Γιατί πρέπει κάποιος να υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση εφαρμόζεται ευρέως για τη θεραπεία της υπογονιμότητας λόγω μιας ποικιλίας καταστάσεων που περιλαμβάνουν:

  • Ενδομητρίωση
  • Εάν και οι δύο σάλπιγγες είναι φραγμένες
  • Έχοντας υψηλό κίνδυνο γενετικής νόσου
  • Όταν χρησιμοποιούνται κρυοσυντηρημένα ωάρια
  • Γυναίκες με τη μήτρα που λείπει, είτε από τη γέννηση είτε αφαιρέθηκαν για ιατρικούς λόγους
  • Ανδρικός παράγοντας και ανεξήγητη υπογονιμότητα
  • Γυναίκες που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ωάρια τους λόγω πρωτοπαθούς ωοθηκικής ανεπάρκειας (POI) ή μείωσης του αριθμού των ωαρίων που σχετίζεται με την ηλικία μπορούν τώρα να μείνουν επιτυχώς έγκυες χρησιμοποιώντας εξωσωματική γονιμοποίηση ωοκυττάρου δότη

Πώς επιτυγχάνεται η εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση;

Τα υπογόνιμα άτομα που σχεδιάζουν να δοκιμάσουν την εξωσωματική γονιμοποίηση υποβάλλονται σε αρκετές αξιολογήσεις πριν από την έναρξη του κύκλου θεραπείας. Το απόθεμα των ωοθηκών της γυναίκας αξιολογείται χρησιμοποιώντας ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH), οιστραδιόλη (E2), ορμόνη αντι-Mullerian (AMH). Εάν η γυναίκα είναι αποφασισμένη, ενώ έχει φτωχό απόθεμα ωοθηκών με βάση οποιαδήποτε από αυτές τις τιμές, μπορεί να συνεχίσει να κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά μπορεί να χρειαστεί να εξετάσει τη χρήση ωαρίων δότη.

Ο άνδρας σύντροφος κάνει ανάλυση σπέρματος για να αποφασίσει εάν ενδείκνυται η ICSI, με βάση τη μορφολογία, τον αριθμό και την κινητικότητα του σπέρματος. Η απεικόνιση της κοιλότητας της μήτρας εντοπίζει τυχόν ανατομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ενδομητρικών πολυπόδων ή ινομυωμάτων, συμφύσεων ή διαφραγμάτων που μπορεί να επηρεάσουν την εμφύτευση του εμβρύου. Συνιστάται έλεγχος μολυσματικών ασθενειών για HIV, ηπατίτιδα Β και C και σύφιλη και για τους δύο συντρόφους.

Η εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση επιτυγχάνεται με τη διαδικασία πέντε βημάτων που αναφέρονται εδώ σταδιακά:

Διέγερση Ωοθηκών: Τα πρώτα βήματα των θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης ξεκινούν με διέγερση των ωοθηκών. Η γυναίκα λαμβάνει ένεση με ορμόνες γονιμότητας για την τόνωση της υγιούς ανάπτυξης των ωαρίων. Αυτές οι ορμόνες τη βοηθούν να παράγει περισσότερα ωάρια από ό,τι θα παρήγαγε σε έναν κανονικό μήνα. Στους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα ανάλογα της ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRH) χρησιμοποιούνται για την εξάλειψη της αύξησης της LH της γυναίκας, επιτρέποντας στους γιατρούς μας να χρονομετρήσουν την ανάκτηση ωαρίων.

Η ανάπτυξη των ωοθυλακίων παρακολουθείται με ενδοκολπικό υπερηχογράφημα και τα επίπεδα Ε2 στο αίμα βοηθούν στον προσδιορισμό τυχόν αλλαγών στο πρωτόκολλο διέγερσης.

Η διέγερση των ωοθηκών γίνεται στη συντριπτική πλειοψηφία των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης, έτσι ώστε να ανακτώνται περίπου 10 έως 20 ωάρια.

