Ριζική αφαίρεση καρκίνου αιδοίου και μηροβουβωνικός λεμφαδενικός καθαρισμός από τον Μανόλη Καλαμπόκα

Οι  ασθενείς με καρκίνο αιδοίου προσέρχονται προς εξέταση λόγω κάποιας αλλοίωσης της περιοχής που είδαν ή ψηλάφησαν, χωρίς αρκετές φορές να αναφέρουν ιδιαίτερα συμπτώματα, ωστόσο τα συχνότερα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι:

  • Ο κνησμός.
  • Πόνος, ευαισθησία ή δυσφορία στο αιδοίο.
  • Εμφανείς όγκους, εξογκώματα ή ανοιχτές πληγές στο αιδοίο
  • Η αιμόρροια ή οι αυξημένες εκκρίσεις.
  • Η διόγκωση των βουβωνικών λεμφαδένων.
  • Τα συμπτώματα που προκαλεί η προσβολή του ουροποιητικού ή του κατώτερου τμήματος του εντέρου και του πρωκτού σε προχωρημένες περιπτώσεις.

Η οριστική διάγνωση του καρκίνου του αιδοίου απαιτεί τη λήψη βιοψίας, η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται από την περιοχή.

Στα αρχικά στάδια πραγματοποιείται συντηρητική χειρουργική αντιμετώπιση με ευρεία εκτομή της βλάβης με ή χωρίς την αφαίρεση των μηροβουβωνικών λεμφαδένων ή βιοψία φρουρών λεμφαδένων.

 

 

Ο καρκίνος του αιδοίου είναι ένας τύπος καρκίνου που εμφανίζεται στην εξωτερική επιφάνεια των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Το αιδοίο είναι η περιοχή του δέρματος που περιβάλλει την ουρήθρα και τον κόλπο, συμπεριλαμβανομένης της κλειτορίδας και των χειλέων.

Ο καρκίνος του αιδοίου σχηματίζεται συνήθως ως εξόγκωμα ή πληγή στον αιδοίο που συχνά προκαλεί φαγούρα. Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ο καρκίνος του αιδοίου διαγιγνώσκεται πιο συχνά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η θεραπεία του καρκίνου του αιδοίου συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου και μιας μικρής ποσότητας περιβάλλοντος υγιούς ιστού. Μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση καρκίνου του αιδοίου απαιτεί αφαίρεση ολόκληρου του αιδοίου. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ο καρκίνος του αιδοίου, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να χρειαστεί εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση για θεραπεία.