Διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών

Η διάγνωση περιλαμβάνει τη λήψη ιατρικού ιστορικού και φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της πυελικής εξέτασης για τον έλεγχο του κόλπου, του ορθού και της κάτω κοιλίας για μάζες ή eεξωγκώματα. Ένα τεστ Παπανικολάου μπορεί να γίνει ως μέρος της πυελικής εξέτασης. Ωστόσο, το τεστ Παπανικολάου δεν μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο των ωοθηκών. Η οριστική διάγνωση γίνεται τη στιγμή της επέμβασης. Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει άλλες εξετάσεις, όπως:

Υπέρηχος. Αυτή η τεχνική απεικόνισης χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να παράγει μια εικόνα σε μια οθόνη, των κοιλιακών οργάνων, όπως η μήτρα, το ήπαρ και τα νεφρά.

Αξονική τομογραφία (CT ή CAT scan). Αυτή η μη επεμβατική διαδικασία διαγνωστικής απεικόνισης χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό ακτίνων Χ και τεχνολογίας υπολογιστή για την παραγωγή οριζόντιων ή αξονικών εικόνων του σώματος. Η αξονική τομογραφία μπορεί να υποδεικνύει μεγεθυνμένους λεμφαδένες – ένα πιθανό σημάδι εξάπλωσης καρκίνου ή μόλυνσης.

Ενδοφλέβιο πυελόγραμμα (IVP). Οι ακτινογραφίες των νεφρών και των ουρητήρων λαμβάνονται μετά την έγχυση μιας βαφής.

Εξέταση αίματος: Χρησιμοποιείται για τη μέτρηση μιας ουσίας στο αίμα που ονομάζεται CA-125 – ένας δείκτης όγκου που συχνά βρίσκεται αυξημένος στο αίμα των γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών. Χρησιμοποιείται συχνότερα για την παρακολούθηση της προόδου της θεραπείας. Δεν είναι τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς οι μη καρκινικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων.

Βιοψία: Αυτή η διαδικασία αφαιρεί δείγματα ιστού από την ωοθήκη για εξέταση στο μικροσκόπιο. Αυτό γίνεται για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει καρκίνος ή άλλα μη φυσιολογικά κύτταρα. Η διάγνωση του καρκίνου επιβεβαιώνεται μόνο με βιοψία.

Θεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών

3d γυναικολογικό μοντέλο για τον καρκίνο ωοθηκών

Η ειδική θεραπεία για τον καρκίνο των ωοθηκών θα καθοριστεί από τον γιατρό σας με βάση:

  • Το συνολικό σας ιστορικό υγείας και το ιατρικό ιστορικό
  • Έκταση της νόσου
  • Η ανοχή σας για συγκεκριμένα φάρμακα, διαδικασίες ή θεραπείες
  • Προσδοκίες για την πορεία της νόσου

Είναι πολύ σημαντικό τα συγκεκριμένα ευρήματά σας να ενταχθούν στο πλαίσιο από έναν ειδικό. Οι γυναικολόγοι-ογκολόγοι είναι ειδικοί με προηγμένη εκπαίδευση στη διάγνωση, τη θεραπεία και την παρακολούθηση γυναικείων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των ωοθηκών.

Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή συνδυασμό θεραπειών.

Χειρουργική επέμβαση

Χειρουργική επέμβαση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει:

  1. Σαλπιγγοωοθηκεκτομή: χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των σαλπίγγων και των ωοθηκών
  2. Υστερεκτομή: χειρουργική αφαίρεση της μήτρας
  3. Λεμφαδενικός καθαρισμός της πυέλου: αφαίρεση ορισμένων από τους λεμφαδένες από τη λεκάνη
  4. Παρααορτική λεμφαδενεκτομή: αφαίρεση λεμφαδένων που περιβάλλουν την αορτή, την κύρια αρτηρία της καρδιάς
  5. Χειρουργική επέμβαση κυτταρομείωσης ή αφαίρεση όγκου: αφαίρεση ολόκληρου του ορατού όγκου, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς αφαίρεσης της σπλήνας και των οργάνων του γαστρεντερικού σωλήνα

Χημειοθεραπεία

Πρόκειται για τη χρήση αντικαρκινικών φαρμάκων για τη θεραπεία καρκινικών κυττάρων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χημειοθεραπεία λειτουργεί παρεμποδίζοντας την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να αναπτύσσονται ή να αναπαράγονται.

