FDC242B3-2AC8-495D-9D87-B477F770C18C

Με βάση μια νέα μελέτη λαπαροσκοπικής υστερεκτομής, η διαδικασία θα πρέπει να γίνει η προτιμώμενη επιλογή για τις περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του ενδομητρίου πρώιμου σταδίου, λέει ο Jason Wright, MD , επικεφαλής της γυναικολογικής ογκολογίας στο NewYork-Presbyterian/Columbia University Medical Center.

«Η εξέταση LACE παρέχει επιβεβαίωση ότι η λαπαροσκοπική υστερεκτομή είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία», έγραψε ο Δρ Ράιτ σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 28 Μαρτίου στο Journal of the American Medical Association.

Η λαπαροσκοπική υστερεκτομή – αφαίρεση της μήτρας με τη χρήση πολλών μικρών τομών – πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σε γυναίκες χωρίς καρκίνο, η ελάχιστα επεμβατική τεχνική έχει αποδειχθεί ασφαλής και εξίσου αποτελεσματική και με σημαντικά λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές και μικρότερο χρόνο αποκατάστασης, σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική.

Αλλά όταν πρόκειται για τη θεραπεία γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου, η τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί λιγότερο συχνά. Οι γυναικολόγοι ήταν απρόθυμοι να επιλέξουν τη λαπαροσκοπική προσέγγιση για τον καρκίνο του ενδομητρίου λόγω των ανησυχιών ότι θα μπορούσε να διασπείρει καρκινικά κύτταρα στα σημεία του λιμένα ή στον κόλπο (μέσω του οποίου αφαιρείται η μήτρα).

Αυτές οι ανησυχίες έχουν σταματήσει, λέει ο Δρ Ράιτ, με τα αποτελέσματα από τη δοκιμή LACE (Λαπαροσκοπική Προσέγγιση στον Καρκίνο του Ενδομητρίου), που δημοσιεύτηκε στο ίδιο τεύχος του JAMA.