Διαθέσιμες Θεραπείες

Η Μονάδα  μας παρέχει μια μεγάλη ποικιλία θεραπειών:

  • Συμβουλευτικές Υπηρεσίες
  • Γονιμοποίηση από Δότη
  • Δωρεά Ωαρίων
  • Κατάψυξη Ωαρίων για γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία η οποία ενδέχεται να επηρεάσει τη γονιμότητα Δωρεά Εμβρύων
  • Κατάψυξη Εμβρύων
  • Ενδοκυτταροοπλασμική Έγχυση Σπερματοζωαρίων (ICSI)
  • Eξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)
  • Φύλαξη σπέρματος για άνδρες που υποβάλλονται σε θεραπεία η οποία ενδέχεται να επηρεάσει την γονιμότητα
  • Ενδομητρική Σπερματέγχυση
  • Χειρουργική Ανάκτηση Σπερματοζωαρίων
  • Παρένθετη Μητρότητα ( υπό προϋποθέσεις )

Κύκλος Θεραπείας

Στάδιο 1 – Ενημέρωση Ασθενών-Κλινική εξέταση

‘Όλα τα ζευγάρια καλούνται να παρευρεθούν απο κοινού, στην πρώτη διαγνωστική επίσκεψη στο ιατρείο. Εκεί θα λάβουν την κατάλληλη ενημέρωση αφού βεβαίως υποβληθούν στον κατάλληλο διαγνωστικό έλεγχο. Αφού υποβληθούν σε πλήρη κλινικοεργαστηριακό έλεγχο, θα τους προταθεί η δέουσα γι’ αυτούς θεραπεία.

Στάδιο 2 – Συνεργασία

Θα ακολουθήσει δεύτερη  επίσκεψη, αφού παρέλθει το κατάλληλο χρονικό διάστημα, ώστε το ζευγάρι να είναι έτοιμο να επιλέξει με τη βοήθεια του ιατρού τη θεραπεία που θα ακολουθηθεί.  Μπορεί, αν αυτό απαιτείται, να γίνει  η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων και εντύπων συγκατάθεσης καθώς και η απάντηση οτιδήποτε ερωτήσεων του ζευγαριού.

Στάδιο 3 – Συμβουλευτική Υποστήριξη

Παρέχεται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την θεραπεία και είναι πολύ ωφέλιμη. Υπάρχει σε όλα τα στάδια της θεραπείας η υποστήριξη από εξειδικευμένο Κλινικό Ψυχολόγο.

Στάδιο 4 – Κύκλος Θεραπείας

Δίνεται πρωτόκολλο αγωγής με όλες τις λεπτομέρειες του τι πρέπει να γίνει και πότε.

Στάδιο 5 – Υπερηχογραφήματα

Γίνονται , σε χρονικό πλαίσιο που καθορίζεται από τον ιατρό, για να διασφαλιστεί ότι μπορεί να αρχίσει η επόμενη φάση του κύκλου και για να ελεγχθεί η ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή. Το όλο διάστημα λήψης της φαρμακευτικής αγωγής, έως την ωοληψία (δηλαδή την οποία ο ιατρός θα «πάρει» τα ωάρια από τις ωοθήκες) , διαρκεί περίπου 12-19 ημέρες.

Στάδιο 6 – Δείγμα Αίματος

Ορισμένες φορές χρειάζεται για να ελεγχθεί  η ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή. Τα σύγχρονα θαραπευτικά πρωτόκολλα  που ακολουθούμε απαιτούν καθόλου ή ελάχιστες αιμοληψίες.

Στάδιο 7 – Συλλογή Ωαρίων («Ωοληψία»)

Γίνεται όταν 3 ή περισσότερα ωοθυλάκια έχουν ικανοποιητικό μέγεθος. Η τελευταία ένεση γίνεται 36-38 ώρες πριν τη συλλογή των ωαρίων. Η διαδικασία διαρκεί 15-30 λεπτά. Εάν το επιθυμείτε, μπορεί να γίνει χωρίς τη χρήση γενικής αναισθησίας.

Στάδιο 8 – Έλεγχος Γονιμοποίησης

Την επόμενη ημέρα μετά την συλλογή των ωαρίων ο Εμβρυολόγος θα σας ενημερώσει πόσα ωάρια γονιμοποιήθηκαν και για την πιθανή ημερομηνία μεταφοράς του εμβρύου («Εμβρυομεταφορά»).

Στάδιο 9 – Μεταφορά Εμβρύου («Εμβρυομεταφορά»)

Δύο έως πέντε ημέρες μετά τη συλλογή των ωαρίων. Εάν υπάρχουν και άλλα έμβρυα εκτός αυτών που θα μεταφερθούν, μπορούν να καταψυχθούν.

Στάδιο 10 – Τεστ Εγκυμοσύνης

Δύο εβδομάδες μετά την μεταφορά του εμβρύου, θα κάνετε μία εξέταση αίματος (στο νοσοκομείο ή διαγνωστικό εργαστήριο) ή ούρων στο σπίτι και θα ενημερώσετε τη Μονάδα για το αποτέλεσμα.