Διαφορετικές ομάδες φαρμάκων λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων. Οι ογκολόγοι θα συστήσουν ένα σχέδιο θεραπείας για κάθε άτομο. Συνήθως, η χημειοθεραπεία χορηγείται ενδοφλεβίως.

Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου των ωοθηκών είναι μέσω της ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας. Αυτός ο τύπος χημειοθεραπείας χορηγείται απευθείας στην κοιλιά μέσω ενός μακρού, λεπτού σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας. Χρησιμοποιείται μόνο για γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών που έχει εξαπλωθεί στο εσωτερικό της κοιλιάς.

Ανοσοθεραπεία

Αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιεί φάρμακα ή εμβόλια για την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Ενώ υπάρχει ένας αυξανόμενος κατάλογος μεμονωμένων φαρμάκων ανοσοθεραπείας που έχουν εγκριθεί για ορισμένους τύπους καρκίνου, αυτά τα φάρμακα δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά στον καρκίνο των ωοθηκών.

Οι κλινικές δοκιμές, οι οποίες μπορεί να είναι διαθέσιμες σε ορισμένους ασθενείς, δοκιμάζουν συνδυασμούς φαρμάκων ανοσοθεραπείας, καθώς και ένα εμβόλιο που στοχεύει τη μεσοθηλίνη. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτές οι μελέτες θα οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.

Όσα πρέπει να γνωρίζεται για την γυναικολογική ογκολογία

Ακτινοθεραπεία

Αυτή η μορφή θεραπείας καρκίνου χρησιμοποιεί ακτίνες Χ υψηλής ενέργειας ή σωματίδια για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Η ακτινοβολία χρησιμοποιείται συχνά για τη συρρίκνωση των όγκων και τη διαχείριση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με καρκίνο των ωοθηκών που δεν μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά ως μέρος της αρχικής θεραπείας ή που έχει επιστρέψει.

Για παράδειγμα, οι ασθενείς με κολπική αιμορραγία λόγω υποτροπής από καρκίνο των ωοθηκών επωφελούνται από ακτινοβολία που ανακουφίζει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αιμορραγία. Η ακτινοβολία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μετά από χειρουργική επέμβαση για επιλεγμένους ασθενείς, με βάση τον τύπο του καρκίνου των ωοθηκών που ανιχνεύθηκε και πόσο εκτεταμένος ήταν ο καρκίνος τη στιγμή της επέμβασης.

Οι τεχνικές ακτινοβολίας που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών μπορεί να περιλαμβάνουν ακτινοβολία ακριβείας με εξωτερική δέσμη, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας ακτινοβολίας ρυθμιζόμενης έντασης (IMRT) και της στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας σώματος (SBRT).

Να θυμάστε ότι η περίπτωση του κάθε ασθενή είναι διαφορετική, επομένως αυτοί οι αριθμοί είναι μόνο μια κατευθυντήρια γραμμή. Ο γιατρός σας μπορεί να συζητήσει μαζί σας, για το τι να περιμένετε.Γυναικολόγος στην Αθήνα Dr Καλαμπόκας Μανόλης

Ο Dr Μ. Καλαμπόκας είναι ειδικός στη Γυναικολογική Ογκολογία, Λαπαροσκόπηση, Κολποσκόπηση

Δείτε το βιογραφικό μου

Επικοινωνήστε μαζί μου