Μήτρα 16 εβδομάδων κύησης μεγέθους 14 Χ 13 Χ 13 εκατοστά με κυστικό μόρφωμα δεξιάς ωοθήκης 7 εκατοστών
Διάνοιξη παραμητρίων χώρων. Παρασκευή ουρητήρων και μητραίων αρτηριών. Απολίνωση μητριαίων στην εκφυσή τους για έλεγχο πιθανής αιμορραγίας
Έξοδος μήτρας
Η ακριβής αιτία ανάπτυξης και ανάπτυξης του μυώματος δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά μοριακές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι κάθε όγκος είναι μονοκύτταρης προέλευσης και περίπου το 40% έχει μη τυχαίες και ειδικές για τον όγκο χρωμοσωμικές ανωμαλίες που μπορεί να επηρεάσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης. 10 Επιπλέον, οι γυναίκες με θετικό οικογενειακό ιστορικό μυωμάτων έχουν 1,5 έως 3,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν παρόμοιες βλάβες από εκείνες τις γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό. 8 Αφροαμερικανές γυναίκες έχουν δύο έως 9 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυώματα από τις γυναίκες του Καυκάσου. 11 Όλα τα στοιχεία υποστηρίζουν μια εθνική ή γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση μυωμάτων.
Η σημασία των στεροειδών ορμονών στην παθογένεση των μυωμάτων υποστηρίζεται από την παρατήρηση ότι τα μυώματα δεν εντοπίζονται ποτέ σε προεφηβικά κορίτσια, ότι ο επιπολασμός των μυωμάτων αυξάνεται κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών, κορυφώνοντας την πέμπτη δεκαετία και ότι ο επιπολασμός τους μειώνεται σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση. . Επιπλέον, η πρώιμη ηλικία στην εμμηναρχή και η παχυσαρκία, που σχετίζονται με μεγαλύτερη έκθεση σε ενδογενή οιστρογόνα, συμβάλλουν σε διπλάσιο κίνδυνο για μυώματα της μήτρας. Αντίθετα, η αυξημένη ισοτιμία και το κάπνισμα τσιγάρων, που μπορεί να μειώσουν τα ενδογενή επίπεδα οιστρογόνων, εμφάνισαν σχεδόν 50% μειωμένο κίνδυνο σε σύγκριση με τις άτοκες γυναίκες και τις μη καπνίστριες, αντίστοιχα. 10Τα μυώματα αναφέρεται ότι εμφανίζουν υψηλότερες συγκεντρώσεις υποδοχέων οιστρογόνων, υποδοχέων προγεστερόνης και αρωματάσης, ενός ενζύμου σημαντικό για την τοπική παραγωγή οιστρογόνων, από το φυσιολογικό μυομήτριο.