Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στο σώμα σας και να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς, ώστε να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια ή συμπτώματα του γυναικολογικού καρκίνου (καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών, της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου ).

Εάν έχετε κολπική αιμορραγία που είναι ασυνήθιστη για εσάς, μιλήστε αμέσως με έναν γιατρό. Οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να αναφέρεται στον γιατρό σας. Εάν δεν έχετε ακόμη περάσει την εμμηνόπαυση, αλλά παρατηρήσετε ότι οι περίοδοι σας είναι πιο βαριές, διαρκούν περισσότερο από το κανονικό για εσάς ή εάν έχετε ασυνήθιστη αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, μιλήστε με το γιατρό σας.

Θα πρέπει επίσης να δείτε έναν γιατρό εάν έχετε άλλα προειδοποιητικά σημάδια που διαρκούν δύο εβδομάδες ή περισσότερο και δεν είναι φυσιολογικά για εσάς. Τα συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται από κάτι άλλο εκτός από τον καρκίνο, αλλά ο μόνος τρόπος για να μάθετε είναι να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Τα σημεία και τα συμπτώματα δεν είναι τα ίδια για όλους και κάθε γυναικολογικός καρκίνος έχει τα δικά του σημεία και συμπτώματα.

Κοινά συμπτώματα Γυναικολογικών Καρκίνων

  • Η μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία ή έκκριμα είναι κοινή σε όλους τους γυναικολογικούς καρκίνους εκτός από τον καρκίνο του αιδοίου.
  • Το αίσθημα κορεσμού πολύ γρήγορα ή η δυσκολία στο φαγητό, το φούσκωμα και ο πόνος στην κοιλιά ή στην πλάτη είναι κοινά για τον καρκίνο των ωοθηκών.
  • Ο πόνος ή η πίεση της πυέλου είναι συνήθης για τον καρκίνο των ωοθηκών και της μήτρας.
  • Η συχνότερη ή επείγουσα ανάγκη για ούρηση και/ή η δυσκοιλιότητα είναι κοινά για τον καρκίνο των ωοθηκών και του κόλπου.
  • Κνησμός, κάψιμο, πόνος ή ευαισθησία του αιδοίου και αλλαγές στο χρώμα ή στο δέρμα του αιδοίου, όπως εξάνθημα, πληγές ή κονδυλώματα, εντοπίζονται μόνο στον καρκίνο του αιδοίου.