων στις γυναίκες μπορούν να εμποδίσουν τις ωοθήκες να απελευθερώσουν ένα ωάριο (ωορρηξία) κατά τη διάρκεια κάθε εμμηνορροϊκού κύκλου και μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον τριχοφυΐα και ακμή, δύο σημάδια του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.
  2. Υψηλά επίπεδα ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο η τροφή που τρώτε μετατρέπεται σε ενέργεια. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι όταν τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται φυσιολογικά στην ινσουλίνη. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα σας γίνονται υψηλότερα από το κανονικό. Πολλές γυναίκες με πολυκυστικές έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, ειδικά όσες έχουν υπέρβαρες ή παχυσαρκίες, έχουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, δεν έχουν αρκετή σωματική δραστηριότητα και έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη (συνήθως διαβήτη τύπου 2). Με την πάροδο του χρόνου, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.

Διάγνωση του συνδρόμου

Δεν υπάρχει εξέταση για τη διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Για να βοηθήσει στη διάγνωση του και να αποκλείσει άλλες αιτίες των συμπτωμάτων σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό σας και να κάνει μια φυσική εξέταση και διάφορες άλλες εξετάσεις:

  • Φυσική εξέταση. Ο γιατρός σας θα μετρήσει την αρτηριακή σας πίεση, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και το μέγεθος της μέσης σας. Θα εξετάσει επίσης το δέρμα σας για επιπλέον τρίχες στο πρόσωπο, το στήθος ή την πλάτη σας, ακμή ή αποχρωματισμό του δέρματος. Ο γιατρός σας μπορεί να αναζητήσει οποιαδήποτε απώλεια μαλλιών ή σημάδια άλλων παθήσεων υγείας (όπως ένας διευρυμένος θυρεοειδής αδένας).
  • Πυελική εξέταση. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια πυελική εξέταση για σημάδια επιπλέον ανδρικών ορμονών (για παράδειγμα, μια διευρυμένη κλειτορίδα) και να ελέγξει εάν οι ωοθήκες σας είναι διευρυμένες ή πρησμένες.
  • Υπερηχογράφημα πυέλου. Αυτό το τεστ χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να εξετάσει τις ωοθήκες σας για κύστες και να ελέγξει το ενδομήτριο (την επένδυση της μήτρας).
  • Εξετάσεις αίματος. Οι εξετάσεις αίματος ελέγχουν τα επίπεδα των ανδρογόνων ορμονών σας, που μερικές φορές ονομάζονται «ανδρικές ορμόνες». Ο γιατρός σας θα ελέγξει επίσης για άλλες ορμόνες που σχετίζονται με άλλα κοινά προβλήματα υγείας που μπορεί να εκληφθούν λανθασμένα ως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, όπως η νόσος του θυρεοειδούς.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ελέγξει τα επίπεδα χοληστερόλης σας και να σας εξετάσει για διαβήτη.

Ο Dr Καλαμπόκας σας εξηγεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Θεραπεία

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά μπορείτε να διαχειριστείτε τα συμπτώματα.

Εσείς και ο γιατρός σας θα επεξεργαστείτε ένα σχέδιο θεραπείας με βάση τα συμπτώματά σας, τα σχέδιά σας για τεκνοποίηση και τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.