Ακόμη και πριν χάσετε μια περίοδο, το σώμα σας εκπέμπει σήματα ότι μια εγκυμοσύνη μπορεί να είναι γεγονός. Το να εντοπίσετε αυτά τα πολύ πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης μπορεί να σας δώσει χρόνο να εξετάσετε όλες τις επιλογές του οικογενειακού προγραμματισμού σας.

Καθώς οι ορμόνες μετατοπίζονται, αρχίζουν τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Ένα έμβρυο είναι το πιο μικροσκοπικό θαύμα της ζωής, ούτε μισή ίντσα σε μήκος τους πρώτους δύο μήνες της εγκυμοσύνης. Οι αλλαγές όμως που προκαλεί στο σώμα μιας γυναίκας από την αρχή είναι τεράστιες. Αυτό οφείλεται κυρίως σε αλλαγές στις βασικές ορμόνες που ξεκινούν στην αρχή της εγκυμοσύνης. Αυτές οι ορμόνες περιλαμβάνουν τα οιστρογόνα, την προγεστερόνη και την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), η οποία πολλαπλασιάζεται γρήγορα στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Πότε να χρησιμοποιήσετε τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι

Φυσικά, ο πιο ακριβής τρόπος για να μάθετε ότι είστε έγκυος είναι να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι. Αυτό το τεστ χρησιμοποιεί ούρα για τη μέτρηση της hCG (Χοριακή Γοναδοτροπίνη) και είναι γενικά ακριβές ήδη δύο ημέρες πριν από την αναμενόμενη περίοδό σας. (Να θυμάστε ότι οι εγκυμοσύνες χρονολογούνται από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεώς σας, πράγμα που σημαίνει ότι μια γυναίκα με κανονικό μηνιαίο κύκλο μπορεί να είναι ήδη τεσσάρων εβδομάδων έγκυος αυτή τη στιγμή.) Φυσικά, οι γυναίκες που έχουν ακανόνιστη περίοδο μπορείνα δυσκολευτούν να ξέρουν πότε να κάνουν το τεστ. Εάν λάβετε αρνητικό τεστ, επαναλάβετε το το επόμενο πρωί την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσετε το μπάνιο, όταν η hCG (Χοριακή Γοναδοτροπίνη) είναι πιο συγκεντρωμένη.

Εάν εξακολουθεί να είναι αρνητικό και δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η περίοδό σας, δοκιμάστε ξανά λίγες μέρες αργότερα. Ενώ περιμένουν τα αποτελέσματα των τεστ εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες εξετάζουν τα συμπτώματά τους για να προσδιορίσουν εάν έχουν συλλάβει μωρό. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα είναι διαφορετικά για κάθε γυναίκα. Κάποιες βιώνουν πολλά σημάδια, άλλες μόνο ένα ή δύο — ή ακόμα και κανένα. Πολλά από τα συμπτώματα που αποδίδονται στην πρώιμη εγκυμοσύνη μπορούν επίσης να προκληθούν από άλλες καταστάσεις. Ωστόσο, τα συμπτώματα είναι ο τρόπος με τον οποίο πολλές γυναίκες γνωρίζουν ότι είναι έγκυες. Θα αναλύσουμε 9 από τα πιο κοινά σημάδια πρώιμης εγκυμοσύνης που πρέπει να αναζητήσετε:

1. Μικρή ποσότητα αιμορραγίας

Μπορεί να πιστεύετε ότι εάν αιμορραγείτε ελαφρά ή παρατηρείτε κηλίδες, είναι σημάδι ότι η περίοδός σας πλησιάζει, αλλά αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να υποδεικνύει εμφύτευση γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα σας ή άλλες φυσιολογικές συνέπειες της πρώιμης εγκυμοσύνης. Το ένα τέταρτο των εγκύων γυναικών βιώνουν αυτή την κηλίδωση. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), η κηλίδα αρχίζει γενικά περίπου 6 έως 12 ημέρες μετά τη σύλληψη. Αυτή η κηλίδωση μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες ή μπορεί να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες ή ακόμα και κατά το πρώτο τρίμηνο.

Η αιμορραγία εμφύτευσης μπορεί να μοιάζει με καφέ εκκρίμα ή μπορεί να περιέχει μικρές σταγόνες πιο κόκκινου αίματος.

2. Αυξημένη ούρηση όλο το εικοσιτετράωρο

Οι γυναίκες πηγαίνουν συχνότερα από τους άντρες στη τουαλέτα, αλλά συμβαίνει και αργότερα στην εγκυμοσύνη όταν η μήτρα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να πιέζει την κύστη τους. Είναι όμως επίσης ένα κοινό σύμπτωμα τις πρώτες εβδομάδες. Αυτό συμβαίνει επειδή η ορμόνη hCG αυξάνει τη ροή του αίματος στη λεκάνη σας και ο επιπλέον όγκος υγρού μπορεί να προκαλέσει την ανάγκη για περισσότερη ούρηση. Ωστόσο, εάν η συχνοουρία συνοδεύεται από πόνο, είναι πιθανό να έχετε ουρολοίμωξη και πρέπει να εξεταστείτε.

3. Αίσθημα κούρασης και κόπωσης

Ήδη ύστερα από μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη, μπορεί να νιώσετε τον εαυτό σας εξαιρετικά κουρασμένο. Είναι λογικό, από τις ορμόνες καθώς το σώμα αρχίζει τις διεργασίες για να στεγάσει, να ταΐσει και να μεγαλώσει ένα μωρό. Το αίμα αντλείται στο έμβρυο για να παραδώσει θρεπτικά συστατικά και όλες αυτές οι ορμόνες αρχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη. Όλα αυτές οι διεργασίες θα εξαντλήσουν το σώμα μιας γυναίκας. Εάν νιώθετε κουρασμένες, να είστε ευγενικές με τον εαυτό σας και να τοποθετήσετε τα πόδια σας ψηλά.