Ανάκτηση ωαρίων: Κυρίως, τα ώριμα ωάρια ανακτώνται 34 έως 36 ώρες μετά τη χορήγηση της hCG. Η ανάκτηση ωαρίων πραγματοποιείται με χρήση υπερηχογραφικής καθοδήγησης ενδοκολπικής αναρρόφησης και ενδοφλέβιας καταστολής.

Οι ωοθήκες απεικονίζονται χρησιμοποιώντας έναν κολπικό καθετήρα υπερήχων και ένας προσαρτημένος οδηγός βελόνας βοηθά τον γιατρό να κατευθύνει τη βελόνα σε κάθε ωοθυλάκιο και να αναρροφήσει το ωοκύτταρο και το ωοθυλακικό υγρό.

Συλλογή σπέρματος από τον σύζυγο ή έναν δωρητή: Κατά την αφαίρεση του ωαρίου, ο σύντροφος καλείται να παράσχει δείγμα σπέρματος ή συλλέγεται από Δότες. Τα σπερματοζωάρια που συλλέγονται στη συνέχεια περνούν σε έναν κύκλο πλύσης και στυψίματος υψηλής ταχύτητας και συμπυκνώνονται για να βρουν το πιο υγιές σπέρμα.

Γονιμοποίηση: Γονιμοποίηση ή ICSI χρησιμοποιείται για τα ωράρια. Το δείγμα σπέρματος παρασκευάζεται με απομόνωση του σπέρματος με φυγοκέντρηση πυκνότητας και πλύσιμο σε μέσα με υψηλή συγκέντρωση πρωτεΐνης για την προώθηση της χωρητικότητας, μια διαδικασία που είναι απαραίτητη για να γίνει το σπέρμα γονιμοποιήσιμο στο ωάριο. Υπολογίζονται 50k έως 100k σπερματοζωάρια επωάζονται με ένα ωάριο για 12-18 ώρες και σχηματίζεται ένα έμβρυο. Η υπογονιμότητα του ανδρικού παράγοντα μπορεί να απαιτεί ICSI, όπου ένα ακινητοποιημένο σπέρμα εγχέεται απευθείας στο ωάριο/ωάριο.

Αυτό παρακάμπτει την ανάγκη για το σπέρμα να διεισδύσει στη διαφανή ζώνη, τη μήτρα της γλυκοπρωτεΐνης που περιβάλλει το ωάριο.

Μεταφορά/Εμφύτευση Εμβρύου: 3 ημέρες (στάδιο διάσπασης)/5 ημέρες (στάδιο βλαστοκύστης) μετά τη γονιμοποίηση επιλέγονται για μεταφορά στη μήτρα.

Η μεταφορά σταδίου βλαστοκύστης προσφέρει υψηλότερες ποσοστό γεννήσεων ανά κύκλο και επιτυγχάνεται με λιγότερους αριθμούς εμβρύων και επομένως χαμηλότερα ποσοστά πολλαπλής κύησης. Ωστόσο, το μειονέκτημα της μεταφοράς σταδίου βλαστοκύστης είναι ότι λιγότερα έμβρυα μπορεί να είναι διαθέσιμα για μεταφορά λόγω της απώλειας, στην καλλιέργεια μέχρι την 5η ημέρα. Τα έμβρυα μεταφέρονται υπό ενδοκοιλιακή υπερηχογραφική καθοδήγηση στη μήτρα μέσω ενός καθετήρα που διέρχεται από τον τράχηλο της μήτρας.

