Η ακριβής αιτία της ενδομητρίωσης είναι ακόμα άγνωστη. Μια θεωρία είναι ότι κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, θραύσματα του ενδομητρίου περνούν προς τα πίσω μέσα από τις σάλπιγγες και στη λεκάνη όπου προσκολλoύνται και αναπτύσσονται.

Περίπου μία στις δέκα γυναίκες έχει ενδομητρίωση.

Η λαπαροσκόπηση είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης. Κατά τη διάρκεια μιας λαπαροσκόπησης, ένα μικρό τηλεσκόπιο (λαπαροσκόπιο) εισάγεται στην κοιλιά ώστε ο ιατρός να δει τον εσωτερικό ιστό. Οι λαπαροσκοπήσεις γίνονται πάντα υπό γενική αναισθησία. Κατά τη διάρκεια μιας λαπαροσκόπησης μπορούν να γίνουν διάφορες επεμβάσεις για την καταστροφή ή την αφαίρεση της ενδομητρίωσης, των ενδομητριακών κύστεων και την απελευθέρωση ουλώδους ιστού (συμφύσεις).

Λαπαροσκοπική υστερεκτομία σε ασθενή με βαριά ενδομητρίωση από τον Μανόλη Καλαμπόκα

Ασθενής με χρόνιο πυελικό άλγος και  κυστικά μορφώματα ωοθηκών στέρεα συμφυόμενα στα πυελικά τοιχώματα, ορθό με ενδομητρίωση και στέρεα συμφυόμενο στη μήτρα – ιερομητρικούς συνδέσμους υπεβλήθη σε λαπαροσκοπική υστερεκτομία μετά την εργώδη παρασκευή των πυελικών τοιχωμάτων και ουρητήρων από τον Μανόλη Καλαμπόκα.

 

Λαπαροσκοπική υστερεκτομία σε ασθενή με ενδομητρίωση 1

 

Λαπαροσκοπική υστερεκτομία σε ασθενή με ενδομητρίωση 2

 

Λαπαροσκοπική υστερεκτομία σε ασθενή με ενδομητρίωση 3

 

Λαπαροσκοπική υστερεκτομία σε ασθενή με ενδομητρίωση 4

 

Λαπαροσκοπική υστερεκτομία σε ασθενή με ενδομητρίωση 5

 

Λαπαροσκοπική υστερεκτομία σε ασθενή με ενδομητρίωση 6

 

Λαπαροσκοπική υστερεκτομία σε ασθενή με ενδομητρίωση 7

 

Λαπαροσκοπική υστερεκτομία σε ασθενή με ενδομητρίωση 8