Μπορεί ακόμη και να κοιμηθείτε μέσα στην ημέρα, ακόμα κι αν δεν έχετε κινηθεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια.

4. Πόνος στο στήθος – Ευαισθησία

Η ευαισθησία στο στήθος είναι ένα από τα πρώτα και πιο κοινά σημάδια εγκυμοσύνης. Εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών που ξεκινούν τη διαδικασία προετοιμασίας των γαλακτοφόρων αγωγών για να ταΐσουν το μωρό. Το στήθος σας μπορεί να πονάει ή να έχετε ενοχλήσεις όπως πριν από την περιόδο.

Υπάρχουν σαφώς κι άλλες αλλαγές που μπορεί να συνοδεύουν αυτόν τον πόνο:

Οι θηλές μπορεί να σκουρύνουν και να μεγαλώσουν. Μερικές γυναίκες αρχίζουν να έχουν πίεση με το σουτιέν, επειδή οι ορμόνες διευρύνουν τον ιστό του μαστού.

5. Συμπτώματα ναυτίας και εμέτου

Όποιος επινόησε τον όρο πρωινή ναυτία προφανώς δεν τον είχε ποτέ, γιατί η ναυτία και ο έμετος μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Αυτή η αίσθηση αρχίζει γενικά από δύο έως οκτώ εβδομάδες μετά τη σύλληψη και μπορεί να συνεχιστεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν και οι περισσότερες γυναίκες βελτιώνονται μετά το πρώτο τρίμηνο.

6. Πονοκεφάλοι

Οι πονοκέφαλοι συνήθως εμφανίζονται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και προκαλούνται από το άγχος, την έλλειψη ύπνου ή άλλες καταστάσεις. Φυσικά, ο πόνος στο κεφάλι μπορεί να σηματοδοτήσει πολλά πράγματα εκτός από την εγκυμοσύνη – γρίπη, λοίμωξη κόλπων και πολλά άλλα, επομένως μπορεί να συμβαίνει, σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα πρώιμης εγκυμοσύνης όταν προσπαθείτε να προσδιορίσετε εάν έχετε συλλάβει. Εάν έχετε πονοκεφάλους νωρίς στην εγκυμοσύνη, πρέπει να πίνετε πολύ νερό, να προσπαθείτε να έχετε ποιοτικό ύπνο το βράδυ, να κάνετε τεχνικές μείωσης του στρες όπως γιόγκα ή η βαθιές αναπνοές και να εντοπίσετε παράγοντες όπως η καταπόνηση των ματιών ή ορισμένες τροφές που μπορείτε να αποφύγετε ή να περιορίσετε.

7. Κράμπες στην κοιλιά ή τη λεκάνη

Οι ήπιες κράμπες στη λεκάνη, στο κάτω μέρος της πλάτης ή στην κοιλιά εμφανίζονται συνήθως νωρίς στην εγκυμοσύνη, καθώς το έμβρυο προσκολλάται στη μήτρα. Αυτές οι κράμπες θα πρέπει να αισθάνονται περισσότερο σαν ενόχληση παρά πόνο. Σοβαρές κράμπες ή πόνος κυρίως στη μία πλευρά του σώματος μπορεί να υποδηλώνουν έκτοπη εγκυμοσύνη ή άλλη επιπλοκή. Επικοινωνήστε αμέσως με τον  γιατρό σας, εάν αντιμετωπίσετε κράμπες όπως αυτή.

8. Ελαφρώς αυξημένη θερμοκρασία σώματος σε εγρήγορση

Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του σώματος κατά τη διάρκεια του κύκλου μιας γυναίκας είναι εξαιρετικά ανεπαίσθητες, με την ανάπαυση ή τη βασική θερμοκρασία του σώματος που συνήθως αυξάνεται τη στιγμή της ωορρηξίας. Για να πιάσετε μια θερμοκρασία σώματος που μπορεί να υποδηλώνει πρώιμη εγκυμοσύνη, πρέπει να τη ελέγχετε κάθε μέρα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θερμοκρασία που να υποδεικνύει πρόωρη εγκυμοσύνη. Ωστόσο, η βασική θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας και σύντομα αρχίζει να πέφτει εάν ένα ωάριο δεν γονιμοποιηθεί.

Για να παρακολουθείτε τη βασική θερμοκρασία του σώματος, κρατήστε ένα θερμόμετρο στο κομοδίνο σας γιατί πρέπει να την μετράτε κάθε πρωί, ιδανικά την ίδια ώρα, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Καταγράψτε τη θερμοκρασία σε ένα χάρτινο διάγραμμα ή σε μια εφαρμογή παρακολούθησης για εύκολη σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

9. Κυκλοθυμία και εναλλαγές διάθεσης

Κάποια στιγμή μεταξύ 6ης και 10ης εβδομάδας μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στη διάθεσή σας. Αυτό είναι σύνηθες στην αρχή της εγκυμοσύνης, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο. Οι αλλαγές στη διάθεση προκαλούνται από μεταβαλλόμενες ορμόνες, οι οποίες μπορούν επίσης να αλλάξουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διάθεση.

Η κόπωση και το σωματικό άγχος που προκαλείται από την αρχή της εγκυμοσύνης πιθανότατα συμβάλλουν επίσης. Οι αλλαγές στη διάθεση συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αλλά αν σας φέρουν σε βαθιά κατάθλιψη ή αν αναπτύξετε σκέψεις αυτοτραυματισμού, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία.

Γνωρίστε την εξωσωματική γονιμοποίηση