Ποιοι τύποι καρκίνων των γυναικείων γεννητικών οργάνων υπάρχουν;

Οι τύποι καρκίνων των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι οι εξής:

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Είναι ο πιο συχνός τύπος καρκίνου του γυναικείου γεννητικού συστήματος. Συνήθως εμφανίζεται στην περιοχή του λαιμού της μήτρας και αργά εξαπλώνεται στον κόλπο.

Καρκίνος του κόλπου: Πρόκειται για έναν σπάνιο τύπο καρκίνου, που εμφανίζεται στον κόλπο.

Καρκίνος των ωοθηκών: Ο καρκίνος αυτός μπορεί να είναι επιφανειακός ή βαθύς και μπορεί να εμφανιστεί στις ωοθήκες ή στα σωληνάκια που συνδέουν τις ωοθήκες με τη μήτρα.

Καρκίνος της μήτρας: Ο καρκίνος αυτός αρχίζει στην επένδυση της μήτρας και μπορεί να είναι είτε επιφανειακός είτε βαθύς.

Καρκίνος του θηλαστικού αδένα: Ο καρκίνος αυτός εμφανίζεται στους θηλαστικούς αδένες και μπορεί να επεκταθεί στο στήθος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι παραπάνω καρκίνοι μπορεί να εμφανιστούν σε διαφορετικά στάδια και να απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση.

Καρκίνος του κόλπου

Ο καρκίνος του κόλπου είναι μια μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται στα κύτταρα του κόλπου της γυναίκας. Είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου, αλλά παραμένει σημαντικός λόγω της σοβαρότητας των επιπτώσεών του στην υγεία των γυναικών.

Ο καρκίνος του κόλπου μπορεί να είναι επιφανειακός ή βαθύς. Ο επιφανειακός καρκίνος αρχίζει από τα επάνω στρώματα του κόλπου και είναι πιο πιθανό να ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο. Ο βαθύς καρκίνος αρχίζει από τα βαθύτερα στρώματα του κόλπου και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του κόλπου είναι:

 • η ηλικία,
 • το κάπνισμα,
 • οι λοιμώξεις του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV),
 • οι ορμονικές αλλαγές,
 • ορισμένες γενετικές κληρονομικές παράγοντες και
 • η ανθυγιεινή διατροφή.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του κόλπου μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στην απόχρωση, την υφή και το μέγεθος του κόλπου και αιμορραγίες.

Στάδια καρκίνου του αιδοίου

Σχεδιάγραμμα με τα 4 στάδια του καρκίνου του αιδοίου

Ποια είναι τα είδη του καρκίνου του κόλπου;

Ο καρκίνος του κόλπου της γυναίκας μπορεί να χωριστεί σε διάφορα υποτύπους, ανάλογα με τα κύτταρα που επηρεάζονται. Οι πιο συνηθισμένοι υποτύποι είναι οι ακόλουθοι:

 1. Καρκίνος των κυττάρων μεταγγίσεων (Squamous cell carcinoma): Αυτός ο τύπος καρκίνου ξεκινά από τα λεπτά κύτταρα στην επιφάνεια του κόλπου και αποτελεί τον πιο συνηθισμένο υποτύπο.
 2. Καρκίνος των κυττάρων του αδένα (Adenocarcinoma): Αυτός ο τύπος καρκίνου ξεκινά από τα κύτταρα που βρίσκονται στο εσωτερικό του κόλπου, τα οποία παράγουν ορμόνες ή άλλες ουσίες.
 3. Καρκίνος μεταβατικών κυττάρων (Transitional cell carcinoma): Αυτός ο τύπος καρκίνου ξεκινά από τα κύτταρα που είναι από κοινού υπεύθυνα για την επένδυση του κόλπου και την κοντινή περιοχή της ουροδόχου κύστης.
 4. Σπάνιοι τύποι καρκίνου: Υπάρχουν επίσης λιγότερο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου του κόλπου, όπως ο καρκίνος των κυττάρων του Bartholin (Bartholin’s gland carcinoma) και ο καρκίνος των κυττάρων Melanoma, που αποτελούνται από κύτταρα

Σε ποια μέρη του κόλπου μπορεί να εμφανιστεί ο καρκίνος;

Ο καρκίνος του κόλπου μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα μέρη του κόλπου. Οι πιο συνηθισμένες περιοχές που επηρεάζονται είναι οι εξής:

Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα (labia): Αυτή η περιοχή βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου και μπορεί να είναι η αρχική θέση εμφάνισης του καρκίνου.

