Μυωπία: Αιτία για Καισαρική τομή;

Πολύ συχνά ερωτώμεθα από εγκύους αν η μυωπία είναι αιτία καισαρικής τομής. Πολλοί συνάδελφοι, ίσως στα πλαίσια έλλειψης ενημέρωσης, ίσως λόγω της γνωστής τάσης που υπάρχει στη χώρα μας για τέλεση καισαρικών τομών “δια πάσα νόσον”, τείνουν να επιβάλλουν στις γυναίκες με –υψηλή συνήθως- μυωπία, τη διεκπεραίωση του τοκετού με καισαρική τομή.

Η άποψη αυτή  είναι ξεπερασμένη και σίγουρα  επιστημονικά μη αποδεκτή. Η εγκυμονούσα γυναίκα με μυωπία πρέπει να γνωρίζει ότι υψηλή μυωπία δε σημαίνει οπωσδήποτε καισαρική τομή. Αυτή είναι απαραίτητη μόνο όταν (και αν) συνοδεύεται από αλλοιώσεις των αγγείων του οφθαλμού, που αποδεικνύεται μετά από βυθοσκόπηση –εξέταση που θα κάνει ο οφθαλμίατρος, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος να γνωμοδοτήσει για το αν είναι απαραίτητη η καισαρική προκειμένου η γυναίκα να διεκπεραιώσει τον τοκετό, χωρίς καμία επίπτωση για την υγεία των οφθαλμών της.

Απαιτείται λοιπόν ψυχραιμία, σωστή προσέγγιση της κάθε εγκύου και σίγουρα κανένας πανικός ώστε να γεννήσει με ασφάλεια και χωρίς καμία επιπλοκή τόσο για την ίδια όσο και για το παιδί της.