Τα έμβρυα τοποθετούνται 1 έως 2 cm από το βυθό της μήτρας. Μετά τη μεταφορά, ο καθετήρας ελέγχεται στο μικροσκόπιο για να διασφαλιστεί ότι δεν συγκρατούνται έμβρυα στον καθετήρα και ότι όλα τα έμβρυα τοποθετήθηκαν επιτυχώς στη μήτρα. Ο αριθμός των εμβρύων που θα μεταφερθούν θα εξαρτηθεί από το στάδιο του εμβρύου, την ποιότητα του εμβρύου, την ηλικία της μητέρας και την προτίμηση του ασθενούς

Η κλινική σημασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Σήμερα, η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου 1 στα 6 ζευγάρια σε όλο τον κόσμο. Από το 1978, πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως έχουν συλληφθεί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Κατά μέσο όρο, κάθε φορά που μια γυναίκα κάνει κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, έχει περίπου 1 στις 3 πιθανότητες να μείνει έγκυος και να αποκτήσει μωρό. Αυτή η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη για τις γυναίκες κάτω των 35 ετών και μικρότερη για τις μεγαλύτερες γυναίκες, μειώνοντας με την ηλικία. Μέχρι την ηλικία των 44 ετών, η πιθανότητα επιτυχίας είναι μικρότερη από 1 στις 10.

Τα ποσοστά γεννήσεων με εξωσωματική γονιμοποίηση ανά σκοπούμενη ανάκτηση ωαρίων ανά ηλικιακή ομάδα ήταν ως εξής:

Γυναίκες κάτω των 35 ετών

Ποσοστό 1 ζώντων γεννήσεων- 99,4% (με γαμέτες Δότες).

Ποσοστό διδύμων ζώντων γεννήσεων – 50,4%

Ποσοστό τρίδυμων ζώντων γεννήσεων – 5,2%

Γυναίκες μεταξύ 35-37 ετών:

Ποσοστό 1 ζώντων γεννήσεων – 90,3%

Ποσοστό διδύμων ζώντων γεννήσεων – 39,5%

Ποσοστό τρίδυμων ζώντων γεννήσεων – 3,2%

Γυναίκες μεταξύ 38-40 ετών:

Ποσοστό 1 ζώντων γεννήσεων – 85,9%

Ποσοστό διδύμων ζώντων γεννήσεων – 38,9%

Ποσοστό τρίδυμων ζώντων γεννήσεων – 2,1%

Γυναίκες μεταξύ 41-42 ετών:

Ποσοστό 1 ζώντων γεννήσεων – 80,6%

Δίδυμα Ποσοστό ζώντων γεννήσεων- 28,3%

Τρίδυμα Ποσοστό ζώντων γεννήσεων) – 1,2%

Γυναίκες άνω των 42 ετών:

Ποσοστό 1 ζώντων γεννήσεων – 70,9%

Ποσοστό διδύμων ζώντων γεννήσεων – 17,1%

Ποσοστό τρίδυμων ζώντων γεννήσεων – 0%

Κόστος εξωσωματικής γονιμοποίησης, στον κόσμο της γονιμότητας

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι χρονοβόρα. Οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι μπορούν να επηρεάσουν συναισθηματικά και σωματικά τους ανθρώπους που τους περνούν. Τα οικονομικά κόστη ποικίλλουν πολύ, αλλά κάθε κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να κοστίζει αρκετές χιλιάδες ρουπίες στην Ινδία. Ωστόσο, ο κόσμος της γονιμότητας προσφέρει εξωσωματική γονιμοποίηση με χαμηλότερο κόστος από άλλους, ανάλογα με τις συνθήκες γονιμότητας και τον τύπο των τυπικών θεραπειών που απαιτούνται.

Πιστεύουμε ότι κάθε ασθενής με εξωσωματική γονιμοποίηση πρέπει να απολαμβάνει την ίδια ευτυχία με άλλα γόνιμα ζευγάρια. Έτσι, προσφέρουμε εξωσωματική γονιμοποίηση με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Εάν σκέφτεστε την εξωσωματική γονιμοποίηση, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε, να σας καθοδηγήσουμε και να σας οδηγήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να πετύχετε εγκυμοσύνη. Για λεπτομέρειες και πληροφορίες σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση ή προσωπική επαγγελματική διαβούλευση, κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας!