Αφαίρεση φρουρών λεμφαδένων με ICG σε λαπαροσκοπική αντιμετώπιση καρκίνου ενδομητρίου από τον Μανόλη Καλαμπόκα

Η λαπαροσκοπική υστερεκτομία είναι μια χειρουργική διαδικασία για την αφαίρεση της μήτρας με τη χρήση λαπαροσκοπίας, δηλαδή με τη χρήση μιας κάμερας και μικρών εργαλείων που εισάγονται μέσω μικρών τομών στην κοιλιακή περιοχή. Αυτή η τεχνική έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοικτή υστερεκτομή, που είναι η παραδοσιακή χειρουργική μέθοδος για την αφαίρεση της μήτρας. Ορισμένα από τα βασικά πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν:

  1. Μικρότερος τραυματισμός: Κατά τη λαπαροσκοπική υστερεκτομία, γίνονται μικρές τομές στο κοιλιακό τοίχωμα αντί για μια μεγάλη τομή όπως στην ανοικτή υστερεκτομή. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής έχει μικρότερο τραυματισμό, λιγότερο πόνο και γρηγορότερη ανάρρωση.
  2. Λιγότερη απώλεια αίματος: Η λαπαροσκοπική υστερεκτομία συνήθως συνοδεύεται από λιγότερη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης, επειδή τα αγγεία μπορούν να σφραγιστούν πιο αποτελεσματικά και να ελεγχθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια.
  3. Συντομότερη διάρκεια νοσηλείας: Επειδή οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική υστερεκτομία αναρρώνουν γρηγορότερα, συνήθως μπορούν να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, πιο γρήγορα από ασθενείς που υποβάλλονται σε ανοικτή υστερεκτομή.
  4. Μικρότερες ουλές: Οι μικρές τομές στο κοιλιακό τοίχωμα συνήθως αφήνουν λιγότερα ορατά σημάδια σε σύγκριση με την μεγάλη τομή που χρησιμοποιείται στην ανοικτή υστερεκτομή.
  5. Μικρότερος κίνδυνος λοιμώξεων: Επειδή οι τομές είναι μικρές και η πρόσβαση στον κοιλιακό χώρο περιορίζεται, ο κίνδυνος λοιμώξεων είναι συνήθως χαμηλότερος σε σχέση με την ανοικτή υστερεκτομή.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η επιλογή μεταξύ λαπαροσκοπικής και ανοικτής υστερεκτομής εξαρτάται από την περίπτωση και την κατάσταση της ασθενούς, και η απόφαση λαμβάνεται από τον γιατρό και τον ασθενή μετά από συζήτηση.

Το ICG (Indocyanine Green) είναι ένα χημικό που χρησιμοποιείται στην ιατρική για διάφορες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης φρουρών λεμφαδένων. Η αφαίρεση φρουρών λεμφαδένων είναι μια διαδικασία που συνήθως εκτελείται σε ασθενείς με καρκίνο, προκειμένου να εξεταστεί η εξάπλωση του καρκίνου και να αξιολογηθεί το στάδιο του. Το ICG μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα εργαλείο για τη βοήθεια στην αφαίρεση φρουρών λεμφαδένων.

Η διαδικασία συνήθως περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  • Ενέσιμο ICG: Ο γιατρός ενέχει το ICG στον ασθενή με τη χρήση μιας ενέσιμη δόσης.
  • Απορρόφηση ICG: Το ICG απορροφάται από τα λεμφαδενικά αγγεία και ακολουθεί την κυκλοφορία του λεμφικού συστήματος.
  • Φωτεινή απεικόνιση: Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό σύστημα που χρησιμοποιεί κοντινό υπέρυθρο φως, οι γιατροί μπορούν να δουν το ICG να φωτίζει τα λεμφαδενικά αγγεία και τους φρουρούς λεμφαδένες.
  • Αφαίρεση φρουρών λεμφαδένων: Με τη βοήθεια της φωτεινής απεικόνισης που παρέχει το ICG, ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει ευκολότερα τους φρουρούς λεμφαδένες και να τους αφαιρέσει.

Το ICG βοηθάει τους γιατρούς να εντοπίσουν τα λεμφαδενικά αγγεία και να αφαιρέσουν τους φρουρούς λεμφαδένες με μεγαλύτερη ακρίβεια, μειώνοντας τον κίνδυνο τυχόν επιπλοκών. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται συχνά σε χειρουργικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου, του μελανώματος και άλλων μορφών καρκίνου που επηρεάζουν το λεμφικό σύστημα.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να πραγματοποιείται από ειδικούς χειρουργούς και ιατρούς που έχουν εμπειρία στη χρήση του ICG και τη φωτεινή απεικόνιση. 

Αφαίρεση λεμφαδένων με ICG

 Γυναικολόγος στην Αθήνα Dr Καλαμπόκας Μανόλης

Ο Dr Μ. Καλαμπόκας είναι ειδικός στη Γυναικολογική Ογκολογία, Λαπαροσκόπηση, Κολποσκόπηση

Δείτε το βιογραφικό μου

Επικοινωνήστε μαζί μου