Ριζικό χειρουργείο για προχωρημένου σταδίου καρκίνο ενδομητρίου από τον Μανόλη Καλαμπόκα!

Ασθενής με προχωρημένου σταδίου καρκίνου του ενδομήτριου (μετάσταση στις ωοθήκες – περιτόναιο, ορογονό μήτρας και ορθό) υπεβλήθη σε ριζική υστερεκτομία, πυελικό και παρα-αορτικό λεμφαδενικό καθαρισμό και περιτονεκτομή.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος γυναικολογικός καρκίνος. Περίπου 50.000 Αμερικανίδες διαγιγνώσκονται με τη νόσο κάθε χρόνο. Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι επίσης η πιο κοινή μορφή καρκίνου της μήτρας, επομένως αναφέρεται συχνά ως καρκίνος της μήτρας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

  1. Ο καρκίνος του ενδομητρίου ξεκινά από την επένδυση της μήτρας – το ενδομήτριο.
  2. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του ενδομητρίου. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, τη διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και την προηγούμενη χρήση του φαρμάκου ταμοξιφαίνης για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
  3. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ανώμαλη κολπική αιμορραγία, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, δύσκολη ή επώδυνη ούρηση και πόνο στην περιοχή της πυέλου.
  4. Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμος όταν εντοπιστεί έγκαιρα.

Η επένδυση της μήτρας ονομάζεται ενδομήτριο. Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο πιο συχνός καρκίνος των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι διαφορετικός από τον καρκίνο του συνδετικού ιστού ή του μυός της μήτρας, ο οποίος ονομάζεται σάρκωμα της μήτρας. Περίπου το 80 τοις εκατό όλων των καρκίνων του ενδομητρίου είναι αδενοκαρκινώματα. Αυτό σημαίνει ότι ο καρκίνος εμφανίζεται στα κύτταρα που αναπτύσσουν τους αδένες στο ενδομήτριο. Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι εξαιρετικά ιάσιμος όταν εντοπιστεί έγκαιρα.

Το καρκινοσάρκωμα της μήτρας είναι ένας πολύ σπάνιος τύπος καρκίνου της μήτρας, με χαρακτηριστικά τόσο του καρκίνου του ενδομητρίου όσο και του σαρκώματος της μήτρας. Είναι επίσης γνωστός ως κακοήθης μεικτός μεσοδερμικός όγκος.

Τύποι καρκίνου του ενδομητρίου

Οι καρκίνοι του ενδομητρίου συνήθως ομαδοποιούνται σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες:

  • μετάλλαξη p53
  • POLE μετάλλαξη
  • Υψηλός αριθμός αντιγράφων
  • Χαμηλός αριθμός αντιγράφων

Χρησιμοποιούνται κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση θεραπειών για καρκίνους που εντοπίζονται σε καθεμία από αυτές τις ομάδες, συμπεριλαμβανομένων νέων δοκιμών ανοσοθεραπείας.