Καρκίνος ενδομητρίου. Λαπαροσκοπική υστερεκτομία και πυελικός λεμφαδενικός καθαρισμός

Αφαίρεση “en bloc” των πυελικών λεμφαδένων από το δεξιό πυελικό τοίχωμα

IMG_2528

Δεξιό πυελικό τοίχωμα μετά τον καθαρισμό με χειρουργικά όρια: Ψοϊτης μυς, Μηρογεννητικό νεύρο, κοινή λαγόνια αρτηρία και φλέβα, περισπωμένη φλέβα, θυρεοειδές νεύρο, έσω λαγόνια αρτηρία

IMG_2538

Αφαίρεση “en bloc” των πυελικών λεμφαδένων από το αριστερό πυελικό τοίχωμα

IMG_2531

Αριστερό πυελικό τοίχωμα μετά τον καθαρισμό με χειρουργικά όρια: Ψοϊτης μυς, Μηρογεννητικό νεύρο, κοινή λαγόνια αρτηρία και φλέβα, περισπωμένη φλέβα, θυρεοειδές νεύρο, έσω λαγόνια αρτηρία

IMG_2548

Τι κάνει η μήτρα;

Η μήτρα είναι μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος των ατόμων που ορίζονται ως γυναίκες κατά τη γέννηση (DFAB), συμπεριλαμβανομένων των γυναικών cisgender και των μη δυαδικών ατόμων με κόλπους. Εκεί μεγαλώνει και αναπτύσσεται ένα μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης .

Το πάνω μέρος της μήτρας σας ονομάζεται σώμα. Στο τέλος της μήτρας σας βρίσκεται ο τράχηλός σας, ο οποίος συνδέει τη μήτρα σας με τον κόλπο σας. Ο καρκίνος της μήτρας αναφέρεται στον καρκίνο στο σώμα της μήτρας σας. Ο καρκίνος στον τράχηλό σας – ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας – είναι ένας διαφορετικός τύπος καρκίνου.

Τι κάνει το ενδομήτριο;

Το ενδομήτριο είναι το εσωτερικό στρώμα της μήτρας σας. Αλλάζει κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου.

Μια ορμόνη που ονομάζεται οιστρογόνο προκαλεί πάχυνση του ενδομητρίου σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Εάν δεν συμβεί εγκυμοσύνη, το σώμα σας παράγει λιγότερα οιστρογόνα και περισσότερη προγεστερόνη, μια διαφορετική ορμόνη. Όταν συμβεί αυτό, η επένδυση του ενδομητρίου απορρίπτεται. Τότε συμβαίνουν περίοδοι.