Στις μέρες μας περίπου ένα στα έξι ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο, άλλοτε άλλου βαθμού, πρόβλημα υπογονιμότητας. Παράλληλα, νέες διαγνωστικές προσεγγίσεις με παράλληλη εφαρμογή καινοτόμων επεμβατικών τεχνικών, έχουν βελτιώσει τα αποτελέσματα των θεραπειών. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι όταν η οποιαδήποτε μέθοδος εφαρμόζεται από πραγματικά ειδικούς μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια στα ευκταία αποτελέσματα.
Πρώτα απ΄ολα , είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι το κάθε ζευγάρι δεν πρέπει να υποβάλλεται σε πληθώρα, άσκοπων τις περισσότερες φορές, διαγνωστικών εξετάσεων και επεμβάσεων, που αφενός αυξάνει πολύ το κόστος της θεραπείας ,αφετέρου δεν προσφέρει τίποτα σε επίπεδο βελτίωσης των πιθανοτήτων επιτυχίας . Ειδικά στην εποχή μας , της οικονομικής στενότητας και των αντίστοιχων περιορισμών, η επιλογή συγκεκριμένων, με χαμηλό συνήθως κόστος αλλά αποτελεσματικών , διαγνωστικών μεθόδων είναι απαραίτητη για την συνακόλουθη εξασφάλιση της επιτυχίας των μεθόδων εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Άλλωστε, σε κατάλληλα επιλεγμένα ζευγάρια , πολλές φορές η εγκυμοσύνη θα επιτευχθεί με απλές και οικονομικές μεθόδους και τεχνικές , όπως π.χ. με την παρακολούθηση της ωοθυλακιορρηξίας και τον αντίστοιχο προγραμματισμό της σεξουαλικής επαφής ή άνάλογες μεθόδους και όχι ακολουθώντας πανάκριβα, αμφιβόλου αξίας ή ακόμα κι επικίνδυνα για την υγεία θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί η ύπαρξη νέων και εξειδικευμένων πρωτοκόλλων διέγερσης των ωοθηκών . Πρωτόκολλα που χαρακτηρίζονται από ασφάλεια, την ελάχιστη απαραίτητη δόση φαρμάκων (που απέχει πολύ από τις μέχρι τώρα «τεράστιες» δοσολογίες που δεν προσφέρουν τίποτα στη βελτίωση των αποτελεσμάτων αλλά προκαλούν μόνο δυσάρεστες παρενέργειες και αυξάνουν το κόστος του κάθε κύκλου) , και, το κυριότερο, άριστα αποτελέσματα σε ότι αφορά στην επίτευξη κυήσεων! Πρωτόκολλα όμως εξατομικευμένα, που δεν δίνονται δηλαδή «σε φωτοτυπία» , όπως δυστυχώς πολλές φορές συμβαίνει, αφού πρέπει να λαμβάνονται κατά νου τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του κάθε ζεύγους και να μην ακολουθούνται τα ίδια πρωτόκολλα για όλα τα ζευγάρια .
Ακόμα, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της μοριακής βιολογίας και εμβρυολογίας καθώς και της προεμφυτευτικής διάγνωσης , δίνει τη δυνατότητα σε ζευγάρια με προβλήματα όπως π.χ. επαναλαμβανόμενες αποβολές στο παρελθόν (είτε από φυσικές συλλήψεις είτε μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση) , να αποκτήσουν αυτό που ίσως αποτελούσε μέχρι σήμερα άπιαστο όνειρο γι’αυτά, ένα υγιές παιδί.
Εξάλλου, τα νέα επιστημονικά δεδομένα τείνουν να καθιερώσουν νέες διεθνείς πρακτικές , όπως π.χ. την προφυλακτική κατάψυξη ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς λόγους (όπως π.χ. για μια γυναίκα που πρέπει π.χ. να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση κάποιας μορφής καρκίνου) αλλά και για κοινωνικούς λόγους: είναι λυπηρό π.χ. μια γυναίκα που καθυστερεί την τεκνοποίηση για λόγους ολοκλήρωσης των σπουδών της ή αναβάθμισης της καριέρας της ,να καταλήγει να συναντά ακόμα και ανυπέρβλητες δυσκολίες στην επίτευξη του στόχου της , κάτι που θα είχε εύκολα και χωρίς ιδιαίτερα οικονομικά βάρη αποφευχθεί εάν στο σωστό χρόνο είχε προφυλάξει τη γονιμότητά της!
Για την επίτευξη αυτών όμως απαιτείται η στενή συνεργασία τόσο με τον ιατρό όσο και με όλη την «ομάδα» , τους εμβρυολόγους , τους εξειδικευμένους νοσηλευτές, τον ψυχολόγο κλπ. Πολλές φορές , θα χρειαστεί η συνεργασία και με σημαντικά κέντρα χωρών του εξωτερικού , π.χ. της Μεγάλης Βρετανίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες και η τεχνογνωσία των παγκόσμια πρωτοπόρων στον τομέα της αντιμετώπισης της υπογονιμότητας, ώστε κάθε Ελληνική Οικογένεια να επιτυγχάνει την ολοκλήρωσή της στον επιθμητό βαθμό!