Απόσπασμα από την εκπομπή ”’Όλο υγεία” με θέμα: “Ενδομητρίωση“(endomitriosis). Θεόδωρος Καλαμπόκας, Μαιευτήρ-Χειρούργος-Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή-Εξωσωματική Γονιμοποίηση


Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) βοηθά στη γονιμοποίηση, την ανάπτυξη του εμβρύου και την εμφύτευση, ώστε να μπορείτε να μείνετε έγκυος.

Πώς λειτουργεί η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση σημαίνει εξωσωματική γονιμοποίηση. Είναι ένας από τους πιο ευρέως γνωστούς τύπους τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART). Η εξωσωματική γονιμοποίηση λειτουργεί χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό φαρμάκων και χειρουργικών διαδικασιών για να βοηθήσει το σπέρμα να γονιμοποιήσει ένα ωάριο και να βοηθήσει το γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευθεί στη μήτρα σας .

Αρχικά, παίρνετε φάρμακα που καθιστούν αρκετά από τα ωάρια σας ώριμα και έτοιμα για γονιμοποίηση. Στη συνέχεια, ο γιατρός βγάζει τα ωάρια από το σώμα σας και τα αναμιγνύει με σπέρμα σε ένα εργαστήριο, για να βοηθήσει το σπέρμα να γονιμοποιήσει τα ωάρια. Στη συνέχεια βάζουν 1 ή περισσότερα γονιμοποιημένα ωάρια ( έμβρυα ) απευθείας στη μήτρα σας . Η εγκυμοσύνη συμβαίνει εάν κάποιο από τα έμβρυα εμφυτευθεί στην επένδυση της μήτρας σας.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει πολλά βήματα, και χρειάζονται αρκετοί μήνες για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία. Μερικές φορές λειτουργεί με την πρώτη προσπάθεια, αλλά πολλοί άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο από 1 γύρο εξωσωματικής γονιμοποίησης για να μείνουν έγκυες. Η εξωσωματική γονιμοποίηση σίγουρα αυξάνει τις πιθανότητές σας για εγκυμοσύνη εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα γονιμότητας, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση – το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό και η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν θα λειτουργήσει για όλους.