Κορωνοϊός: Οδηγίες για την εγκυμοσύνη και το θηλασμό
Οι ακόλουθες συμβουλές παρέχονται βάσει συνδυασμού των υπαρχόντων στοιχείων, της σωστής πρακτικής και συμβουλών από επαγγελματίες. Οι προτεραιότητες είναι (ι) η μείωση της μεταδοτικότητας του COVID-19 σε εγκύους και (ιι) η παροχή φροντίδας σε γυναίκες με ύποπτο / βέβαιο κρούσμα COVID-19. Παρακαλούμε να έχετε υπ’όψη ότι η κατάσταση βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και το παρόν είναι ένας οδηγός που ίσως αναθεωρηθεί εάν ή όταν υπάρξουν νέες πληροφορίες. Για το λόγο αυτό συνιστάται να επισκέπτεστε τη σελίδα του ιατρείου μας τακτικά για ενημερώσεις περιεχομένου.
Ο ιός
Ο νέος κορωνοιός (SARS-COV-2) είναι ένα νέο στέλεχος κορωνοιού ο οποίος προκαλεί το COVID-19 και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Wuhan της Κίνας. Άλλες μολύνσεις από κορωνοιούς περιλαμβάνουν το κοινό κρυολόγημα (HCoV 229E, NL63, OC43 and HKU1), το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV) και το Οξύ Σοβαρό Αναπνευστικό Συνδρομο (SARS-CoV).
Επιδημιολογία
Ο ιός φαίνεται να εμφανίστηκε στην επαρχία Ηubei της Κίνας προς το τέλος του 2019. Έκτοτε η Κίνα είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα και αντίστοιχα στη Ευρώπη η Ιταλία έχει επηρεαστεί περισσότερο μέχρι στιγμής.
Οι έγκυες δεν φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό από τις συνέπειες της μόλυνσης με COVID-19. Τα στοιχεία είναι περιορισμένα αλλά θα πρέπει να δωθεί προσοχή σε εγκύους με υπάρχοντα προβλήματα υγείας μέχρι νεότερα στοιχεία να ξεκαθαρίσουν την εικόνα. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι σε εγκύους.
Μεταδοτικότητα
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης από COVID-19 είναι από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο τελευταία υπάρχουν και περιπτώσεις μόλυνσης χωρίς επαφή με ανθρώπους. Ο ιος φαίνεται ότι μεταδίδεται εύκολα μέσω του αναπνευστικού, μολυσμένων αντικειμένων και μέσω των κοπράνων. Συστήνεται οι επαγγελματίες υγείας να τηρούν αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου μόλυνσης.
Εχουν αναφερθεί δυο περιπτώσεις κάθετης μετάδοσης (από μητέρα στο νεογνό πριν την γέννηση ή ενδοσωματικά κατά τον τοκετό) (1,2). Και στις δύο παραμένει ασαφές εάν η μόλυνση συνέβη πρίν ή συντομα μετά το τοκετό. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν είναι πιθανό το έμβρυο να πρσβληθεί κατά την εγκυμοσύνη. Σε μια σειρά περιπτώσεων που δημοσιευθήκαν από τους Chen et al. ελέγχθηκε αμνιοτικό υγρό, αίμα ομφάλιου λώρου και μητρικό γάλα από γυναίκες με COVID-19 και όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά (3). Επίσης, σε άλλη δημοσίευση από τους Chen et al τρείς πλακούντες από μολυσμένες μητέρες εξετάστηκαν και βρέθηκαν αρνητικοί για τον ιό (4). Σε μια τρίτη δημοσίευση από την ίδια ομάδα, τρία νεογνά με μητέρες με συμπτώματα εξετάστηκαν και βρέθηκαν όλα αρνητικά (5,6).
Συνεπώς η μόλυνση πιθανότατα συμβαίνει μετά τον τοκετό. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός μεταδίδεται από γενετικά υγρά (7).
Αποτελέσματα στην μητέρα / συμπτώματα
Η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών θα βιώσει μικρής ή μέτριας έντασης συμπτώματα όπως του κρυολογήματος ή της γρίπης. Άλλα σχετικά συμπτώματα είναι βήχας, πυρετός, δύσπνοια. Άτομα μεγάλης ηλικίας ή με καταστολή του ανοσοποιητικού, άτομα με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού ή άλλα χρόνια νοσήματα όπως διαβήτης ή καρκίνος δύνανται να παρουσιάσουν έντονα συμπτώματα, όπως πνευμονία και υποξία. Παρόμοια συμπτώματα μπορούν να παρουσιαστούν και σε εγκύους, επομένως πρέπει να διαγνωσθούν και να χορηγηθεί αγωγή άμεσα. Εντός του γενικού πληθυσμού αυξάνεται η ένδειξη ότι ίσως υπάρχει αριθμός ασυμπτωματικών ατόμων ή άλλων με πολύ ήπια συμπτώματα οι οποίοι φέρουν τον ιό, όμως παραμένει άγνωστος ο βαθμός στον οποίο συμβαίνει αυτό.
Αποτέλεσμα στο έμβρυο
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο αποβολής σε σχέση με το COVID-19. Αναφορές από περιστατικά με SARS και MERS δεν καταδεικνύουν πειστικά σχέση μεταξύ μόλυνσης και αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή αποβολή κατά το δεύτερο τρίμηνο (8, 9).
Επειδή δεν υπάρχει ένδειξη ενδομήτριας μόλυνσης του εμβρύου με COVID-19 θεωρείται επί του παρόντος απίθανο να υπάρξουν συγγενή προβλήματα από τον ιό στην ανάπτυξη του εμβρύου.
Υπάρχουν αναφορές πρόωρου τοκετού σε γυναίκες με COVD-19 αλλά είναι ασαφές εάν προκλήθηκε πάντοτε από τον ιατρό ή σε κάποιες περιπτώσεις και από τον οργανισμό. Στις ιατρογενείς περιπτώσεις σχετιζόταν με την μόλυνση αν και υπάρχουν ενδείξεις και για πρώιμη ρήξη μεμβράνης και πρόβλημα στο έμβρυο σε τουλάχιστον μία περίπτωση (2).
Συμβουλές προς τις εγκύους
Ως έγκυος, η πληροφόρηση ότι ανήκετε στις ‘’ευαίσθητες ομάδες’’ από τις 16 Μαρτίου ίσως σας ανησύχησε.
Θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι με τις μέχρι τώρα ενδείξεις οι έγκυοι δεν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής από την μόλυνση από ότι ο γενικός πληθυσμός. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να αλλάξει σε μικρό αριθμό γυναικών τον τρόπο που το σώμα αντιδρά στις σοβαρές λοιμώξεις.
Οι αποφάσεις των αρχών προέρχονται από την ανάγκη να ελεγχθεί η διασπορά της νόσου επειδή ένας αυξανόμενος αριθμός προσβεβλημένων ατόμων θα περιελάμβανε φυσικά και πολλές γυναίκες και αυτό ίσως έθετε τη ζωή κάποιων εγκύων σε κίνδυνο.
Οι γενικές συμβουλές είναι:
- Αν προσβληθείτε από COVID-19 οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα έχετε συμπτώματα ή θα έχετε μια ελαφρά ασθένεια με πλήρη ανάρρωση.
- Αν έχετε σοβαρότερα συμπτώματα ή η ανάρρωση αργεί ίσως αυτό είναι ένδειξη ότι αναπτύσσετε σοβαρότερη λοίμωξη του αναπνευστικού που απαιτεί μεγαλύτερη φροντίδα και η συμβουλή μας είναι ότι αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται ή δεν βελτιώνονται θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ιατρό σας για ενημέρωση και συμβουλές.
- Εάν έχετε συχνές επισκέψεις λόγω της εγκυμοσύνης και είστε καλά ο ιατρός θα σας καθορίσει ένα πλάνο
- Σε κάθε περίπτωση, έχετε υπ’οψη τα εξής
- Επικοινωνήστε με τον ιατρό για ότι σας ανησυχεί.
- Αν έχετε επείγον πρόβλημα σε σχέση με την εγκυμοσύνη αλλά όχι σε σχέση με τον κορωνοϊό χρησιμοποιείστε τον τηλεφωνικό αριθμό που ήδη έχετε.
- Θα πρέπει να έχετε γύρω σας το μικρότερο δυνατό αριθμό ανθρώπων. Παρακαλούμε μην φέρνετε παιδιά και συνοδούς στις προγραμματισμένες επισκέψεις.
Πάντα κοντά σας! Όλα θα πάνε καλά!
References
1 Rasmussen S, Smulian J, Lednicky J, et al. Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) and Pregnancy: What
obstetricians need to know. American Journal of Obstetrics and Gynecology 2020 doi: https://doi.
org/10.1016/j.ajog.2020.02.017
2 Murphy S. Newborn baby tests positive for coronavirus in London. The Guardian 2020 14 March.
3 Chen H, Guo J, Wang C, et al. Clinical characteristics and intrauterine vertical transmission potential of
COVID-19 infection in nine pregnant women: a retrospective review of medical records. Lancet 2020
doi: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30360-3
4 3. Chen S, Huang B, Luo DJ, et al. Pregnant women with new coronavirus infection: a clinical
characteristics and placental pathological analysis of three cases. Zhonghua Bing Li Xue Za Zhi
2020;49(0):E005-E05. doi: 10.3760/cma.j.cn112151-20200225-00138
5 Chen et al. Infants Born to Mothers With a New Coronavirus (COVID-19). Frontiers in Pediatrics
doi:10.3389/fped.2020.00104
6 Chen et al. Infants Born to Mothers With a New Coronavirus (COVID-19) Journal Frontiers
in Pediatrics. Vol 8 p 104 [Available from https://www.frontiersin.org/article/10.3389/
fped.2020.00104] 10.3389/fped.2020.00104
7 Chen et al. Infants Born to Mothers With a New Coronavirus (COVID-19) Journal Frontiers
in Pediatrics. Vol 8 p 104 [Available from https://www.frontiersin.org/article/10.3389/
fped.2020.00104] 10.3389/fped.2020.00104
8 Liu Y, Chen H, Tang K, et al. Clinical manifestations and outcome of SARS-CoV-2 infection during pregnancy.
Journal of Infection 2020;Online doi: https://doi.org/10.1016/j.jinf.2020.02.028
9 Zhang J, Wang Y, Chen L, et al. Clinical analysis of pregnancy in second and third trimesters complicated
severe acute respiratory syndrome. Zhonghua Fu Chan Ke Za Zhi 2003;38:516-20.