Μιλάμε στην εκπομπή της Κας Μενεγάκη για την αξία του μαστογραφικού ελέγχου και το πως συνδέεται ο καρκίνος του μαστού με τον καρκίνο των ωοθηκών!

Αιτίες καρκίνου ωοθηκών

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τον καρκίνο των ωοθηκών, αν και οι γιατροί έχουν εντοπίσει πράγματα που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο της νόσου.

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι ο καρκίνος των ωοθηκών ξεκινά όταν κύτταρα μέσα ή κοντά στις ωοθήκες αναπτύσσουν αλλαγές (μεταλλάξεις) στο DNA τους. Το DNA ενός κυττάρου περιέχει τις οδηγίες που λένε στο κύτταρο τι να κάνει. Οι αλλαγές λένε στα κύτταρα να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν γρήγορα, δημιουργώντας μια μάζα (όγκο) καρκινικών κυττάρων. Τα καρκινικά κύτταρα συνεχίζουν να ζουν όταν τα υγιή κύτταρα θα πέθαιναν. Μπορούν να εισβάλουν σε κοντινούς ιστούς και να αποκολληθούν από έναν αρχικό όγκο για να εξαπλωθούν (μετάσταση) σε άλλα μέρη του σώματος.

Τύποι καρκίνου των ωοθηκών

Ο τύπος του κυττάρου όπου ξεκινά ο καρκίνος καθορίζει τον τύπο του καρκίνου των ωοθηκών που έχετε και βοηθά τον γιατρό σας να καθορίσει ποιες θεραπείες είναι οι καλύτερες για εσάς. Οι τύποι καρκίνου των ωοθηκών περιλαμβάνουν:

  • Επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών. Αυτός ο τύπος είναι ο πιο κοινός. Περιλαμβάνει διάφορους υποτύπους, συμπεριλαμβανομένου του ορώδους καρκινώματος και του βλεννώδους καρκινώματος.
  • Στρωματικοί όγκοι. Αυτοί οι σπάνιοι όγκοι συνήθως διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο από άλλους καρκίνους των ωοθηκών.
  • Όγκοι γεννητικών κυττάρων. Αυτοί οι σπάνιοι καρκίνοι των ωοθηκών τείνουν να εμφανίζονται σε μικρότερη ηλικία.