Ομιλία του Μανόλη Καλαμπόκα για τα διαγνωστικά διλήμματα στο Γυναικολογικό Καρκίνο.

Γυναικολογικός καρκίνος είναι κάθε καρκίνος που ξεκινά από τα αναπαραγωγικά όργανα μιας γυναίκας. Ο καρκίνος ονομάζεται πάντα για το μέρος του σώματος από το οποίο ξεκινά. Οι γυναικολογικοί καρκίνοι ξεκινούν σε διαφορετικά σημεία μέσα στη λεκάνη μιας γυναίκας, η οποία είναι η περιοχή κάτω από το στομάχι και ανάμεσα στα οστά του ισχίου.

Τύποι Γυναικολογικού Καρκίνου

  • Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ξεκινά από τον τράχηλο της μήτρας, που είναι το χαμηλότερο, στενό άκρο της μήτρας. (Η μήτρα ονομάζεται επίσης μήτρα.)
  • Ο καρκίνος των ωοθηκών ξεκινά στις ωοθήκες, οι οποίες βρίσκονται σε κάθε πλευρά της μήτρας. Ορισμένοι καρκίνοι των ωοθηκών μπορούν επίσης να ξεκινήσουν στις σάλπιγγες ή στο περιτόναιο.
  • Ο καρκίνος του ενδομητρίου ξεκινά από τη μήτρα, το όργανο σε σχήμα αχλαδιού στη λεκάνη μιας γυναίκας όπου το μωρό μεγαλώνει όταν είναι έγκυος.
  • Ο καρκίνος του κόλπου ξεκινά στον κόλπο, ο οποίος είναι το κοίλο κανάλι που μοιάζει με σωλήνα μεταξύ του πυθμένα της μήτρας και του εξωτερικού του σώματος.
  • Ο καρκίνος του αιδοίου ξεκινά στον αιδοίο, το εξωτερικό μέρος των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Κάθε γυναικολογικός καρκίνος είναι μοναδικός, με διαφορετικά σημεία και συμπτώματα, διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου (πράγματα που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης ασθένειας) και διαφορετικές στρατηγικές πρόληψης. Όλες οι γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο για γυναικολογικούς καρκίνους και ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Όταν οι γυναικολογικοί καρκίνοι εντοπίζονται έγκαιρα, η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική.