Ο καρκίνος του τραχήλου συμβαίνει όταν φυσιολογικά κύτταρα του τραχήλου μετατρέπονται σε άτυπα (δυσπλασία) και στη συνέχεια εξελίσσονται σε καρκινικά όπου και πολλαπλασιάζονται εκτός ελέγχου. Οι περισσότερες γυναίκες που υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου μπορούν συνήθως να ανακαλύψουν τις δυσπλασίες αλλά και τον καρκίνο σε αρχικά στάδια και να θεραπευτούν.

Ο καρκίνος του τραχήλου μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα από την αρχή. Συνήθως προκαλεί κολπική αιμορραγία που συμβαίνει: μεταξύ της εμμήνου ρύσεως, μετά τη σεξουαλική επαφή και ανώμαλη κολπική αιμορραγία στην εμμηνόπαυση.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να προκληθούν από καταστάσεις που δεν είναι καρκίνος. Αλλά αν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα ενημερώστε τον ιατρό σας.

Το τεστ Παπανικολάου (ονομάζεται επίσης “Τεστ Παπ”) χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των γυναικών που εμφανίζουν προκαρκινικές καταστάσεις αλλά και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Εάν το τεστ είναι παθολογικό και τα κύτταρα είναι μη φυσιολογικά, ο ιατρός θα προχωρήσει στη συνέχεια με μία εξέταση που λέγεται κολποσκόπηση και κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να χρειασθεί να ληφθεί δείγμα ιστού από το τράχηλο (βιοψία).

Οι ιατροί μερικές φορές βρίσκουν τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας να είναι ανώμαλα και να έχουν μεγάλη πιθανότητα να εξελιχτούν σε καρκίνο. Ο ιατρός σας μπορεί να θεραπεύσει αυτά τα κύτταρα “προ-καρκίνου” με διαφορετικούς τρόπους.

Η σωστή θεραπεία για σας θα εξαρτηθεί από το στάδιο του καρκίνου σας, την ηλικία σας, και άλλα προβλήματα υγείας. Η θεραπεία σας θα εξαρτηθεί επίσης από το αν μπορείτε ή θέλετε να μείνετε έγκυος στο μέλλον.

Ο καρκίνος του τραχήλου μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους:

  • Χειρουργικά: Ο καρκίνος του τραχήλου είναι συνήθως αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου. Η ριζικότητα της επέμβασης εξαρτάται από το στάδιο και μπορεί να περιλαμβάνει: Αφαίρεση του τραχήλου, της μήτρας, και το άνω τμήμα του κόλπου – Αυτό ονομάζεται “ριζική υστερεκτομή”, αφαίρεση του συνόλου ή μέρους του τραχήλου της μήτρας (η μήτρα παραμένει στη θέση της)-αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης γίνεται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.
  • Ακτινοθεραπεία και Χημειοθεραπεία- η ακτινοβολία σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Η χημειοθεραπεία είναι ο όρος γιατροί χρησιμοποιούν για να περιγράψει μια ομάδα φαρμάκων που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα επίσης. Οι γυναίκες συνήθως λαμβάνουν χημειοθεραπεία ταυτόχρονα με την ακτινοβολία.

Ενημερωθείτε για τον καρκίνο του ενδομητρίου

Αν θέλετε να αποκτήσετε μωρό, μιλήστε με το ιατρό σας πριν τη θεραπεία. Μερικές γυναίκες μπορούν ακόμα να μείνουν έγκυες μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Όμως, μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος μετά ορισμένους τύπους θεραπείας, όπως υστερεκτομή, ακτινοθεραπεία, ή ορισμένους τύπους χημειοθεραπείας.

Μετά τη θεραπεία, θα πρέπει να ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα κάθε τόσο για να δούμε αν ο καρκίνος επανέλθει.

Εάν ο καρκίνος επιστρέψει, μπορεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία.

Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε όλες τις οδηγίες του ιατρού σας σχετικά με τις επισκέψεις και εξετάσεις. Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τυχόν παρενέργειες ή προβλήματα που έχετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Σε πολλές περιπτώσεις ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί. Τις περισσότερες φορές ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από έναν ιό που ονομάζεται HPV (ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων) που διαδίδεται μέσω του δέρματος με δέρμα επαφή και τη σεξουαλική επαφή. Εμβόλια που εμποδίζουν τους ανθρώπους να μολυνθούν με HPV είναι πλέον διαθέσιμα. Ρωτήστε τον ιατρό σας εάν και πότε θα πρέπει να κάνετε εμβόλιο κατά του HPV. Αυτό το εμβόλιο είναι διαθέσιμο για τους άνδρες και τις γυναίκες, και λειτουργεί καλύτερα εάν ένα πρόσωπο που το λαμβάνει, πριν ξεκινήσει τη σεξουαλική του ζωή.