Στάδιο 11 – Υπερηχογράφημα Εγκυμοσύνης

Διεξάγεται πέντε εβδομάδες περίπου μετά την μεταφορά του εμβρύου (σε ημερομηνία που θα καθορισθεί από τον ιατρό ) .

Στάδιο 12 – Παρακολούθηση

Επίσκεψη παρακολούθησης της κύσης και χορήγηση των κατάλληλων οδηγιών προγεννητικού ελέγχου μετά την επεξεργασία των ιατρικών δεδομένων από το ιατρικό προσωπικό.

Εξετάσεις Αίματος πριν την φύλαξη ωαρίων, εμβρύων και σπέρματος

Αυτές οι εξετάσεις αίματος γίνονται πάγια και περιλαμβάνουν:

Έλεγχος για Ηπατίτιδα Β και C

Μολύνουν το ήπαρ και μπορούν να υπάρχουν στο αίμα για πολλά χρόνια πριν οι προσβληθέντες εκδηλώσουν σημάδια ασθένειας.

HIV

Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) ευθύνεται για το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (ΑΙDS).

Εάν κάποια από αυτές τις εξετάσεις αποδειχθεί θετική θα λάβετε εξειδικευμένη υποστήριξη και πληροφόρηση και θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε με το προσωπικό της Μονάδας και τον ιατρό σας.

Εμβρυομεταφορά Κατεψυγμένων Εμβρύων

Τα κατεψυγμένα έμβρυα μπορούν να μεταφερθούν μήνες ή και χρόνια μετά την κατάψυξη. Αυτό μπορεί να γίνει με κανονικό κύκλο ή με κύκλο όπου χρησιμοποιούνται φάρμακα για την προετοιμασία του ενδομητρίου.

Στον κανονικό κύκλο πρέπει να λαμβάνονται δείγματα αίματος καθημερινά από την 10η έως την 18η ημέρα για να διαπιστωθεί πότε συντελείται η ωοθυλακιορρηξία.

Στον ελεγχόμενο κύκλο η αντικατάσταση παίρνει περισσότερο χρόνο διότι τα φάρμακα που χαμηλώνουν τα επίπεδα ορμονών χρειάζονται 18-30 ημέρες και ακολουθούνται από αγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης για περίπου 18 ημέρες.

Εκτός από αυτά τα πρωτόκολλα, υπάρχουν και τα λεγόμενα «ενδιάμεσου τύπου».

Η επιλογή του κατάλληλου πρωτοκόλλου προετοιμασίας του ενδομητρίου θα γίνει από τον ιατρό σας βάσει της κλινικής σας εικόνας.

Ο Εμβρυολόγος θα αποψύξει τα έμβρυα την προηγούμενη ή την ίδια ημέρα της μεταφοράς τους και θα σας ενημερώσει για την ποιότητά τους.

Υγεία, Τρόπος Ζωής και Γονιμότητα

Κάπνισμα – Μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη και την ποσότητα των σπερματοζωαρίων, καθώς και τη γονιμότητα στις γυναίκες.

Άσκηση – Θα σας βοηθήσει ενώ ακολουθείτε θεραπεία ως μέθοδος χαλάρωσης και μείωσης στρες.

Βάρος – Στις μέρες μας διεθνώς ακολουθείται πολιτική μείωσης βάρους 5-10% πριν αρχίσει η θεραπεία εάν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) είναι μεταξύ 30 και 35.

Αλκοόλ – Περιορίστε την πρόσληψη αλκοόλ στις δύο μονάδες την ημέρα και όχι περισσότερες από οκτώ την εβδομάδα. Μία μονάδα ισούται με ένα μικρό ποτήρι κρασί.

Διατροφή – Ακολουθείτε υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν φολικό οξύ κατά την εγκυμοσύνη για την πρόληψη διαταραχών του νωτιαίου σωλήνα στα βρέφη.

Στρες – Μπορεί να συσσωρευθεί κατά την διάρκεια της θεραπείας και γι’ αυτό συστήνεται να λάβετε συμβουλευτική υποστήριξη.

Εργασιακοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή σπέρματος, όπως η καθιστική εργασία, η παρουσία ραδιενέργειας, η υψηλή θερμοκρασία και τα χημικά παρασιτοκτόνα. Προσπαθείτε να αποφεύγετε την έκθεση σε τέτοιους παράγοντες και λαμβάνετε όλες τις προφυλάξεις.

Παρακαλείσθε να ενημερώσετε την Μονάδα εάν ασθενήσατε ή λάβατε φάρμακα κατά τους τρείς προηγούμενους μήνες.

Πολύδυμη Εγκυμοσύνη

Οι πολύδυμες εγκυμοσύνες συνδέονται με σημαντικούς ιατρικούς κινδύνους και επιπλοκές για τη μητέρα και τα βρέφη. Ο αριθμός των εμβρύων που θα αντικατασταθούν θα προκύψει μετά από συνεννόηση μαζί σας ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό και την ποιότητα των εμβρύων.