Αφαίρεση υποτροπής μεγέθους 6 εκ. από το δεξιό παραμήτριο από τον Μανόλη Καλαμπόκα!

Ασθενής με ιστορικό low grade ενδομητρικού στρωματικού σαρκωμάτος εμφάνισε υποτροπή με 6 εκ. όγκο/ block λεμφαδένων στο δεξιό παραμήτριο – θυρεοειδικό βόθρο.
Μετά από εργώδη παρασκευή των λαγονίων αγγείων και ουρητήρα αφαιρέθηκε en block μαζί με τη σκωληκοειδή απόφυση ο όγκος / block λεμφαδένων από το δεξιό θυρεοειδικό βόθρο.
.
1.  6 εκ. όγκος δεξιού παραμητρίου συμφυόμενος με τη σκωληκοειδή απόφυση, τα λαγόνια αγγεία και ουρητήρα.
.
Ενδομητρικό στρωματικό σάρκωμα
.
.
2. Το δεξιό πυελικό τοίχωμα την αφαίρεση του όγκου (διακρίνονται τα δεξιά λαγόνια αγγεία, θυρεοειδικός βόθρος και ουρητήρας).
.
όγκος λεμφαδένων στο δεξιό παραμήτριο - θυρεοειδικό βόθρο. - αφαίρεση
.
.
όγκος λεμφαδένων στο δεξιό παραμήτριο - θυρεοειδικό βόθρο.
.
.
3. Παρασκεύασμα
.
Αφαίρεση λεμφαδένων από το παραμήτριο
.
.
.

*****    Όγκος λεμφαδένων στο δεξιό παραμήτριο – θυρεοειδικό βόθρο

Οι λεμφαδένες είναι μέρος του λεμφικού συστήματος του ανθρώπου και βρίσκονται σε όλο το σώμα. Οι λεμφαδένες λειτουργούν ως φίλτρα και βοηθούν στην καθαριότητα του λεμφικού υγρού και στην απομάκρυνση των βακτηριών και των ιών.

Ο όγκος στο δεξί παραμήτριο-θυρεοειδικό βόθρο μπορεί να σημαίνει την παρουσία κακοήθους ή καλοήθους όγκου, αλλά και την παρουσία μεταστάσεων από άλλο μέρος του σώματος. Η διάγνωση μπορεί να γίνει με βιοψία του όγκου ή με άλλες εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα ή η αξονική τομογραφία (CT).

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο του όγκου και τη σοβαρότητα της περίπτωσης. Αν ο όγκος είναι καλοήθης, μπορεί να απομακρυνθεί χειρουργικά. Εάν ο όγκος είναι κακοήθης, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική εξαίρεση του όγκου, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή συνδυασμό αυτών των μεθόδων.

*****    Ενδομητρικό στρωματικό σάρκωμα

Το ενδομητρικό στρωματικό σάρκωμα είναι μία μορφή κακοήθους όγκου που αναπτύσσεται στο εσωτερικό της μήτρας, στο επιθήλιο στρώμα που επενδύει τον κόλπο της μήτρας.

Τα συμπτώματα του ενδομητρικού στρωματικού σαρκώματος μπορεί να περιλαμβάνουν αιμορραγίες εκτός περιόδου, διαρροές μετά την εποχή της εμμηνόρροιας, δυσμηνόρροια, πόνο στην κοιλιά και πόνο κατά την σεξουαλική επαφή.

Η διάγνωση γίνεται με βιοψία του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας και η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της περίπτωσης. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική εξάλειψη της μήτρας, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ή συνδυασμό αυτών των μεθόδων.

 Γυναικολόγος στην Αθήνα Dr Καλαμπόκας Μανόλης

Ο Dr Μ. Καλαμπόκας είναι ειδικός στη Γυναικολογική Ογκολογία, Λαπαροσκόπηση, Κολποσκόπηση

Δείτε το βιογραφικό μου

Επικοινωνήστε μαζί μου

Ενημερωθείτε εκτενώς για τον καρκίνο του ενδομητρίου