Εάν ο γιατρός, σας έχει συμβουλέψει για θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι. Το μέσο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι περίπου 35-40%. Δεν μπορείτε να αυξήσετε αυτό το ποσοστό στο 80-90%, αλλά σίγουρα υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας, για να ενισχύσετε την πιθανότητα να συλλάβετε σωστά στην πρώτη προσπάθεια. Σε αυτό το άρθρο, θα σας ενημερώσουμε για όλα τα πράγματα που θα σας βοηθήσουν στο συνολικό σας ταξίδι της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Συμβουλές για να κάνετε την εξωσωματική γονιμοποίηση επιτυχημένη

Κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, το ζευγάρι θέλει να δώσει την καλύτερη ευκαιρία να συλλάβει σωστά στην πρώτη προσπάθεια. Για να συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τον τρόπο ζωής σας. Μπορείτε να νικήσετε τις πιθανότητες με σωστή διατροφή, άσκηση, σεξουαλική ζωή και πολλά άλλα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, πάντα έχοντας ως κύριο γνώμονα την δική σας περίπτωση εξατομικευμένα. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να πετύχετε στην εξωσωματική γονιμοποίηση από την πρώτη φορά.

Ιδανική δίαιτα εξωσωματικής γονιμοποίησης

Ορισμένοι ειδικοί δεν προτείνουν στους ασθενείς τους να κάνουν δραστικές αλλαγές στη διατροφή τους. Ωστόσο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ενώ επιλέγετε την εξωσωματική γονιμοποίηση, θα πρέπει να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή γεμάτη με διάφορα μέταλλα, θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Θα πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και μικρή ποσότητα κόκκινου κρέατος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συμπερίληψη όλων αυτών των πραγμάτων στη διατροφή σας αυξάνει τις πιθανότητές σας να συλλάβετε κατά 65-68% με την πρώτη προσπάθεια. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια εξέταση αίματος για να προσδιορίσετε την ανεπάρκεια οποιασδήποτε θρεπτικής ουσίας στο σώμα σας, όπως Β12, φυλλικό οξύ ή φερριτίνη.

Κάνοντας τεστ θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε τα θρεπτικά συστατικά που είναι ελλιπή στο σώμα σας και μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα για να τα εκπληρώσετε.

Καφές κατά τη διάρκεια της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης

Η κατανάλωση  καφέ σε περισσότερες από 5 φορές την ημέρα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης κατά 50%. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω μελέτη σχετικά με αυτό το γεγονός. Οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιείτε μόνο 1-2 φλιτζάνια, κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ

Σταματήστε να καταναλώνετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητές σας για το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, μπορείτε να πίνετε ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα κάθε τόσο. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να πιείτε ένα ποτήρι σαμπάνια κατά τη διάρκεια του γάμου ενώ υποβάλλεστε σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, δεν θα επηρεάσει την υγεία σας. Ωστόσο, συνιστάται πάντα να ακολουθείτε τις συμβουλές των γιατρών. Επίσης, συνιστάται η πλήρης αποφυγή του αλκοόλ μετά την εμβρυομεταφορά καθώς, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο.

Διατροφή μετά την εμβρυομεταφορά

Μετά την εμβρυομεταφορά, θα πρέπει να ακολουθήσετε μια θρεπτική διατροφή και να προσπαθήσετε να μην περιορίσετε τη διατροφή σας σε συγκεκριμένες επιλογές. Αυτό θα επιτρέψει στο σώμα σας να λάβει όλα τα θρεπτικά συστατικά, αυξάνοντας τις πιθανότητές σας για εγκυμοσύνη. Συνιστάται επίσης να αποφεύγετε τα προσυσκευασμένα τρόφιμα, καθώς αυτά μπορεί να ερμηνεύονται με τη φυσική διαδικασία και λειτουργία του σώματός σας.

Άσκηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση

Συνήθως συνιστάται η ανάπαυση του σώματος για την αποφυγή υπερβολικού στρες κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι σταματάτε όλες τις ασκήσεις. Η προτεινόμενη προσέγγιση είναι να συνεχίσετε να ακολουθείτε τη ρουτίνα σας εάν έχετε ένα υγιές σώμα. Επίσης, οι ειδικοί της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν συνιστούν να τρέχετε-περπατάτε περισσότερα από 20 χιλιόμετρα την εβδομάδα. Έτσι, αν είστε τακτική δρομέας, προσπαθήστε να κάνετε ελαφρύ τζόκινγκ, ποδηλασία και περπάτημα.

Σεξ κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Συνιστάται ο σύντροφος να αποφύγει την εκσπερμάτιση τουλάχιστον πριν από 3-4 ημέρες από τη συλλογή του σπέρματος, ενώ υποβάλλεται σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνετε σεξ.

Ωστόσο, τα ζευγάρια μπορούν να κάνουν σεξ μετά από 24 ώρες εμβρυομεταφοράς. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες μεταξύ των ομάδων που έκαναν σεξ μετά από εμβρυομεταφορά και εκείνων που δεν έκαναν, δεν βρέθηκε διαφορά εάν ληφθεί υπόψη το ποσοστό επιτυχίας. Αλλά ναι, μπορείτε να περιορίσετε τη σεξουαλική επαφή εάν αισθάνεστε άβολα. Εάν νιώθετε άνετα, μπορείτε να κάνετε σεξ μετά την εμβρυομεταφορά.

Συμπληρώματα για εξωσωματική γονιμοποίηση

Υπάρχουν διάφορα συμπληρώματα διαθέσιμα για να υποστηρίξουν την εγκυμοσύνη σας.

Μπορείτε να πάρετε προγεννητικά συμπληρώματα βιταμινών 30 ημέρες πριν από τον κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό ενισχύει το επίπεδο του φολικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος του μωρού. Ακόμα κι αν έχετε χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D, είναι συνετό να λαμβάνετε τα συμπληρώματά.

Ωστόσο, πριν προσθέσετε οποιαδήποτε συμπληρώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό εξωσωματικής γονιμοποίησης. Θα σας συμβουλεύσουν για τα καλύτερα συμπληρώματα ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας.

Ο ύπνος είναι σημαντικός

Ο ασθενής χρειάζεται να κοιμάται 7-8 ώρες κατά τη διάρκεια της θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο ύπνος είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος. Κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, το σώμα μας εστιάζει περισσότερο στη θεραπεία από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία.

Συμπερασματικά

Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να είναι μια αγχωτική κατάσταση για πολλά ζευγάρια. Ωστόσο, με το σωστό πρόγραμμα διατροφής και με ένα πρόγραμμα, μπορείτε να χειριστείτε εύκολα αυτήν την κατάσταση και να αυξήσετε πολύ τις πιθανότητες. Μειώστε το άγχος, κοιμηθείτε επαρκώς και πάρτε τα κατάλληλα συμπληρώματα.