Ο Θοδωρής Καλαμπόκας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση, μιλά για την πρωτοποριακή μέθοδο endometrial scratch.

Το ενδομήτριο είναι ένα στρώμα ιστού που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας. Στο πρώτο βήμα της εγκυμοσύνης, ένα έμβρυο θα προσκολληθεί στο ενδομήτριο σε μια διαδικασία που ονομάζεται εμφύτευση. Το ενδομήτριο ξύσιμο, γνωστό και ως τραυματισμός του ενδομητρίου, είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται για να διαταράξει σκόπιμα το ενδομήτριο σε γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες. Θεωρείται ότι αυτή η διαταραχή μπορεί να αυξήσει κατά κάποιο τρόπο την πιθανότητα εμφύτευσης εμβρύου κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση και επομένως να δημιουργήσει μια εγκυμοσύνη.

Το ενδομήτριο ξύσιμο μπορεί να γίνει με πολλά διαφορετικά όργανα. Η πιο κοινή τεχνική είναι η διαδικασία βιοψίας του ενδομητρίου, που συνήθως γίνεται με ένα λεπτό εύκαμπτο πλαστικό σωλήνα, πλάτους 3 mm, που ονομάζεται καθετήρας σωλήνων. Ο αγωγός εισάγεται μέσω του τραχήλου της μήτρας (λαιμός της μήτρας) στη μήτρα, όπου μετακινείται μπρος-πίσω και περιστρέφεται για να προκαλέσει κάποια διαταραχή. Αυτή είναι η ίδια διαδικασία που θα χρησιμοποιούσε ένας γυναικολόγος για να πάρει ένα δείγμα ενδομητρίου για ανάλυση, όπου ονομάζεται βιοψία ενδομητρίου.

Η διαδικασία επαναπροσδιορίστηκε και μετονομάστηκε ως ενδομήτριο ξύσιμο πρόσφατα λόγω της πιθανής χρήσης της στην περιοχή γονιμότητας. Είναι μια απλή, χαμηλού κόστους διαδικασία που μπορεί να γίνει σε ένα ραντεβού εξωτερικών ασθενών, χωρίς αναισθητικό, σε λίγα μόνο λεπτά. Μπορεί να προκαλέσει κάποια ενόχληση ή πόνο και κάποια αιμορραγία. Οι κίνδυνοι του endometrial scratch περιλαμβάνουν μόλυνση και διάτρηση της μήτρας, αλλά αυτά είναι πολύ σπάνια.