Ο τράχηλος είναι το κατώτερο, στενό τμήμα της μήτρας που ανοίγει στον κόλπο. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τον HPV, μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια.

Μια λοίμωξη από τον HPV μπορεί να προκαλέσει αλλαγή στην ανάπτυξη των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας, μια κατάσταση γνωστή ως δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας, η οποία είναι προκαρκινική.

Από όλους τους γυναικολογικούς καρκίνους, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο μόνος με προληπτικό τεστ, το τεστ Παπανικολάου.

Όταν εντοπιστεί έγκαιρα, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμος.


→  Ανακαλύψτε τα πιο κοινά σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας


Πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Ο τράχηλος είναι το κατώτερο, στενό τμήμα της μήτρας, που βρίσκεται μεταξύ της ουροδόχου κύστης και του ορθού. Σχηματίζει ένα κανάλι που ανοίγει στον κόλπο, το οποίο οδηγεί στο εξωτερικό του σώματος.

Η έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων του τραχήλου της μήτρας είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι τακτικές πυελικές εξετάσεις και τα τεστ Παπανικολάου μπορούν να ανιχνεύσουν κυτταρικές ανωμαλίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν πριν γίνουν καρκινικές. Οι γυναίκες που είναι 21 ετών και άνω θα πρέπει να κάνουν τακτικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της πυελικής εξέτασης και του τεστ Παπανικολάου.

Εάν διαπιστωθεί λοίμωξη κατά τη διάρκεια ενός τεστ Παπανικολάου, οι γιατροί μπορούν να θεραπεύσουν τη λοίμωξη και να κάνουν ένα άλλο τεστ Παπανικολάου αργότερα. Εάν μια πυελική εξέταση ή το τεστ Παπανικολάου υποδηλώνει κάτι άλλο εκτός από λοίμωξη, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει επαναληπτικό τεστ Παπανικολάου και άλλες εξετάσεις για να προσδιορίσει το ακριβές πρόβλημα.

Σχηματική αναπαράσταση του τεστ Παπ

Οδηγίες για το τεστ Παπ

Γυναίκες κάτω των 30 που δεν είχαν ποτέ μη φυσιολογικό αποτέλεσμα τεστ Παπανικολάου θα πρέπει να κάνουν το τεστ κάθε τρία χρόνια.

Γυναίκες 30 ετών και άνω που δεν είχαν ποτέ μη φυσιολογικό αποτέλεσμα τεστ Παπανικολάου μπορούν να επιλέξουν να κάνουν το τεστ κάθε τρία χρόνια ή να κάνουν τόσο τεστ Παπανικολάου όσο και τεστ HPV κάθε πέντε χρόνια. Ένα τεστ HPV αναζητά τον ιό που προκαλεί ανωμαλίες των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας.

Γυναίκες άνω των 65 ετών και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομία (χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας, συμπεριλαμβανομένου του τραχήλου της μήτρας) θα πρέπει να ρωτήσουν το γιατρό τους σχετικά με τις πυελικές εξετάσεις και το τεστ Παπανικολάου.

Ο ιός HPV κάτω από το μικροσκόπιο

Εμβόλια HPV

Ο HPV είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Επί του παρόντος υπάρχουν τρία εμβόλια που αποτρέπουν τα στελέχη του HPV που ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας:

Ο εννιαδύναμος τύπος εμβολίου για HPV είναι πλέον το πρότυπο φροντίδας. Καλύπτει εννέα τύπους HPV.

Το τετραδύναμο εμβόλιο HPV (Τύποι 6, 11, 16, 18) προστατεύει από τέσσερις τύπους ιού HPV: τους δύο τύπους ιών που προκαλούν τους περισσότερους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας και τους δύο που προκαλούν το 90 τοις εκατό των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.

Προστατεύει επίσης από άλλους καρκίνους που προκαλούνται από τον HPV, όπως καρκίνους και προκαρκινικές καταστάσεις του κόλπου, του αιδοίου και του πρωκτού.

Το δισθενές εμβόλιο HPV προστατεύει από τους δύο τύπους του ιού HPV που προκαλούν τους περισσότερους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας. Προστατεύει επίσης από καρκίνους του πρωκτού.

Αυτά τα εμβόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την πρόληψη ορισμένων τύπων λοίμωξης από τον HPV προτού μολυνθεί ένα άτομο. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μιας υπάρχουσας λοίμωξης από τον HPV. Και τα δύο εμβόλια χορηγούνται ως μια σειρά τριών ενέσεων σε περίοδο έξι μηνών.

Για να είναι πιο αποτελεσματικό, ένα από τα εμβόλια θα πρέπει να χορηγηθεί πριν ένα άτομο γίνει σεξουαλικά ενεργό.

Στο video που ακολουθεί,  Dr Μανόλης Καλαμπόκας περιγράφει τα νέα δεδομένα και τις σύγχρονες τεχνικές στην γυναικολογική ογκολογία