Μαιευτική υστερεκτομία με απολίνωση των έσω λαγονίων για έλεγχο της αιμορραγίας σε περιστατικό διεισδυτικού επιπωματικού πλακούντα από τον Μανόλη Καλαμπόκα.

Με τη μέθοδο μας η ασθενής έχασε ελάχιστο αίμα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου και εξήλθε χωρίς επιπλοκές 3 μέρες μετά.
Ολική υστερεκτομή λόγω διεισδυτικού πλακούντα
.
.
Ο Επιπωματικός Πλακούντας αποτελεί μια παθολογική θέση πρόσφυσης του πλακούντα στο κατώτερο τμήμα της μήτρας, επάνω ή πολύ κοντά στο έσω τραχηλικό στόμιο. Συχνά, ο Επιπωματικός Πλακούντας, προσπαθώντας να εξασφαλίσει επαρκή αιμάτωση, εισχωρεί βαθιά μέσα στο τοίχωμα της μήτρας και μπορεί ακόμη να το διασπάσει εντελώς, επεκτείνοντας την παθολογική διαδικασία σε γειτονικά όργανα, συχνότερα στην ουροδόχο κύστη και στα παραμήτρια. Σε αυτήν την περίπτωση, μιλάμε για Διεισδυτικό Πλακούντα.
Καθώς τα ποσοστά τοκετού με καισαρική τομή, η χρήση τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και η ηλικία τεκνοποίησης αυξάνονται, παράλληλα παρατηρείται αύξηση των περιπτώσεων διεισδυτικού πλακούντα. Με επιπολασμό περίπου 0.17%, ο διεισδυτικός πλακούντας αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες μαιευτικής αιμορραγίας και μητρικής νοσηρότητας.
Σε μελέτη που διενεργήσαμε στη Β’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου με σκοπό την περιγραφή της διαχείρισης και της έκβασης των κυήσεων με διεισδυτικό πλακούντα, συμπεριλάβαμε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μαιευτική ολική υστερεκτομή λόγω διεισδυτικού πλακούντα από τον Ιούλιο του 2021 έως και τον Ιανουάριο του 2024.
Η μετεγχειρητική πορεία όλων των ασθενών ήταν ομαλή, χωρίς ανάγκη νοσηλείας σε μονάδα αυξημένης φροντίδας, χωρίς παρουσία επιπλοκών και χωρίς ανάγκη επανεισαγωγής.
Στην κλινική μας, μετά την κάθετη καισαρική τομή επί του πυθμένα της μήτρας και τη συρραφή της μήτρας με τον πλακούντα in situ, ακολουθεί παρασκευή των ουρητήρων, απολίνωση των έσω λαγόνιων αρτηριών και στη συνέχεια τελείται ολική υστερεκτομή μετά των σαλπίγγων.
Η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση από εξειδικευμένη και έμπειρη χειρουργική ομάδα προσφέρει μειωμένη νοσηρότητα για τη μητέρα και καλή περιγεννητική έκβαση για το νεογνό.
.

 

.Γυναικολόγος στην Αθήνα Dr Καλαμπόκας Μανόλης

Ο Dr Μ. Καλαμπόκας είναι ειδικός στη Γυναικολογική Ογκολογία, Λαπαροσκόπηση, Κολποσκόπηση

Δείτε το βιογραφικό μου

Επικοινωνήστε μαζί μου