Μανόλης Καλαμπόκας: Γυναικολογική ογκολογία. Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Οι γυναικολόγοι ογκολόγοι προσφέρουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση καρκινικών και μη καρκινικών (καλοήθων) καταστάσεων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Αυτά περιλαμβάνουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας , την ενδομητρίωση, τα ινομυώματα, τον καρκίνο των ωοθηκών, τους όγκους της πυέλου, τον καρκίνο της μήτρας, τον καρκίνο του κόλπου και τον καρκίνο του αιδοίου.

Ο γιατρός σας θα μιλήσει μαζί σας για ένα πλήρες φάσμα αποτελεσματικών, καινοτόμων θεραπευτικών επιλογών. Οι γυναικολόγοι ογκολόγοι  είναι ειδικοί σε σύνθετες λαπαροσκοπικές και ρομποτικές προσεγγίσεις, σε χειρουργικές επεμβάσεις που προστατεύουν τη γονιμότητα και σε διαδικασίες μείωσης κινδύνου για κληρονομικά καρκινικά σύνδρομα:

  1. Προχωρημένη λαπαροσκοπική χειρουργική. Αυτή είναι μια αποτελεσματική ελάχιστα επεμβατική τεχνική που έχει αποδειχθεί ότι έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, λιγότερη ενόχληση και μικρότερη περίοδο ανάρρωσης. Η λαπαροσκοπική αφαίρεση με ραδιοσυχνότητες είναι μια λιγότερο επεμβατική εναλλακτική λύση στην υστερεκτομή και τη μυομεκτομή. Δεν περιλαμβάνει κοπή του ιστού της μήτρας και οι περισσότερες γυναίκες συνήθως επιστρέφουν στην κανονική τους δραστηριότητα εντός 7 ημερών.
  2. Ρομποτική χειρουργική. Αυτή η προσέγγιση έχει τα ίδια πλεονεκτήματα με την προηγμένη λαπαροσκόπηση και επιτρέπει στους χειρουργούς να χειρουργούν με αυξημένη ακρίβεια και ακρίβεια, ελαχιστοποιώντας παράλληλα το τραύμα στους περιβάλλοντες ιστούς.
  3. Διεγχειρητική ακτινοθεραπεία (IORT). Αυτή η τεχνική ακτινοβολίας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία προχωρημένων καρκίνων που είναι εντοπισμένοι αλλά έχουν εξαπλωθεί από την αρχική θέση του όγκου σε άτομα που διαφορετικά δεν θα είχαν θεραπευτικές επιλογές. Στο IORT , ο εξοπλισμός μεταφέρεται απευθείας στο χειρουργείο και μια υψηλή δόση ακτινοβολίας χορηγείται απευθείας στο σημείο του καρκίνου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
  4. Ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την άμεση χορήγηση χημειοθεραπείας στην κοιλιά για τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών. Έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου έχει δείξει ότι η ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία παρέχει καλύτερο πλεονέκτημα επιβίωσης, σε σύγκριση με την ενδοφλέβια χημειοθεραπεία μόνο.