Μανόλης Καλαμπόκας: Γυναικολογική ογκολογία.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις πολυκυστικές ωοθήκες.

Αιτίες πολυκυστικών ωοθηκών

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι γνωστή. Παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο περιλαμβάνουν:

Αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγει το πάγκρεας. Επιτρέπει στα κύτταρα να χρησιμοποιούν ζάχαρη, το πρωταρχικό ενεργειακό τροφοδοτικό του σώματός σας. Εάν τα κύτταρα γίνουν ανθεκτικά στη δράση της ινσουλίνης, τότε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξηθούν. Αυτό μπορεί να κάνει το σώμα σας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να προσπαθήσει να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσει το σώμα σας να παράγει υπερβολική ποσότητα της ανδρικής ορμόνης ανδρογόνο. Μπορεί να έχετε πρόβλημα με την ωορρηξία, τη διαδικασία όπου τα ωάρια απελευθερώνονται από την ωοθήκη.

Ένα σημάδι αντίστασης στην ινσουλίνη είναι σκούρες, βελούδινες κηλίδες δέρματος στο κάτω μέρος του λαιμού, στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα ή κάτω από το στήθος. Η μεγαλύτερη όρεξη και η αύξηση βάρους μπορεί να είναι άλλα σημάδια.

  • Χαμηλού βαθμού φλεγμονή. Τα λευκά αιμοσφαίρια παράγουν ουσίες ως απόκριση σε μόλυνση ή τραυματισμό. Αυτή η απόκριση ονομάζεται φλεγμονή χαμηλού βαθμού. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν έναν τύπο μακροχρόνιας, χαμηλού βαθμού φλεγμονής που οδηγεί τις πολυκυστικές ωοθήκες να παράγουν ανδρογόνα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα καρδιάς και αιμοφόρων αγγείων.
  • Κληρονομικότητα. Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένα γονίδια μπορεί να συνδέονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη της πάθησης.
  • Περίσσεια ανδρογόνων. Με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι ωοθήκες μπορεί να παράγουν υψηλά επίπεδα ανδρογόνων. Η υπερβολική ποσότητα ανδρογόνων παρεμποδίζει την ωορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι τα ωάρια δεν αναπτύσσονται σε τακτική βάση και δεν απελευθερώνονται από τα ωοθυλάκια όπου αναπτύσσονται. Η περίσσεια ανδρογόνων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερτρίχωση και ακμή.