Οι κερκίδες (vaginal fornices): Πρόκειται για τις καμπύλες του κόλπου, κοντά στην περιοχή της τραχείας της μήτρας.

Τα τοιχώματα του κόλπου (vaginal walls): Ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί στον εμφραγμένο τοίχωμα του κόλπου.

Ο λαιμός της μήτρας (cervix): Ο καρκίνος του κόλπου μπορεί να επηρεάσει επίσης τον λαιμό της μήτρας, όπου συναντιούνται ο κόλπος και η μήτρα.

Επιπλέον, ο καρκίνος του κόλπου μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, όπως οι λεμφαδένες της περιοχής και οι απομακρυσμένες περιοχές, όπως οι πνεύμονες και η ηπατική περιοχή.

Συμπτώματα

Ο καρκίνος του κόλπου μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι ασυμπτωματικός στα πρώτα στάδια. Ορισμένα από τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζονται κατά την πρόοδο του καρκίνου του κόλπου περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγές στην απόχρωση, την υφή και το μέγεθος του κόλπου
 • Αιμορραγίες κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή μετά από αυτήν
 • Αλλαγές στη διάρκεια ή τη συχνότητα της περιόδου
 • Επίμονη κνησμός ή αίσθημα πόνου στον κόλπο ή στη γεννητική περιοχή
 • Αίσθημα πίεσης ή πόνου στην περιοχή της οσφύος
 • Απώλεια βάρους χωρίς εμφανείς λόγο.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλες παθήσεις και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει καρκίνος του κόλπου. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, συνιστάται να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας.

Ποσοστά επιβίωσης

Η επιβίωση από τον καρκίνο του κόλπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το στάδιο της ασθένειας στον οποίο διαγιγνώσκεται, η ηλικία και η γενική υγεία της ασθενούς. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την επιβίωση από τον καρκίνο του κόλπου είναι:

 1. Στάδιο του καρκίνου: Ο καρκίνος του κόλπου διακρίνεται σε τέσσερα στάδια, με το στάδιο 1 να είναι ο πιο περιορισμένος και το στάδιο 4 να είναι ο πιο προχωρημένος. Η επιβίωση αυξάνει όσο πιο περιορισμένο είναι το στάδιο του καρκίνου στη στιγμή της διάγνωσης.
 2. Θεραπεία: Η επιβίωση αυξάνει εάν η ασθενής υποβληθεί σε αποτελεσματική θεραπεία, περιλαμβανομένης της χειρουργικής εξέτασης και της ακτινοθεραπείας ή χημειοθεραπείας.
 3. Ηλικία: Το ποσοστό επιβίωσης είναι υψηλότερη στις νεότερες γυναίκες.
 4. Γενική υγεία: Η επιβίωση μπορεί να επηρεαστεί από υπάρχουσες άλλες παθήσεις ή προβλήματα υγείας.

 Γυναικολόγος στην Αθήνα Dr Καλαμπόκας Μανόλης

Ο Dr Μ. Καλαμπόκας είναι ειδικός στη Γυναικολογική Ογκολογία, Λαπαροσκόπηση, Κολποσκόπηση

Δείτε το βιογραφικό μου

Επικοινωνήστε μαζί μου

Ενημερωθείτε εκτενώς για τον καρκίνο του κόλπου

 

 

Παρακολουθήστε το video για την γυναικολογική ογκολογία