Επιλογές θεραπείας ανά στάδιο

Η ακτινοθεραπεία ή η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιούνται ειδικότερα για τον όγκο του πρώιμου σταδίου. Αυτές οι θεραπείες είναι εξίσου αποτελεσματικές στη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε πρώιμο στάδιο. Η χημειοακτινοβολία (συνδυασμός χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας) χρησιμοποιείται γενικά για γυναίκες με μεγαλύτερο όγκο, όγκο προχωρημένου σταδίου που βρίσκεται μόνο στη λεκάνη ή εάν οι λεμφαδένες έχουν καρκινικά κύτταρα. Συνήθως, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία χρησιμοποιούνται μετά από χειρουργική επέμβαση, εάν υπάρχει υψηλός κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου ή εάν έχει εξαπλωθεί.

Μάθετε για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας

Μεταστατικός Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας

Εάν ο καρκίνος εξαπλωθεί σε άλλο μέρος του σώματος από όπου ξεκίνησε, οι γιατροί τον αποκαλούν μεταστατικό καρκίνο. Εάν συμβεί αυτό, προτείνεται να μιλήσετε με γιατρούς που έχουν εμπειρία στη θεραπεία του. Οι γιατροί μπορούν να έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το καλύτερο τυπικό σχέδιο θεραπείας. Οι κλινικές δοκιμές μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη ζήτηση μιας δεύτερης γνώμης πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία, ώστε να αισθάνεστε άνετα με το πρόγραμμα που έχετε επιλέξει.

Η χημειοθεραπεία, η ανοσοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ή την αφαίρεση περιοχών που έχουν προσβληθεί πρόσφατα τόσο στην περιοχή της πυέλου όσο και σε άλλα μέρη του σώματος. Η παρηγορητική φροντίδα θα είναι επίσης σημαντική για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και των παρενεργειών, ιδιαίτερα στην ανακούφιση του πόνου και άλλων καταστάσεων από την ακτινοθεραπεία. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η διάγνωση του μεταστατικού καρκίνου είναι πολύ αγχωτική και δύσκολη κατάσταση. Εσείς και η οικογένειά σας προτείνεται να μιλήσετε για το πώς νιώθετε με γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους ή άλλα μέλη της ομάδας υγειονομικής περίθαλψης. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να μιλήσετε με άλλους ασθενείς, μεταξύ άλλων μέσω μιας ομάδας υποστήριξης.

Ύφεση και Πιθανότητα Υποτροπής

Η ύφεση είναι όταν ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας δεν μπορεί να ανιχνευθεί στο σώμα και δεν υπάρχουν συμπτώματα. Αυτό μπορεί επίσης να ονομαστεί ως «Καμία ένδειξη ασθένειας». Η ύφεση μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Αυτή η αβεβαιότητα προκαλεί πολλούς ανθρώπους να ανησυχούν ότι ο καρκίνος θα επανέλθει. Ενώ πολλές υφέσεις είναι μόνιμες, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου. Ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας παρακολούθησης είναι ο έλεγχος για υποτροπή. Η κατανόηση του κινδύνου υποτροπής και των θεραπευτικών επιλογών μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο έτοιμοι εάν ο καρκίνος επιστρέψει.

Εάν ο καρκίνος επανέλθει μετά την αρχική θεραπεία, ονομάζεται υποτροπιάζων καρκίνος. Ο υποτροπιάζων καρκίνος μπορεί να επανέλθει στο ίδιο μέρος (που ονομάζεται τοπική υποτροπή), σε κοντινή απόσταση (τοπική υποτροπή) ή σε άλλο μέρος (μακρινή υποτροπή). Όταν συμβεί αυτό, ένας νέος κύκλος δοκιμών θα ξεκινήσει ξανά για να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για την παρούσα κατάσταση. Αφού γίνει αυτή η εξέταση, εσείς και ο γιατρός σας θα μιλήσετε για τις επιλογές θεραπείας.

Συχνά το σχέδιο θεραπείας θα περιλαμβάνει τις προτάσεις ίασης που περιγράφονται παραπάνω, όπως χειρουργική επέμβαση, συστηματική θεραπεία και ακτινοθεραπεία, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικό συνδυασμό ή να χορηγηθούν με διαφορετικό ρυθμό. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει κλινικές δοκιμές που μελετούν νέους τρόπους θεραπείας αυτού του τύπου υποτροπιάζοντος καρκίνου. Όποιο σχέδιο θεραπείας κι αν επιλέξετε, η ψυχολογική υποστήριξη θα είναι σημαντική για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και των παρενεργειών.

Τα άτομα με υποτροπιάζοντα καρκίνο συχνά βιώνουν συναισθήματα όπως δυσπιστία ή φόβο. Σας ενθαρρύνουμε να μιλήσετε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με αυτά τα συναισθήματα και να ρωτήσετε για υπηρεσίες υποστήριξης που θα σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε.

Εάν η θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα

Η ανάρρωση από τον καρκίνο δεν είναι πάντα δυνατή. Εάν ο καρκίνος δεν μπορεί να θεραπευτεί ή να ελεγχθεί, η ασθένεια μπορεί να ονομαστεί ανίατη. Αυτή η διάγνωση είναι αγχωτική και για πολλούς ανθρώπους, καθώς ο προχωρημένος καρκίνος είναι δύσκολο να συζητηθεί. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για να εκφράσετε τα συναισθήματα, τις προτιμήσεις και τις ανησυχίες σας. Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης έχει ειδικές δεξιότητες, εμπειρία και γνώσεις για να υποστηρίξει τους ασθενείς και τις οικογένειές τους και είναι εκεί για να βοηθήσει.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ένα άτομο είναι σωματικά άνετο, απαλλαγμένο από πόνο και συναισθηματική υποστήριξη.

Η νοσηλευτική φροντίδα και ο ειδικός εξοπλισμός μπορούν να κάνουν τη διαμονή στο σπίτι μια εφαρμόσιμη επιλογή για πολλές οικογένειες. Η ιατρική έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου και σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η θεραπεία έχει θεαματικά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του ενδομητρίου