Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια σπάνια, αλλά σοβαρή μορφή καρκίνου που αρχίζει στις ωοθήκες, που είναι μέρος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.
Μετά από πολυετή έρευνα αναγνωρίστηκαν δύο κυρίαρχα γονίδια, τo BRCA1 και BRCA2, που όταν φέρουν βλάβη καθιστούν ευάλωτο το άτομο που φέρει αυτή τη βλάβη στο να αναπτύξει κάποια στιγμή στη ζωή του καρκίνο ωοθηκών.
Συνεπώς, για τις υγιείς γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό θετικό για τις παραπάνω νόσους συστήνεται γενετική συμβουλευτική, προκειμένου να υποβληθούν σε γονιδιακό έλεγχο, ο οποίος διενεργείται με εξέταση αίματος (ή σιέλου σε κάποια κέντρα). Αυτή είναι μια απολύτως χρήσιμη πληροφορία για την υγιή γυναίκα που είναι φορέας της μετάλλαξης, ώστε να λάβει συγκεκριμένες οδηγίες για την πρόληψη εμφάνισης καρκίνου σχετιζόμενου με τις παραπάνω γονιδιακές βλάβες. Η πληροφορία αυτή είναι εξίσου χρήσιμη και για τους άμεσους εξ αίματος συγγενείς, εφόσον η πιθανότητα για κάθε 1ου βαθμού συγγενή να φέρει τη μετάλλαξη είναι 50%.
Όταν ο καρκίνος φθάνει στο στάδιο IIIC2, αυτό σημαίνει ότι ο όγκος έχει εξαπλωθεί εκτός των ωοθηκών και των γύρω ιστών, πιθανόν σε άλλα όργανα του σώματος.
Επιλογές Θεραπείας:
- Χειρουργική Επέμβαση: Στάδια IIIC2 συνήθως σημαίνουν ότι η χειρουργική αφαίρεση του όγκου είναι αναγκαία. Ο γιατρός σας θα προσπαθήσει να αφαιρέσει όσο το δυνατόν περισσότερο από τον καρκίνο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να μην είναι δυνατή η πλήρης αφαίρεση λόγω της εξάπλωσης.
- Χημειοθεραπεία: Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί ισχυρά φάρμακα για την καταστολή του καρκίνου. Σε περιπτώσεις εξάπλωσης του καρκίνου, η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ σημαντική για την εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων σε άλλα μέρη του σώματος.
- Νέα φάρμακα συντήρησης: Η αναστολή της δημιουργίας νεόπλαστων αγγείων και η συνεπακόλουθη στέρηση θρεπτικών υλικών από τον αναπτυσσόμενο καρκινικό ιστό, αποτελεί τη βασική θεωρία της αντιαγγειογενετικής θεραπείας. Ένα από τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα αντιαγγειογενετικά φάρμακα στην ογκολογία, είναι το μονοκλωνικό αντίσωμα bevacizumab, το οποίο στοχεύει το βιολογικό μόριο VEGF (αγγειακός/ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας). Στο πεδίο της γυναικολογικής ογκολογίας, υπάρχει έγκριση για χορήγηση του bevacizumab τόσο στον προχωρημένο, υποτροπιάζοντα ή μεταστατικό καρκίνο των ωοθηκών όσο και στον εμμένοντα, υποτροπιάζοντα ή μεταστατικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, η χορήγηση γίνεται σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία. Επίσης η nilaparib ενδείκνυται για χρήση ως μονοθεραπεία για θεραπεία συντήρησης ενήλικων ασθενών με ευαίσθητο στην πλατίνα υποτροπιάζοντα υψηλού βαθμού κακοήθειας ορώδη επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών.
Υποστηρικτική Φροντίδα:
Η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να διαχειριστεί τις συναισθηματικές πτυχές της ασθένειας.
Επιπλέον, η διατροφή, η άσκηση και η αρκετή ξεκούραση είναι σημαντικές. Ένας υγιής τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να αντιμετωπίσει τον καρκίνο.
Η στήριξη από την οικογένεια και τους φίλους είναι επίσης ανεκτίμητη. Οι περισσότεροι ασθενείς βρίσκουν δύναμη στην ψυχολογική και συναισθηματική στήριξη των αγαπημένων τους ατόμων.
Σημειώστε πάντα ότι οι παραπάνω πληροφορίες είναι γενικές και είναι σημαντικό να συζητήσετε όλες τις επιλογές θεραπείας και τις προσδοκίες για την ανταπόκριση στη θεραπεία με τον ογκολόγο σας.
Ο Dr Μ. Καλαμπόκας είναι ειδικός στη Γυναικολογική Ογκολογία, Λαπαροσκόπηση, Κολποσκόπηση