Ο Θόδωρος και ο Μανόλης Καλαμπόκας στο “Dot” για τις εξελίξεις στη Μαιευτική και Γυναικολογία!

 

ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ

Ένας μαιευτήρας ειδικεύεται στη μαιευτική, η οποία ασχολείται με όλες τις πτυχές της εγκυμοσύνης, από την προγεννητική φροντίδα μέχρι τη μεταγεννητική φροντίδα. Ένας μαιευτήρας γεννά μωρά, ενώ ένας γυναικολόγος όχι. Ένας μαιευτήρας μπορεί επίσης να παρέχει θεραπείες για να σας βοηθήσει να μείνετε έγκυος, όπως θεραπείες γονιμότητας. Εάν γεννήσετε ένα πρόωρο μωρό, ένας μαιευτήρας μπορεί επίσης να παρέχει καθοδήγηση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών. Ένας μαιευτήρας θα διασφαλίσει ότι θα έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη και ότι θα γεννήσετε ένα υγιές μωρό.

Οι μαιευτήρες εκπαιδεύονται επίσης για να χειρίζονται επιπλοκές εγκυμοσύνης, όπως:

  • Έκτοπη κύηση, κατά την οποία το έμβρυο αναπτύσσεται εκτός της μήτρας
  • Σημάδια εμβρυϊκής δυσφορίας, στα οποία το έμβρυο δεν είναι καλά για διάφορους λόγους
  • Θέματα πλακούντα
  • Προεκλαμψία
  • Τοκετός με καισαρική τομή
  • Ένας μαιευτήρας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει αφού έχετε γεννήσει το μωρό σας και αντιμετωπίζετε θέματα όπως η επιλόχεια κατάθλιψη.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Ένας γυναικολόγος ειδικεύεται στη φροντίδα της αναπαραγωγικής υγείας μιας γυναίκας από τη στιγμή που έχει την πρώτη της περίοδο μέχρι την μετεμμηνόπαυση.

Οποιεσδήποτε καταστάσεις επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα, όπως αυτές με τον τράχηλο, τη μήτρα, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες ή τον κόλπο, διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται από γυναικολόγο. Οι γυναικολόγοι πραγματοποιούν επίσης συνιστώμενες εξετάσεις όπως εξετάσεις μαστού, τεστ Παπανικολάου και πυελικές εξετάσεις. Εκτελούν επίσης υστερεκτομές και απολίνωση των σαλπίγγων. Ένας γυναικολόγος μπορεί επίσης να παρέχει εμβόλια για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) για την προστασία από τον καρκίνο που προκαλεί τον HPV.

Οι γυναικολόγοι μπορούν επίσης να παρέχουν συμβουλές για σεξουαλικά θέματα, όπως υπεύθυνες σεξουαλικές πρακτικές, αντισυλληπτικά και προστασία από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Συνολικά, εάν είναι ένα θέμα που δεν αφορά την εγκυμοσύνη που σχετίζεται με την αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας, ένας γυναικολόγος μπορεί να το φροντίσει.

Ένας γυναικολόγος μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει προβλήματα, όπως: